Política

Dolors Ruiz

Cap de l’oposició a Castellar del Vallès (Esquerra Republicana)

“La nostra aposta ara per ara per a Castellar és el tren”

“No pot ser que com a ciutat de 25.000 habitants no tinguem ferrocarril o tramvia, una altra opció que no sigui el vehicle privat”

“En un moment en què diem que no es gasti aigua, plantejar-nos una piscina d’estiu, en principi, crec que no és un exemple de sostenibilitat”

Dolors Ruiz va ser cap de llista per ERC, per primer cop, en les darreres eleccions després de quatre anys com a número dos del partit a l’oposició. Enginyera tècnica en informàtica de gestió, té des de fa més de 25 anys una botiga a Castellar del Vallès. Ha deixat en segon pla aficions com el teatre per endinsar-se en la política municipal.

Com es fa d’oposició d’un executiu, amb majoria, que governa des de l’any 2007?
Primer amb molt respecte; segon, amb ganes de mantenir el que és el poble però dotant-lo d’uns serveis que fa molts anys que necessitem. Bàsicament, dedicant-hi moltes hores, llegint molt, intentant entendre per què les coses funcionen com ho fan a l’administració, comparant-nos amb altres municipis i imaginant com volem el Castellar del futur. Som molt crítics i creiem que aquests vint anys els donen una permissivitat per fer les coses al seu ritme. Nosaltres voldríem que es fessin diferent i no sempre és fàcil.
Un dels grans projectes de mandat del govern municipal és la piscina exterior. Creu que és necessària?
Possiblement és necessària perquè si és el que els castellarencs estan demanant per tenir aquella oferta d’oci que, per exemple, el jovent no té, podria ser... Però ara la piscina que s’ha dissenyat és la que necessitem? Crec que no, amb una làmina d’aigua sis vegades més gran que la que tenim, que a més tingui una superfície de gespa de 3.300 metres quadrats. Com regarem? Com omplirem la piscina? S’ha fet sobre un circuit de cros que era l’orgull del club d’atletisme. No pensem que sigui el millor lloc. En tot cas, si s’ha de fer un projecte esportiu, primer s’ha de saber com tenim tots els equipaments. Hi ha unes mancances que potser s’haurien d’atendre abans. A més, en un moment en què diem que no es gasti aigua, que tanquem l’aixeta, plantejar-nos una piscina d’estiu, en principi, crec que no és un exemple de sostenibilitat.
A Castellar manca habitatge públic, sobretot de lloguer. Què proposa Esquerra?
Estem d’acord amb la promoció que es farà d’habitatge a la zona de la Playtex i s’han comprat més terrenys per fer-ne més. Per nosaltres, cal fer un estudi de quins habitatges estan tancats i promocionar una borsa de lloguer i altres formes de copropietat o de cohabitatge com l’exemple de la masia de Can Carner rehabilitada. La veritat és que falta habitatge públic i assequible. Esperem que amb la promoció de la Playtex i altres que hi hagi en marxa es faci una bona adjudicació. En falta, però no només per a joves, sinó per a qualsevol edat.
Quina és la seva aposta per millorar la mobilitat externa de Castellar?
Castellar necessita connexions que siguin respectuoses, sostenibles, i necessita estudiar la possibilitat de fer arribar el tren. Quan l’única possibilitat de connectar amb l’autopista és passar pel mig de Sabadell i connectar-nos a la Gran Via, estem perjudicant el trànsit de la ciutat. Poder fer una connexió fins al que seria la ronda Oest és un tema en què nosaltres hem collat. La nostra proposta és que es pugui fer l’estudi d’un pont dual amb arribada de tren i el pas de vehicles. Hi ha estudi encarregat, una licitació aprovada al desembre, per valorar des de Ferrocarrils la possibilitat de fer arribar el tren.
Es parla des de fa temps. És un pas endavant?
Sí, hem de tenir un estudi amb dades d’avui, que ens digui quins seran els possibles usuaris, tenir una possibilitat d’acabar amb el coll d’ampolla que tenim en el pont. No pot ser que com a ciutat de 25.000 habitants no tinguem ferrocarril o tramvia, una altra opció que no sigui el vehicle privat.
I la possibilitat de la ronda Nord, que també és sobre la taula?
El problema és si aquesta ronda Nord s’entén com una prolongació de la B-40, que per nosaltres s’hauria d’acabar on ha finalitzat ara, i després mirar cada ciutat com vol distribuir el seu trànsit. El problema és quin trànsit ens volen fer arribar, si el que ens volen fer arribar són més camions i si no es dona una alternativa al pont de la carretera actual. A Castellar, el que ens convé és donar sortida als veïns per comunicar-nos amb el territori. El fet que s’estudiï un traçat alternatiu –que és el que sempre hem demanat des d’Esquerra– que tingui en compte la possibilitat de l’arribada del tren, passaria per prolongar ferrocarrils. Aquest és l’estudi que en teoria està en marxa i a finals d’any hauríem de tenir resultats. La nostra aposta ara per ara és el tren i quan tinguem els resultats ja ho veurem.
Una de les darreres mocions d’ERC al ple tenia relació amb el mercat municipal. Cal un impuls del comerç local?
S’hauria de fer un estudi sobre l’estat del comerç local, cap a on anem i què ens defineix. No només dins del mercat. Ens trobem amb supermercats a l’entrada, molts utilitzats per gent de Sabadell, i potser s’està descuidant el petit comerç a la zona antiga. Quan tens més oferta, tens més ganes de quedar-te.
Però Castellar creix...
En població sí però ens n’anem a consumir a fora. En època de confinament municipal, molts comerços que no obrien les tardes de dissabte, ho feien, perquè la gent es quedava. Estaria bé poder passejar pels carrers amb una oferta cultural lligada, que et quedis dissabte a la tarda perquè fan una obra de teatre, per anar després a un restaurant i abans passejar pels comerços.
Més d’un cop ha fet referència a millores a les urbanitzacions. Quina és la situació?
Que queden allà. En el cas de les urbanitzacions i, especialment Sant Feliu, el nucli més poblat separat de Castellar, hi ha un problema de transport intern. També demanem un estudi de mobilitat interna per definir, per exemple, si cal ampliar horaris d’un autobús que surt de l’institut i passa per les urbanitzacions. S’han d’arreglar voreres, la viabilitat dins dels nuclis. En definitiva, s’ha d’endreçar.
Com li agradaria veure Castellar d’aquí a deu anys?
Més oferta cultural, que es cuidés més les entitats i instal·lacions esportives que poguessin ser l’enveja i l’exemple per a altres municipis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.