Política

política

Junts s’allunya de la possibilitat de donar suport als pressupostos

Retreu al govern manca de voluntat per negociar-los, i es reivindica com l’“únic gran partit” de l’oposició

La CUP s’obre a debatre’ls en comissió, però manté la condició que es freni el Hard Rock, com els comuns

Vilagrà demana “bona predisposició” als grups i confia trobar “sortides” per tirar-los endavant

Junts per Catalunya ha allunyat aquest matí la possibilitat de donar el seu suport als pressupostos de la Generalitat per al 2024, després que la diputada Glòria Freixa ha retret al govern manca de “voluntat” per pactar-los, fins i tot a diferència de l’any passat, quan van intentar la negociació “de maneres més profundes”. “Després de quinze reunions amb el PSC i tres amb Junts la voluntat estava marcada des d’un primer moment, potser ni calia que haguéssim presentat el nostre document amb cent mesures la setmana passada”, ha retret en la compareixença aquest matí de la vicepresidenta Laura Vilagrà al Parlament, la primera de membres del govern per explicar el detall del projecte de llei entrat ahir. “Com es podrà explicar a la ciutadania que el soci preferent no ha estat Junts?”, s’ha preguntat Freixa en una intervenció plena de retrets, en què ha assegurat que això “no és el que esperaven els ciutadans ni els votants”. “Una cosa és que no puguem governar i l’altra que no puguem treballar conjuntament per un pressupost en aquest país”, ha lamentat, abans d’assegurar: “és evident que no compartim model de país, però tampoc el comparteixen amb el PSC”. En aquest sentit, ha denunciat que s’estiguin vinculant els pressupostos catalans als de l’Estat i als de l’Ajuntament de Barcelona, fet que segons ella prova que “s’ha prioritzat l’interès de partit al del país”. “No compartim aquest model sucursalista”, ha etzibat, alhora que ha retret al PSC el seu paper de “semioposició” i “poca ambició”, en signar un acord “de qui dia passa any empeny, sense cap rumb ni cap lideratge”. “Quedem com a únic gran partit per fer oposició”, s’ha erigit. Junts, així, ha criticat la manca de mesures per enfortir l’ús social de la llengua, el mapa comunicatiu, la internacionalització o avançar cap a la sobirania o una major simplificació administrativa.

En la rèplica, Vilagrà ha lamentat la “descol·locació política” de Junts, que no ha valorat “ni una xifra, fet inèdit”, i ha retret que si han tingut poques reunions és perquè ells no han volgut, i van demorar molt les primeres reunions després de les festes de Nadal, fet que els va fer avançar més amb altres grups. Malgrat això, i que la vicepresidenta ha insistit que les mesures proposades per Junts suposarien perdre 1.284 milions d’euros a les arques públiques, fonts de la negociació asseguren que continuarà oberta aquests dies. “Són vostès qui tenen la pilota a la seva teulada”, li ha dit Vilagrà.

La CUP, en canvi, s’ha mostrat més disposada a estudiar el detall dels pressupostos presentats ahir i debatre’ls en comissió, i s’ha ofert al govern d’aquí a final de legislatura, més enllà del debat de pressupostos, per col·laborar “per tirar endavant” l’agenda transformadora, sobretot en clau de política social, que incloïa el seu pacte d’investidura. “Vam iniciar converses pels pressupostos per fer un gir més profund, s’ha demostrat que les polítiques que s’han fet fins ara són pedaços temporals i no funcionen”, ha constatat la diputada Mar Ampurdanès, que ha recordat les diverses mobilitzacions obertes, ha demanat més habitatge públic i s’ha referit també al Hard Rock. “No entenem per què l’any passat van dir que tiraria endavant i enguany no poden posar que s’aturarà”, ha etzibat, mentre ha constatat que hi ha “irregularitats en l’administració”. “Hi hauria un fil per estirar per aquí”, ha indicat. “Ja entenc les seves prevencions, però li estenc la mà perquè aquesta eina tiri endavant”, li ha respost Vilagrà, que ha constatat que comparteixen les seves reivindicacions en matèria social.

Pel seu cantó, el diputat dels comuns Joan Carles Gallego ha lamentat que el projecte presentat és “poc ambiciós, poc responsable i poc transformador”, i ha tornat a plantejar també el Hard Rock com la gran pedra en el camí. “Amb l’actual crisi de sequera evident, el govern no pot mirar cap a una altra banda, el conjunt de Catalunya té una crisi hídrica i no es pot dir que una zona sí i una zona no”, ha constatat, mentre ha dit que és una “contradicció” que els mateixos comptes destinin 44 milions a canviar el model turístic. Malgrat tot, s’ha mostrat obert a continuar negociant, com ha recollit també la vicepresidenta. “Som-hi a treballar el pressupost, fem-lo plegats més ambiciós”, els ha instat. En aquest sentit, això sí, ha reiterat que el problema “no és el Hard Rock”, perquè el pressupost no hi destina “ni un euro”. “Trobem les sortides que sigui”, ha implorat, per la qual cosa aquests dies continuaran tenint reunions, com la mantinguda ahir, per seguir avançant en altres partides.

En la seva intervenció inicial, Vilagrà ha reclamat “bona predisposició” als grups parlamentaris per aprovar els comptes. “Estem intensificant les negociacions amb diversos grups, i segur que trobarem mecanismes i sortides per millorar els comptes i poder-hi donar llum verd”, ha indicat, mentre ha recalcat: “La ciutadania perdria massa recursos si no s’aproven”.

“Tenim una finestra d’oportunitat en els propers dies per negociar abans del debat a la totalitat”, ha instat la portaveu d’ERC, Marta Vilalta.

Presidència creix un 13%

El pressupost del Departament de la Presidència creix un 13% en el projecte per al 2024, fins als 1.033 milions, des dels 911 de l’any passat, que de fet van ser 1.017 sumant-hi els dels fons Next Generation, dels quals enguany ja no es disposa. “La mitjana dels departaments és d’un creixement del 7,9%, és lògic que ens reforcem perquè som la sala de màquines del govern”, ha apuntat la vicepresidenta, que ha justificat que cal reforçar els serveis públics amb més qualitat i amb més personal per donar resposta al creixement del país. Vilagrà ha indicat, així, que faran nous processos de selecció de personal per reduir la interinitat, i el formaran amb un pla de comunicació per difondre els valors de la cultura organitzativa del segle XXI. Creix en 55 milions el pressupost de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, en el marc del nou contracte programa; augmenta de 16 a 21 milions el pressupost de l’Agència de Ciberseguretat, per fer front als milions de ciberatacs que rep l’administració catalana, o creix en sis milions el pressupost per a Esports, sobretot per potenciar l’esport femení. Vilagrà també ha remarcat els vuit milions que creix el Fons de Cooperació Local, un 6%, i el nou PUOSC 2025-28, que segons ella s’adaptarà millor a les necessitats dels ajuntaments. A més, ha indicat que en poques setmanes el govern enviarà al Parlament l’Estatut de Municipis Rurals, per al qual també ha demanat el suport dels grups.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.