Laboral

Com l’empresa pot assumir els increments de sou dels nous convenis?

En cas de no poder fer front als increments salarials, l’article 82.3 de l’Estatut dels Treballadors preveu el mecanisme d’inaplicació de conveni, conegut comunament com a “despenjament de conveni”, sempre que es donin les causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció (ETOP) que estan definides en l’article.

Sense perjudici del que pugui preveure específicament el conveni col·lectiu respecte al procediment d’inaplicació, s’haurà d’obrir un període de consultes, seguint el procediment previst en l’article 41.1 de l’Estatut dels Treballadors, per acabar determinant mitjançant un acord les noves condicions de treball aplicables a l’empresa i la seva durada, que no es podrà prolongar més enllà del moment en què resulti aplicable un nou conveni. En cas de no haver-hi acord, durant el període de consultes qualsevol de les parts podrà sotmetre la discrepància a la comissió del conveni o, a falta de resposta en els set dies següents, als procediments acordats en els acords interprofessionals i, en tot cas, a arbitratge davant l’autoritat laboral competent. Per procedir de la manera més adient, és important que cada organització valori les causes que la situen en la dificultat actual i el caràcter d’aquestes causes (estructural o conjuntural), amb la finalitat d’analitzar les possibles solucions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.