Política

AGUSTÍ BADOSA

Alcalde de Sant Pere Pescador

“El teixit social del poble forma part de l’Ajuntament”

L’actual equip de govern preveu tornar-se a presentar

L’alcalde creu que les institucions han de treballar per a la cohesió

Governa un municipi ancorat dins una de les badies més belles del món, que hi aporta la seva platja de dunes i sorra fina, que combina una premiada indústria turística amb una potent activitat agrícola i que està envoltat pel parc dels Aiguamolls de l’Empordà. Un entorn privilegiat per a una economia diversificada, signe distintiu de Sant Pere que Badosa vol potenciar.

Si els veïns de Sant Pere així ho decideixen en les eleccions de l’any que ve, Agustí Badosa haurà dedicat setze anys de la seva vida al govern municipal: dues legislatures, del 2007 al 2015, com a regidor d’Hisenda i primer tinent d’alcalde, i dues més, del 2015 al 2023, com a alcalde, responsabilitat a què es tornarà a presentar.

L’Ajuntament mostra una economia sanejada, amb endeutament zero. Com s’obtenen aquests comptes en època de patiment per a les hisendes locals?
Amb planificació i bona gestió, sempre que hem fet inversions, hem buscat la corresponent subvenció. Vam entrar en l’equip de govern el 2007, en l’etapa precrisi quan, per dir-ho gràficament, tothom estirava més el braç que la màniga i als municipis apareixien tota mena d’equipaments. Vam haver de fer front a un pavelló que ja s’havia començat a construir i que representava una inversió de tres milions d’euros. Crec que vam trobar la forma equilibrada per esmorteir aquesta despesa amb el temps. A finals del 2015, ja vam eixugar tot el dèficit i vam arribar a l’endeutament zero, que és el que hem anat mantenint.
Declareu un important romanent de tresoreria: més d’1,5 milions d’euros. No representa per part vostra una certa negligència en la inversió?
Això és una paradoxa, realment, ja que tenim capacitat per fer moltes inversions, però l’anterior ministre Montoro no ens ho permetia, frenava qualsevol iniciativa que el Ministeri d’Hisenda no considerés financerament sostenible i és així que els ajuntaments no podíem utilitzar al nostre criteri els superàvits aconseguits. A nosaltres ens feia falta gastar en serveis bàsics.
Per exemple? Quins projectes estan en ment?
Hi ha diferents línies d’actuació. El manteniment, per descomptat, en tot allò que calgui i també destinar recursos per a l’embelliment i gaudi del poble per als qui hi vivim i per als qui ens visiten. En aquest sentit, tenim dos projectes relacionats amb la regeneració urbana del carrer del Mar: eixamplar les voreres i posar-hi lluminària nova, i una necessitat molt important que haurem d’abordar entre aquesta legislatura i la pròxima, que és estendre arreu la xarxa municipal d’aigua. No hi pot haver ciutadans de primera amb connexió a la xarxa i d’altres que s’hagin d’espavilar amb pous.
Pel que diu s’entén que es tornarà a presentar.
Tenim intenció de continuar com a equip de govern, segurament amb alguns canvis, perquè cada persona té les seves disponibilitats professionals i personals. En aquesta legislatura, som 11 regidors d’una única candidatura i hem format un grup ben avingut i divers. Volem fer créixer més la transversalitat i integrar les diferents sensibilitats de Sant Pere per donar respostes més globals a tots els temes.
No sempre hi ha hagut un clima tan pacífic en el consistori. Fa tres anys, es va muntar un espectacle quan, a les portes de les eleccions, tots els regidors us vau revoltar contra l’alcalde. Es tractava de començar fort la campanya?
No, tot plegat era un tema de tarannà i de personalismes que havien anat generant tibantors i una situació insostenible que perjudicava els veïns del poble. Per això, finalment vam dir prou i vam presentar-nos per demostrar que es podien fer les coses d’una altra manera.
I ha estat així?
Bé, soc persona que defuig el mano y ordeno i hem aplicat un organigrama pla. Tots som iguals i ens donem suport en les nostres tasques. Veig la figura de l’alcalde com un coordinador de regidories i proveïdor de les demandes que plantegen els regidors. Crec que sí, que hem portat una altra manera de fer a l’Ajuntament.
En aquell moment, es va parlar de corrupció.
L’antic alcalde em va llençar una acusació perquè un familiar va vendre un camp i ell va sospitar que hi havia especulació al darrere. Allà no s’hi ha fet res i la cosa es va quedar aquí. No li dono més importància, va ser pel mal clima que s’havia generat.
Com es governa sense oposició?
Amb una autoexigència molt gran per part de tots els regidors respecte a les nostres responsabilitats i comptant amb el teixit social del poble, que ens esperona amb les seves opinions i demandes i que es pot dir que forma part de l’Ajuntament, perquè juga un paper molt important en bé de tothom.
A Sant Pere Pescador, conviuen 25 nacionalitats diferents. Com s’ha incorporat aquesta diversitat al municipi?
Hi ha persones totalment arrelades que fa anys que treballen en l’agricultura, els càmpings... Creiem que la diversitat s’ha d’enfocar en positiu i que, com a administració, hem de donar eines per a la igualtat d’oportunitats i la cohesió social, perquè això és bo per a tots els habitants del poble. Aquesta legislatura, el Departament d’Ensenyament ha posat una tècnica d’integració a l’escola i nosaltres hem creat un espai obert a tots els joves del municipi, un punt de trobada amb voluntaris que els ajuden a fer els deures. Hi ha un dinamitzador de joventut, s’organitzen activitats esportives... Penso que ho tenim ben encaminat.
A part dels temes que ja estan em procés, hi ha alguna reivindicació pendent?
Sí, l’escola, un edifici de l’època de la República que necessita una important rehabilitació. Durant anys, hem batallat amb la Generalitat, però no ens n’hem sortit. Considerem aquesta rehabilitació una necessitat bàsica i serà objectiu prioritari de la nova legislatura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.