Política

NOEMÍ LLAURADÓ

DIPUTADA ELECTE D’ERC PER TARRAGONA

“Ara hem d’estar més subjectes a objectius que no pas a terminis”

Llauradó (Reus, 1978) es va estrenar com a cap de llista a Reus les municipals passades i el paper que ha jugat des de la regidoria de Salut l’ha projectat públicament i l’ha portat directament al Parlament

U

n ascens polític meteòric el seu. Com ho ha viscut?
Milito a ERC des del 2003 però és cert que tot ha anat molt ràpidament. Les circumstàncies fan que se’m demani que vagi com a número 1 de les municipals a Reus i els resultats van ser bons. Ara, i tenint en compte la precipitació d’unes eleccions imposades, es va considerar que calia triar una persona que ja tingués una certa visibilitat en el món polític local i es va pensar en mi, un fet que m’honora. M’ho agafo com un repte i vull ser enllaç i portaveu de la gent del territori, perquè som la segona àrea metropolitana del país i com a tal tenim molt a dir i moltes necessitats que s’han de cobrir.
Una segona àrea metropolitana on Cs també s’ha fet gran...
És cert que Cs ha pujat, però les forces independentistes, també. Ells l’únic que han fet és aglutinar el vot del 155, perquè en aquestes eleccions o es ratificava el 155 o es ratificava la República i el mandat de l’1-0, que és el que va sortir reforçat. Va guanyar la República i democràticament s’han d’assumir els resultats.
No us fa por el seu ascens amb vista a unes municipals?
No crec que siguin uns resultats que es pugin traslladar a altres conteses per la peculiaritat d’aquestes eleccions; però, tot i així, si fos el cas, estic segura que les forces sobiranistes en l’àmbit municipal serien capaces de sumar i aconseguir les alcaldies.
Com veu l’arrencada d’aquesta legislatura?
De moment hi ha acord per constituir la mesa el dia 17, un pas primordial per recuperar aquest Parlament que va dissoldre el senyor M. Rajoy. I aquest primer pas ja és un pas en positiu perquè la mesa tindrà majoria independentista.
Sense la renúncia a l’acta d’alguns dels diputats sobiranistes els números no surten, no?
Aquesta és una de les qüestions que encara s’estan negociant i estic convençuda que s’arribarà a l’acord necessari perquè prosperi aquesta majoria independentista. Ara no es tracta de dir noms de presidents, sinó s’aconseguir aquesta majoria.
S’estrena en una legislatura que no serà fàcil. Ha fet plans per ser-hi quatre anys?
Treballem perquè duri quatre anys. Necessitem una legislatura en què les forces republicanes treballin per fer possible el mandat que la ciutadania va decidir l’1-0 i el 21-D, i que ja venia del 9-N i del 27-S del 2015. Per tant, hem de teixir complicitats amb altres grups que vulguin fer república en benefici de la ciutadania, que vol dir molta política social, de progrés econòmic, una política destinada a les persones. I aquí podem trobar altres grups, a més dels sobiranistes.
Parla dels comuns...
Entenc que ells ens poden donar suport en moltes de les polítiques socials del programa d’ERC. Seria difícil que un grup progressista estigués contra la renda garantida de ciutadania, l’exigència a empreses proveïdores de subministrament d’assegurar-se que no hi ha situacions de vulnerabilitat abans de fer talls... O en contra de millorar la fiscalitat dels autònoms que no arriben a un determinat topall.
Desplegar la República queda en segon terme?
Tot això que estem dient és desplegar la República. Ara no és el moment de fer política de declaracions formals i solemnes, sinó d’accions pràctiques. És el moment d’actuar com a República, en benefici de les persones, fent pressupostos més socials, com ara els aprovats amb el suport de la CUP en el mandat passat, i és el moment de desplegar moltes d’aquestes lleis que el Tribunal Constitucional ens tomba, perquè, precisament, actuem com a República.
Però sense fer-la declarativa però sí executiva, l’amenaça hi és igualment...
El TC tindrà molt complicat oposar-se a mesures polítiques que beneficien la ciutadania, i encara més si la ciutadania exigeix que aquestes mesures que els beneficien es continuïn aplicant. La nostra idea és desplegar sense demanar permís, perquè entenem que el que té prioritat és beneficiar la nostra ciutadania, no només la que ens ha votat, sinó la que representem en la seva globalitat. I amb aquesta determinació i la complicitat dels grups que ho vegin així haurem d’exercir aquesta legislatura.
Amb tot això que m’explica... vol dir que s’ha volgut anar massa ràpid en segons què?
Potser hem estat massa subjectes als terminis i en aquest mandat hem d’estar més subjectes als objectius, a aconseguir-los sense supeditar-los tant a un termini. L’important és assolir coses i fer-ho amb solidesa. La República ja la vam votar i la vam guanyar i ara del que es tracta és d’anar treballant, desenvolupant-la i executant-la fent polítiques i mesures republicanes. Nosaltres en portem 50 al nostre programa i tenim bastant clar com fer aquesta república. I qui s’hi vulgui sumar serà benvingut.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.