Empreses

Estalviar per l’escalfor de la clofolla d’avellana

H2O Air Quality desenvolupa sistemes de biomassa d’alt rendiment i enguany preveu un salt quantitatiu en el seu negoci a Catalunya

Desenvolupa una solució per gestionar els purins de granja de porcs

Darrere de l’agradable climatització de la piscina del Centre Esportiu Municipal (CEM) del Papiol, que ens fa oblidar que estem passant un hivern especialment cru, hi ha clofolles d’avellana, nou, ametlla, pistatxo o os d’oliva, biomassa que esdevé energia a la caldera d’H2O Air Quality, que amb la seva tecnologia disruptiva pot assolir estalvis del 85 en la despesa energètica.

La instal·lació del Papiol és una de la desena que ja funcionen a Catalunya -140 a Andalusia- d’una empresa amb seu social a Vielha (Val d’Aran) però que té les seves arrels a Jaén.

A H2O Air Quality els agrada presentar-se com a “empresa tecnològica dedicada a l’estudi de la combustió amb biomassa.” Efectivament, l’empresa ha esmerçat molts afanys per guanyar en eficiència. Com explica Carlos Fernández, director d’H2O Air Quality, “si a la biomassa convencional es fa una foguera, en el nostre model el que fem és gasificar el carboni, que ja no es crema, i així assolim una combustió completa, amb emissions nul·les de CO i CO2.” Afegeix que “cada material de biomassa té una quantitat de carboni, així que es tracta de saber quant d’oxigen cal aplicar per assolir el màxim rendiment energètic.” El sistema H2O pot combustionar biomasses amb un grau d’humitat inferior a l’11%

És un sistema que pot procurar fins a un 85% d’estalvi en la factura energètica: un cost de 0,030 euros el kWh, contra els 0,10 €/Kwh del propà o els 0,040 €/Kwh del gas natural. La instal·lació del Papiol, que ha requerit una inversió de 130.000 euros, arribarà a l’amortització en quatre anys. Tot depenent dels consums, segons diu Carlos Fernández, “els equips es poden amortitzar en vuit mesos o en sis anys. Un gran consumidor, com ara un hospital, pot arribar al punt mort en dos anys.” S’ha de dir que aquestes calderes i el seu equip accessori són un 60% més barates que les seves comparables al mercat.

D’ençà que l’empresa va néixer, el 2009, a Andalusia, aquesta tecnologia ha anat evidenciant la seva versatilitat: la poden adoptar forns de pa, piscines climatitzades, balnearis, hotels, residències geriàtriques, albergs, hospitals, district heatings, torradors de cafè, fregidoria industrial, injecció de plàstics, assecadors de pernils, climatització industrial, granges de porcs o pollastre, etcètera.

Després de dos anys de prospecció del mercat i de donar a conèixer les possibilitats de la tecnologia a Catalunya, el 2018 ha de ser l’any d’enlairament, amb la previsió de fer entre 20 i 30 instal·lacions i assolir un volum de negoci de tres milions d’euros. Entre aquests contractes hi ha hotels i set col·legis del Baix Llobregat. Carlos Fernández veu Catalunya com “un mercat molt interessant perquè el país és ric en subproductes de biomassa, hi ha molta empresa que genera residu que es pot transformar en un producte de valor”. Un exemple paradigmàtic és un avellaner de Reus, que amb H2O Air Quality ha aconseguit substituir el gas natural que havia de contractar per l’energia que genera la combustió de les seves clofolles residuals. Instal·lacions destacables a Catalunya són la panificadora Inpacasa, de Tortosa; el forn de pa Panet, de Sant Boi de Llobregat; el forn de pa La Rosella, de Barcelona; o la panificadora Sant Salvador, de Cambrils, entre altres.

A Lliçà de Vall, l’empresa Envernissats Àguila experimenta amb el sistema de deshidratació d’H2O Air Quality, que pot separar el sòlid del líquid a tota mena de substàncies, com ara vernissos o pintura, amb una capacitat de deshidratació del 96%. L’empresa ha desenvolupat una solució basada en deshidratació per gestionar els purins de granja, conjuntament amb l’Icaen i el Clúster d’Energia Eficient, que aviat farà una prova pilot.

aquí o a alemanya.

L’empresa, que actualment fabrica a la seva planta andalusa, no descarta en un futur no gaire llunyà aixecar una fàbrica a Catalunya. H2O Air Quality, que té com a soci financer un fons d’inversió alemany, també contempla l’opció d’anar a Alemanya. “El nostre soci ens diu que si enguany no ens hem instal·lat a Catalunya, que anem cap allà.”

Servei integral de venda d’energia

H2O Air Quality també exerceix d’empresa de serveis energètics (ESE) i ofereix als seus clients un servei integral de venda d’energia a períodes determinats, de sis a deu anys. En virtut del contracte, hom garanteix el subministrament de biomassa en els pròxims anys a un preu fixat i “així es despreocupa de la gestió, tot restant el risc d’abastament i les eventuals pujades de preu”. Segons afirma, el client pot obtenir estalvis entre un 10% i un 35%, segons el consum del client i la seva evolució durant el decurs del contracte. En ser la vida útil de l’equip de vint anys, el client es queda en propietat la instal·lació, tot aprofitant els grans estalvis que generarà la resta de la vida útil de la caldera, tot percebent els ajuts públics vigents.

Els equips d’H2O Air Quality s’ufanen de la seva versatilitat i són capaços d’adaptar-se a les necessitats tèrmiques en cada moment de l’any, modulant amb rangs entre el 10% i el 100% de la seva potència, tot adaptant el consum energètic segons la demanda. Poden estabilitzar fins a tres potències en menys de dos minuts i mig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.