Gran angular

Mercadona supera SEAT en nombre d’empleats

La cadena de supermercats lidera el rànquing d’empreses privades que més ocupació generen a Catalunya

Les dues empreses que creen més ocupació han tingut una evolució inversa
Supermercats i entitats financeres entre les que més feina donen

L’empresa automobilística Seat ha deixat de ser l’empresa que més ocupació genera a Catalunya, en favor del grup de distribució alimentària d’origen valencià Mercadona. Segons les darreres dades publicades per les respectives empreses i referides a l’any 2022, mentre que la firma industrial amb seu a Martorell donava feina a 14.456 treballadors, la companyia de supermercats tenia una plantilla a Catalunya de 14.615 empleats.

Les dues principals ocupadores privades de Catalunya han tingut una evolució inversa pel que fa a les dimensions de les seves plantilles, així que mentre que Seat va arribar a ocupar l’any 1980, 32.000 treballadors, la xifra s’ha anat reduint progressivament fins a gairebé la meitat d’empleats en l’actualitat. En canvi, la història de la contractació de Mercadona a Catalunya ha tingut una tendència ascendent i s’ha anat expandint com una taca d’oli arreu del Principat.

L’empresa de Juan Roig, present a Catalunya des de l’any 1993, tenia una plantilla de 8.130 treballadors a finals del 2017, repartida en les seves 132 botigues i una planta logística a Sant Sadurní d’Anoia; a finals del 2022 (les darreres dades públiques del grup), la plantilla de 14.615 persones es troba repartida entre els 250 supermercats, tres blocs logístics (Sant Sadurní d’Anoia, Abrera i Sant Esteve Sesrovires) i, des del juny del 2019, un magatzem dedicat exclusivament a donar servei en línia i que està situat al polígon industrial de la Zona Franca de Barcelona.

El grup ACS (Actividades de Construcción y Servicios), propietat de Florentino Pérez i que, com Mercadona, tampoc no té la seu central a Catalunya, suma aquí uns 13.000 empleats, prop de 2.000 menys que fa cinc anys. Tal com explica Carme Poveda, directora d’Anàlisi Econòmica de la Cambra de Barcelona, el grup constructor, amb firmes com Dragados, durant molts anys liderava la llista de companyies que més feina donava a Catalunya, però des de l’esclat de la bombolla immobiliària les grans constructores han anat reculant quant a xifres d’ocupació, i les cadenes de distribució alimentària els han anat agafant el relleu. Un exemple més és la cadena de supermercats catalana Bon Preu, amb seu a les Masies de Voltregà, ja que el grup també ha tingut un creixement exponencial en ocupació, i a finals del 2023 suma una plantilla de 10.000 persones.

Entitats financeres com Caixabank i el Banc Sabadell (que tot i que van traslladar les seves seus fora de Catalunya l’any 2017, concentren aquí el major nombre d’empleats), també estan en la franja alta de les empreses privades amb més personal.

Així doncs, CaixaBank, sorgida de la fusió i adquisició de diferents entitats dona feina a Catalunya a 9.538 persones, segons dades del setembre del 2023. Per la seva banda, el grup Banc Sabadell tenia el mes de setembre passat a Catalunya un total de 5.573 empleats, un 3,6% més que l’any 2022.

El Corte Inglés, una de les firmes tradicionals que més ocupació ha creat, dona feina ara a 6.300 persones.

Segons les dades SABI, un sistema que recull informació d’empreses d’arreu de l’Estat a partir del registre mercantil, SEAT mantindria el lideratge considerant només les que tenen seu social a Catalunya. La segueix la firma d’ETT Eurofirm, que ocupa un lloc que no és real, ja que encara que se li atribueix un nombre elevat de treballadors, no els ocupa internament, sinó que estan col·locats en moltes altres empreses. Una cosa similar passa amb Acciona Facility Services, també situada entre les que més feina donen.

D’altra banda, la cadena de supermercats alemanya Lidl, que té la seu espanyola a Montcada i Reixac, també ha anat escalant posicions en el rànquing de les empreses que més feina donen, i se situa entre les cinc primeres, amb una plantilla de 13.500 empleats, però la xifra es refereix a tot l’Estat. El nombre d’empleats directes de Lidl a Catalunya són 4.000. Des de l’obertura de la seva primera botiga l’any 1994 a Lleida, la cadena disposa la seu central i una plataforma logística a Montcada i Reixach, i dos magatzems, en cartera, a Constantí i Martorell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.