Opinió

Programa Innova: 25 anys transformant les idees en patents

La innovació és tot aquell canvi identificable que es produeix en una organització i que té, directa o indirectament, una influència positiva en els resultats. La innovació es l’antítesis de les ocurrències: és allò que aporta valor afegit, petit o gran, que s’incrusta en el sistema i el fa millor. És una idea que ha estat encertada, que el mercat ha validat

Fa 35 anys es parlava poc d’emprenedoria i gairebé gens d’innovació. A l’any 1988 els professors de la UPC Pere Escorsa i Castells i Francesc Solé i Parellada vam publicar el primer llibre sobre aquest tema: La innovació tecnològica a Catalunya . “Innovació” s’utilitza arreu, de vegades de forma encertada, i de vegades no tant.

La innovació és tot aquell canvi identificable que es produeix en una organització i que té, directa o indirectament, una influència positiva en els resultats. La innovació es l’antítesis de les ocurrències: és allò que aporta valor afegit, petit o gran, que s’incrusta en el sistema i el fa millor. És una idea que ha estat encertada, que el mercat ha validat.

L’emprenedoria és l’acció que ens porta a assumir un risc i que es concreta en la creació d’una empresa o d’una activitat. La pedra de toc de l’emprenedoria és el compte d’explotació, com ho és la utilitat mesurable en la innovació. Els dos conceptes, “innovació” i “emprenedoria”, venen lligats per aquesta “maledicció”: els dos, per fer honor al seu nom, han de demostrar fefaentment que han estat útils.

Fa 25 anys que la UPC es va embarcar en la creació del Programa Innova amb una doble missió: crear un servei per promoure la innovació i l’esperit emprenedor i ajudar els que volien que la seva recerca es transformés en una patent o en una empresa, i també fer la nostra universitat més propera a la societat, per retornar-li els recursos que ens dona.

Vam posar tota la capacitat de la Universitat a disposició de les iniciatives innovadores i emprenedores. Es van solidificar els contactes entre la societat i la universitat amb l’objectiu de créixer plegades.

De seguida vam poder comptar amb l’ajut i la complicitat d’altres programes que es van anar creant a les altres universitats i també amb l’ajut de les administracions públiques que, tot i que mai ens van donar tot el que necessitàvem –potser no ho tenien–, van ser partícips de la revolució silenciosa del canvi tecnològic i de la innovació, varen ser còmplices. Ens varem sentir força acompanyats.

25 anys després del naixement del Programa Innova, avui Servei de Gestió de la Innovació de la UPC, s’han creat 500 patents, han nascut més de 100 spin-off deep tech, s’hi ha assessorat més de 400 empreses de base tecnològica, i s’han generat més de 5.000 llocs de treball d’alta qualificació. Xifres suficients i experiències de sobres per poder dir que el Programa Innova no va ser una ocurrència.

Darrere del Programa Innova de la UPC hi ha, per exemple, el naixement de Fractus (1999), el sistema d’antenes dels mòbils utilitzats a tot el món; BCN 3D (2001) que fabrica impressores 3D d’escriptori, o de Nicefruit (2003), que comercialitza fruita congelada que manté propietats organolèptiques del producte, entre d’altres grans empreses. I per anomenar-ne de més recent creació, el programa també està darrere del sorgiment de Mitiga Solutions, Cbiotex, Robsurgical, Honext, Beyond-you o Zymbol.

Emprendre i innovar estan en l’ADN de les persones, de totes, i en el de les organitzacions i de les empreses. Estan, per tant, també en l’ADN del professorat, de l’estudiantat i del personal d’administració i serveis de la Universitat. Com tot a la vida, es pot racionalitzar, organitzar i transmetre. Aquesta és la feina d’una universitat i un dels compromisos socials de la UPC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.