Empreses

50 anys equipant els més menuts

Abitare Kids Barruguet afegeix a les joguines de fusta el món del nadó i el mobiliari de disseny per a nens fins als 12 anys

Les noves línies de negoci els allunyen de l’estacionalitat de la joguina

L’antiga casa Barruguet, ara Abitare Kids Barruguet, celebra enguany el seu mig segle de vida dedicada al món de l’infant. Especialista en joguina de fusta des del seu naixement, arran de la formalització el 2017 d’una aliança amb Hakids –grup internacional especialitzat en la distribució multiformat de productes dedicats als nens–, es crea la societat Barrutoys Iberia –65% propietat de Hakids i 35% en mans de Barrutoys, la distribuïdora de Barruguet–, i la firma catalana incorpora al seu catàleg mobiliari infantil de zero a dotze anys i tot el que envolta el món del nadó.

El nou acord comercial ha permès a Barruguet continuar amb l’esperit amb què va néixer la firma: oferir productes de qualitat, segurs, sostenibles i respectuosos amb el medi ambient i els drets humans, de disseny i característiques úniques. Hakids, formada per les firmes Abitare Kids, de Luxemburg, especialitzada en mobiliari infantil, i Hape Holding, fabricant de joguines alemany –una de les sis primeres firmes mundials que es van establir fa dues dècades a la Xina sense cap soci local–, ha aportat a Barruguet el múscul necessari per continuar sent fort en el seu sector.

La firma catalana va néixer a Terrassa el 1968, sota la direcció de la mare de l’actual gerent, Cristina Escudé. “El meu avi havia tingut empreses de draps a Barcelona i la meva mare sempre havia estat darrere un taulell, venent peces de roba. Es va casar amb un fill d’un empresari tèxtil de Terrassa i es van establir allà, on vam néixer els quatre fills. En aquells anys, en què l’escola catalana començava a despuntar i a utilitzar elements didàctics de fusta, es va crear una cooperativa que es deia Delegació Didó, una mena de cash and carry on les escoles anaven a comprar el material didàctic. La meva mare, que era molt inquieta, va decidir obrir una botiga d’aquesta cooperativa al carrer Rutlla de Terrassa, on encara hi som.”

Nuremberg, l’empenta.

Anys després, l’escola va passar temps difícils i les vendes de joguina educativa de fusta van disminuir, però van créixer les de particulars. “La mare va iniciar els seus viatges a Nuremberg, que era en aquells anys la catedral de la joguina de fusta, i va començar a portar joguines d’allà. Però com que de vegades no trobava el que volia, s’ho feia fer per tallers de fusteria del país. Altres botigues de la Delegació Didó se’n van assabentar i li feien encàrrecs.” El negoci creixia.

El 1986 van crear Barrutoys, la distribuïdora per a l’Estat de la joguina pròpia i de diverses marques estrangeres. “Ens vam especialitzar com a fabricants en grans peces de fusta: casetes de nines, cuines, botigues de mercat... Teníem un catàleg espectacular, amb peces d’artesans fetes al país, que anaven dels 80 fins als 500 euros.” Però va arribar la crisi. Les vendes van caure, alhora que la joguina va començar a venir de la Xina, amb preus molt baixos. “No podíem competir, però no volíem perdre l’essència.”

Es van endinsar en el món de la puericultura amb Stokke, distribuïdora noruega d’equipaments per a nadons, com ara trones, cotxets i tèxtil, i alhora van ampliar la botiga de Terrassa i entrar en contacte amb Hape. El 2013 van inaugurar la botiga de Barcelona, situada a la Gran Via, renovada l’octubre passat, i on hi participa Stokke.

Moment de canvis.

Especialitzats en llistes de nadó, han desenvolupat col·leccions pròpies de les marques Barruguet i Abitare Kids Barruguet, per no deixar d’aportar als clients l’exclusivitat dels seus productes. D’altra banda, la nova societat sorgida de l’aliança empresarial ha adquirit les quatre botigues que tenia a Barcelona la marca Flexa, firma escandinava especialista en moble modular que creix amb el nen. Les noves línies de negoci els allunyen de l’estacionalitat de la joguina. “A hores d’ara estem actualitzant les botigues i encara ha de passar un any més per veure els beneficis de l’acord comercial”, afirma Escudé.

“La joint venture ens ha aportat una col·lecció de mobles de disseny exclusiu per a nens i, d’altra banda, ens ha donat l’especialitat de confeccionar llistes de nadó molt completes, divertides i diria que úniques. És un món nou en el qual fidelitzem el client abans que existeixi, tenint els pares com a intermediaris”, explica Escudé. Sense oblidar els avis, grans protagonistes en l’arribada d’un nou membre de la família.

ABITARE KIDS BARRUGUET

Facturació
4 M€
Treballadors
35
Any de fundació
1968
Les germanes Cristina i Judith Escudé, gerent i directora general, respectivament, són les propietàries d’Abitare Kids Barruguet, juntament amb dos germans més i la mare, la fundadora de la reconeguda firma terrassenca. “Som una empresa de dones”, reivindica Cristina Escudé.

Visita i venda privada

Tenen espai i en buscaran de nous i la manera de rendibilitzar-los serà donant un nou servei al client. Així, Cristina Escudé explica que “la planta baixa de la botiga de Barcelona acollirà molt aviat la prova pilot d’un showroom privat de mobiliari infantil d’Abitare Kids Barruguet, perquè els arquitectes, decoradors i altres professionals puguin mostrar als seus clients les habitacions infantils i els seus complements totalment muntats”. Aquesta nova línia de negoci anirà acompanyada del llançament d’una aplicació mòbil aquest mateix gener, amb l’agenda dels professionals que acompanyaran els clients en les visites. “Es podrà fer la reserva de la sala a través de l’aplicació”, informa Escudé.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.