Opinió

Euríbor a la baixa: oportunitat o miratge?

L’índex va registrar un ascens vertiginós del 0 al 4% en un breu lapse de temps. Aquesta dràstica variació ha repercutit en més de 4,1 milions de famílies

Després de vint mesos d’ascensos ininterromputs, l’euríbor, l’indicador clau de les hipoteques a Espanya, ha baixat del 4,149% del mes de juliol al 4,073% a l’agost. D’entrada, aquesta notícia podria ser vista amb ulls optimistes per molts ciutadans les hipoteques dels quals depenen d’aquest índex. No obstant això, és fonamental no precipitar-se i fer una lectura detallada d’aquesta lleugera desacceleració.

Per entendre aquest comportament, és essencial reconèixer que l’euríbor està íntimament vinculat als tipus d’interès: actua com un baròmetre, anticipant-se generalment als moviments ascendents o descendents d’aquests tipus. Actualment, els tipus d’interès estan influenciats de manera significativa per la taxa d’inflació. Amb els esforços recents per part del BCE per controlar la inflació, s’estima que l’augment del 0,25% previst per al 14 de setembre podria ser l’últim d’aquesta seqüència durant els pròxims mesos. La recent reculada de l’euríbor podria ser una clara manifestació d’aquesta situació.

No podem passar per alt el profund impacte que l’euríbor ha tingut en els últims mesos. Des d’abril de l’any anterior, l’índex va registrar un ascens vertiginós del 0 al 4% en un breu lapse de temps. Aquesta dràstica variació ha repercutit directament en més de 4,1 milions de famílies espanyoles que tenen hipoteques variables. Per donar una idea més clara, una hipoteca de 200.000 euros vinculada a l’euríbor+1 amb un termini de trenta anys ha experimentat un salt en la quota mensual de 643 a 1.091 euros, un augment considerable que afecta l’economia domèstica.

Davant d’aquest panorama, és natural preguntar-se sobre les alternatives disponibles per als hipotecats. Una de les solucions més atractives és la de renegociar les condicions de la hipoteca amb un altre banc, ja que les entitats ofereixen grans avantatges als nous clients. Tot i que aquesta maniobra comporti alguns costos puntuals, com la taxació de l’habitatge (entre 250 i 500 euros), l’estalvi podria vorejar els 300 euros mensuals, així que fer el canvi pot ser ben beneficiós.

Finalment, cal estar atents als futurs moviments de l’euríbor. Tot i que encara no se’n pot predir amb certesa el comportament exacte a llarg termini, des de Trioteca suggerim que es podria mantenir en nivells tan alts com els actuals.

Aquesta és la realitat amb què convivim, i el més savi és estar preparats, informats i disposats a canviar de banc quan ens convingui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.