Empreses

El 90% del negoci de Sebastia és la casa ecològica

L’empresa de Rialp utilitza la fusta per reduir el consum energètic

Fustes Sebastia, una empresa de caràcter familiar especialitzada en la construcció d’estructures de fusta i edificació prefabricada de baix consum energètic, arribarà a final d’any a les 150 cases fetes només d’aquest material. Aquesta activitat, iniciada el 2009, ja representa el 90% de la facturació de l’empresa, que en el seu origen es dedicava a l’explotació forestal i a la construcció de teulades d’habitatges.

Nascuda l’any 1954 a Rialp (Pallars Sobirà), l’empresa s’encarrega de totes les fases del procés productiu de la fusta, des de l’explotació forestal fins al disseny i la construcció d’edificacions i cobertes utilitzant aquest material.

“Amb l’arribada de la crisi vam reorientar la nostra activitat i ens vam centrar en la construcció d’habitatges de fusta de baix consum energètic”, explica Sergi Sebastia, responsable comercial i de màrqueting de la firma que dona feina directa a una vintena de treballadors i a una desena més indirectament. “Estem totalment enfocats a la sostenibilitat”, sentencia el membre de la quarta generació familiar.

Fustes Sebastia incideix de manera directa sobre el territori. La companyia treballa exclusivament amb fusta provinent del Pirineu, fonamentalment amb l’avet i el pi del territori. L’empresa la tracta a les seves instal·lacions, ubicades a la localitat pallaresa. “El consum de fusta local, a més de ser beneficiosa per la construcció i l’edificació, és també un aspecte fonamental per a l’economia de proximitat i per al manteniment de les seves zones boscoses”, expliquen fonts de l’empresa.

Fustes Sebastia distribueix el seu producte fonamentalment a Catalunya, Aragó, el sud de França, el País Valencià i les Balears. Enguany construiran entre 15 i 20 habitatges de diverses dimensions. La superfície varia, ja que les de dimensions més petites van dels 60 als 120 m² i les més grans dels 120 als 200 m². Tot i així, la firma n’ha fet diverses que tenen uns 300 m². La ubicació també varia. “En tenim al centre de Barcelona, a Sitges i al Pirineu, a més de 1.500 metres d’altura. També n’hem construït a La Moraleja, a prop de Madrid”, diu Sergi Sebastia, que posa en qüestió tot allò que fa referència al cost del manteniment d’aquest material.

El responsable de l’àrea comercial de la firma pallaresa diu que si els materials de fusta s’utilitzen correctament, gairebé no cal manteniment. I posa com a exemple les moltíssimes cases de fusta que hi ha als països nòrdics. “Cal usar uns bons aïllaments i les fustes adequades a l’interior i a l’exterior de la casa”, explica Sebastia. Si es compara el preu per metre quadrat d’una casa feta de fusta amb una de material convencional “resulta similar”, diu el directiu, perquè “tot i que el preu de la fusta és una mica més elevat, muntar una casa de 100 m² es pot fer en cinc o sis dies”, proclama. I amb una setmana més es pot acabar l’habitatge. També cal tenir en compte que no produeix ni runes ni sorolls durant el muntatge. Cal tenir present, però que les peces de fusta utilitzada s’han estat elaborant en 3D a la fàbrica durant mesos.

FUSTES SEBASTIA

Facturació
3 M€
Treballadors
22
Any de fundació
1954
La firma treballa amb fusta del Pirineu d’alta qualitat i posiciona el Pallars en el mapa de la producció.
cases eficients

El primer fabricant de fusta CLT

Fustes Sebastia és el primer fabricant a Catalunya dels panells de fusta contralaminada (CLT), un producte innovador i elaborat amb fusta que es destina fonamentalment a construccions prefabricades eficients, de baix consum energètic. Les construccions amb CLT tenen cada cop més implantació a Catalunya, seguint un model d’èxit que ja s’ha consolidat al centre i al nord d’Europa i als Estats Units. Els panells CLT que elabora Sebastia es composen de làmines de fusta de pi o d’avet dels Pirineus, que s’encolen en diverses capes en forma de creu gràcies a un sistema d’alta pressió. El resultat són plaques de fusta massissa de gran format, de mides i gruixos diferents segons les necessitats constructives. El CLT és un sistema innovador i utilitzable en tots els elements de l’estructura d’un edifici: terra, parets i sostre. Per la seva condició de fusta és el material que genera menys impacte ambiental.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.