Salut

JOSEP VILAPLANA

PRESIDENT DEL COL·LEGI OFICIAL DE METGES DE GIRONA (COMG)

“Cal concretar un pressupost per al nou Trueta”

“Les noves sales d’operacions que es faran ens donaran els anys de marge que es necessiten per dissenyar i construir el nou centre”

“No es pot seguir pagant malament els metges”

El doctor Josep Vilaplana, anestesiòleg de l’hospital Josep Trueta de Girona, ha renovat per quatre anys més com a president del COMG després de no haver-se presentat cap més candidatura a les eleccions del mes passat.

A què atribueix que no es presentés cap més llista?
Volem creure que els col·legiats ens han donat un vot de confiança per continuar quatre anys. I estem molt satisfets de poder-ho fer. Tenim experiència acumulada, uns quants projectes per culminar i uns altres per començar.
Quins projectes vol dur a terme en aquest nou mandat?
En l’aspecte pràctic, volem obrir un auditori a la tercera planta de l’edifici Fòrum per aconseguir una major afluència de col·legiats a la seu del COMG amb activitats pròpies. I també crear una app per als nostres col·legiats per facilitar la comunicació del col·legi al col·legiat i a l’inrevés.
En el moment en què pugui mantenir una trobada amb la nova consellera Alba Vergés, què té previst de plantejar-li?
Al territori de Girona necessitem un nou hospital. Fa molts anys que hi anem al darrere i s’haurien de concretar algunes coses, essencialment un pressupost. Els professionals ja sabem què és necessita i la conselleria hauria de començar a fer els números. Sense un pressupost clar i sense un pla executiu per a dos o tres anys, no val la pena barallar-se per on s’ha de construir o quantes plantes ha de tenir.
Per què és ara el moment de concretar un pressupost?
Ara es faran unes noves sales d’operacions al Trueta que ens donaran uns anys de marge, però són els anys que necessitem per dissenyar-lo bé i per construir-lo. El necessitarem per al 2030 o el 2040, per als nostres fills i els nostres nets. I hem de pensar tots plegats com ha de ser. No serà un hospital com els que hi ha hagut fins ara. Probablement serà un hospital més obert a la primària, amb més serveis per a tot el territori i més tecnificat. Ha de ser un centre potent que faci la competència de tu a tu a qualsevol hospital de Barcelona i que aplegui professionals de primera línia de l’assistència, la docència i la recerca. I això només ho podrem tenir si fem un clúster, i no dos hospitals separats per dos o tres quilòmetres. No podem gastar ni un euro més a la babalà; els hem de posar tots amb les sinergies ben clares.
Continua apostant perquè el nou Trueta es faci a Salt i fer gran un complex hospitalari?
Som més partidaris d’això, però sortosament el COMG no decideix. Nosaltres parlem des d’un punt de vista assistencial, tècnic, per a la tota la demarcació. La decisió l’ha de prendre la conselleria amb la idea de què necessita tota la demarcació.
Què més demanarà a la consellera de Salut?
Més diners. No es pot seguir pagant malament els metges. Si això no canvia, seguirem tenint problemes per cobrir places de metges de família a Roses, pediatres a Campdevànol i a l’hospital transfronterer, i algunes especialitats a Girona. Si el sistema no és flexible per oferir unes bones condicions laborals als metges, els professionals optaran per quedar-se en grans ciutats. I també li demanarem poder formar més residents, que és una cosa, però, que va molt lligada al nou Trueta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.