Salut

la crònica

D’espai públic a corredor de servei

Es veuen cues en súpers o forns, però sorprèn sobretot l’absència de nens als carrers i parcs

Els carrers de pobles i ciutats han passat de ser un espai públic, de relació i oci social, a un corredor de servei. Les autoritats han decretat el confinament a casa per evitar el contagi permanent i limiten l’ús exclusiu de carrers i places per dirigir-se a la feina o a centres sanitaris en cas de necessitat i anar a comprar béns bàsics d’alimentació o sanitaris. Ahir els carrers de Barcelona no eren al matí encara exclusivament un corredor de pas per als usos permesos, però, per l’actitud i el nombre de persones i vehicles, ja no eren tampoc un espai públic massiu de passeig, conversa i oci.

Al matí, a l’hora d’obrir els comerços, la primera impressió al sortir al carrer era de normalitat d’un dissabte. Gent, però no tanta ni tan apressada com un dia laborable. Però aviat els detalls marcaven la diferència. Una cua de desenes de persones esperava l’obertura del súper BonÀrea del barri de Sant Antoni. Divendres a la nit el govern català havia decretat el tancament de bars i restaurants però també de tot tipus d’establiments que no prestin el servei bàsic de venda d’aliments o productes de neteja i farmàcia. Però també es veu oberta una botiga de gominoles per aquí o una floristeria per allà.

Però el vianant de seguida es fixa que hi ha més persones que duen mascaretes de protecció contra contagis respiratoris que la vigília. Són una minoria dels vianants, però se’n van veient força més sovint que fa un o dos dies. Cues menors de gent però també excepcionals es veuen a l’exterior de forns de pa o estancs de tabac. Com sempre, als quioscos de diaris i revistes no hi ha mai cua. També està obert algun basar que, entre molts d’altres, també ven algun producte de neteja i, per tant, no incompleix les limitacions governamentals. A l’avinguda de Mistral també està en servei l’oficina de Correos.

El centre comercial, d’oci i cultural Arenas de la plaça d’Espanya no era ahir un edifici tancat perquè té establiments d’alimentació bàsica, però sí un centre desert a totes les plantes superiors excepte la subterrània, on hi ha un supermercat Mercadona i botigues d’aliments orgànics o pernil i un forn, per exemple.

Pels volts de les onze del matí el restaurant cafeteria Boka sembla obert, però el personal apila les cadires damunt de les taules i escombra l’espai. La gerent, Maika Ferrer, explica que havien obert de bon matí fins que cap a un quart de deu la direcció del centre comercial els ha comunicat que havien de tancar. Segons ella, la direcció va rebre l’ordre de la Generalitat de tancar el centre comercial fins a nou avís a les dotze de la mitjanit. “Recollim tot el menjar que no es pot guardar o congelar i se l’emportaran els treballadors cap a casa seva”, explica Ferrer, que admet que no li queda cap altre remei que resignar-se a la situació excepcional. Amb una mascareta per evitar contagis replegada cap al front, es mostra preocupada per “com es pagarà als treballadors, el lloguer i als proveïdors”. També en una gelateria italiana, amb la persiana abaixada, estan buidant menjar i material d’elaboració. Estan ja totalment tancats i buits establiments de menjar asiàtic, botigues telefòniques, perfumeries, establiments de roba, sabateries, joieries, etcètera.

Al Mercadona del soterrani l’afluència de clients sembla l’habitual, però als prestatges de l’interior ja es nota que la situació no ho és. Productes com arròs, llegums, fideus, alguns làctics, pollastre i vedella empaquetats o plats preparats, estan esgotats i hi ha poca disponibilitat d’altres com aigua embotellada, oli o paper de vàter, mocadors de paper i bolquers. Mentre que el públic de la superfície alimentària és local o resident a Barcelona, les persones que es passegen per les plantes superiors o agafen l’ascensor cap a la terrassa panoràmica són turistes.

Dues turistes alemanyes que van juntes i una asiàtica sola, totes de mitjana edat, pugen a l’ascensor fins a la tercera planta. Les escales mecàniques que accedeixen a la terrassa no funcionen però estan obertes i es poden fer servir com a escales fixes. Les turistes fan fotos de la vista cap a la plaça d’Espanya i Montjuïc o de la posterior cap a l’Eixample i el Tibidabo. Tots els restaurants de la terrassa també estan tancats. Els passadissos de les plantes buides estan deserts. A primera hora de la tarda, els agents de seguretat del centre ja només permeten accedir als establiments d’alimentació del soterrani.

Des de la terrassa estant també es veu buit el gran parc urbà de Joan Miró, el pulmó verd més gran d’aquesta zona. Una parella de joves llegint a la gespa, cinc persones amb els seus gossos al tancat dedicat a les mascotes i només una nena amb la seva mare al parc infantil. La impressió és que els pares amb els seus fills són els que s’han pres més seriosament el confinament ja aquest dissabte des de primera hora. Però també el trànsit sorprèn per la disminució. Molts menys cotxes i a menys velocitat que qualsevol altre dia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.