Gran angular

El Port de Barcelona posa en marxa una fundació per liderar la innovació en el món portuari

BCN Port Innovation té el compromís de transformar el sector logístic portuari impulsant una innovació que aporti beneficis a les persones

L’entitat planteja un model participatiu col·laboratiu i obert per dissenyar el futur de la infraestructura

El Port de Barcelona ha posat en marxa la Fundació BCN Port Innovation per facilitar la transformació del sector logístic portuari gràcies al desenvolupament de solucions tecnològiques que donin una resposta eficient, fàcilment aplicable i escalable als reptes a què s’enfronten avui els ports i el transport marítim internacional.

La fundació BCN Port Innovation és una iniciativa del Port de Barcelona i les empreses Ackcent i Aggity, i ha incorporat Factor Energia al seu patronat, reforçant així l’interès de la fundació a impulsar projectes relacionats amb la transició energètica. Les primeres empreses i institucions associades provenen en bona mesura dels sectors logístic i del transport, així com també de start-ups i empreses tecnològiques, però la Fundació també vol incorporar companyies que vulguin participar en el disseny i la implementació del Port de Barcelona del futur, un port més sostenible i eficient. La fundació planteja un nou model de participació, col·laboratiu i obert, per esdevenir punt de trobada entre el sector portuari i l’ecosistema innovador de Barcelona, dissenyant, testant i posant en servei solucions reals i tangibles.

Un patronat format per dotze membres i presidit pel Port de Barcelona és el màxim òrgan de govern de la Fundació, que també disposa d’un comitè executiu i d’un consell consultiu. Com a base del model de participació col·laboratiu i obert que proposa, la BCN Port Innovation també té un conjunt de partners estructurats en tres categories en funció del seu nivell de compromís i participació en el finançament de projectes: Dreamer, Creator i Leader. La fundació ha començat a operar amb un pressupost de 500.000 euros, i l’aportació mínima dels seus socis és de 5.000 euros. A partir dels 25.000 euros esdevenen partner leader i poden participar en el procés de selecció de projectes.

Actualment ja en són partners Leader: Siemens, Grimaldi Lines, Merlin Properties, MB92, Mepsa, Alfil Logistics, Puerto Seco Azuqueca, Factor Energia, BEST, Captrain, Italtel, Nexus Geographics, Aquarium, Inetum, ICIL i l’Escola Europea-Intermodal Transport.

Empreses i institucions. La Fundació BCN Port Innovation donarà solucions als reptes que planteja la logística actual, però també generarà models innovadors que es puguin replicar en altres sectors i que comportin una millora per a la societat. En conseqüència, el seu patronat, comitè executiu i consell executiu estan formats per professionals del món logístic i portuari, però també de sectors com les telecomunicacions, l’energia, la formació o la immologística.

BCN Port Innovation ja ha aportat finançament a diversos projectes que apliquen solucions tecnològiques per facilitar el pas de les mercaderies pel Port de Barcelona i desenvolupar solucions disruptives per als reptes que planteja la logística portuària i el transport marítim internacional. El requisit principal perquè la fundació decideixi finançar un projecte és que els resultats esdevinguin un actiu a l’abast de tota la societat.

BlueTechPort. La fundació BCN Port Innovation forma part del conjunt d’iniciatives que s’estan endegant en el marc del Pla d’Innovació del Port de Barcelona per esdevenir una infraestructura més sostenible i competitiva, que generi més beneficis per a la comunitat logisticoportuària, per als seus clients i usuaris i per a la ciutadania.

Recentment també s’ha posat en marxa el BlueTechPort, un nou espai d’innovació per a empreses centrat en l’economia blava. L’espai, ubicat al Pier 01 que Tech Barcelona té al Palau de Mar, acull empreses i projectes emprenedors vinculats a l’economia blava, i abraça sectors com la robòtica submarina, la intel·ligència artificial aplicada al medi marí, la recuperació de la biodiversitat del mar o components farmacèutics fets a base de productes marins, entre d’altres.

BlueTechPort és l’embrió del futur espai que el Port de Barcelona desenvoluparà als actuals tinglados del moll de Sant Bertran, que es reformaran per acollir el primer edifici ecosistèmic destinat al desenvolupament de l’economia blava. Però abans es farà realitat una segona fase: l’ampliació del BlueTechPort als espais del moll de Barcelona que es recuperaran de la Copa Amèrica de Vela un cop acabi la competició. Aquest projecte permetrà vertebrar diferents apostes de futur del Port de Barcelona en matèria d’innovació i també la captació i capacitació de talent, ja que a part del BlueTechPort també acollirà la seu definitiva de l’Institut de Logística de Barcelona, que actualment ja està en funcionament al World Trade Center.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.