Administracions

Lluís Lupiáñez

Sotsinspector de la Guàrdia Urbana de Figueres

“La percepció d’inseguretat a Figueres ve per l’incivisme”

“Un dels objectius que m’he fixat com a nou cap de la Guàrdia Urbana és fer un treball de proximitat i visibilitzar la policia”

“No em cansaré de dir que Figueres no té uns índexs d’inseguretat preocupants. Això ho he dit, ho he defensat i ho puc sostenir”

El nou sotsinspector de la Guàrdia Urbana de Figueres, Lluís Lupiáñez, explica que la imatge d’inseguretat de la població és esbiaixada, perquè sovint es confon amb l’incivisme i es relaciona injustament amb la immigració. Sosté que a Figueres no hi ha més inseguretat que a altres poblacions. Per això, el seu projecte implica treballar contra l’incivisme, una policia de proximitat amb molta visibilitat i, finalment, campanyes pedagògiques per conscienciar.

El govern de Junts té com a prioritat la seguretat. És un tema apressant?
Figueres no és una ciutat més insegura que altres que tenim al voltant o que el conjunt de la demarcació. Cal, això sí, fer una actuació policial accentuada.
En quins temes vol posar l’accent?
Un dels objectius que m’he fixat com a nou cap de la Guàrdia Urbana és fer un treball de proximitat per visibilitzar la policia. I això ja es fa des del primer dia: controls als accessos a primera hora, presència a les entrades de les escoles, rondes a peu pel centre i pels barris, en els quals també farem treball de proximitat. Aquest és el gran projecte per als pròxims anys.
Tornant al principi, pel que fa la inseguretat, darrerament aquesta sembla que és la imatge imperant a Figueres.
No em cansaré de dir que Figueres no té uns índexs d’inseguretat preocupants. Això ho he dit, ho he defensat i ho puc sostenir amb les dades que tinc i pel meu treball anterior als Mossos d’Esquadra, a l’ABP de Figueres. És cert que l’altre dia vam tenir un apunyalament a l’estació, però es va actuar ràpidament i es va detenir el presumpte autor. En cap cas estic dient que no hi hagi inseguretat, però és la mateixa que tenen altres poblacions, algunes per sobre nostre. S’ha de tenir molt clar, però, que de l’incivisme a la inseguretat hi ha només un pas.
Aquí toquem molts temes que van des del mal comportament a la via pública a les deixalles i la multireincidència. El problema principal és l’incivisme?
La percepció de la inseguretat a Figueres ve donada per l’incivisme. I aquí és on vull incidir més. Com? Amb temps, molt de treball contra l’incivisme i una policia de proximitat amb molta visibilitat. A Figueres tenim moltes incidències per incivisme. Aquests dies he fet personalment rondes a peu, principalment pel centre comercial i l’estació de tren. He pogut parlar amb molts ciutadans que m’han traslladat les seves inquietuds.
I què li traslladen?
Especialment comportaments incívics. Poden anar des dels patinets a les escombraries, els gossos i les pilotes. Els veïns no em parlen de robatoris de vehicles, que en tenim, sinó d’aquests temes.
Així, pel que explica, la imatge no es correspon amb la realitat?
Correcte. La nostra presència policial al carrer ajudarà a corregir aquesta percepció subjectiva d’inseguretat; a neutralitzar-la i a fer que la gent se senti més segura. La gent vol veure la seva policia al carrer.
Lligaria amb la idiosincràsia figuerenca?
Que és molt particular. Pensem que som un municipi a tocar de la frontera, amb un sector terciari i turístic molt important i un alt índex d’immigració, que en cap cas s’ha de relacionar amb la inseguretat. La immigració, la Guàrdia Urbana la veiem com una cosa positiva.
Doncs està molt estigmatitzat el tema de la immigració.
Sí. Hi ha comentaris col·loquials que relacionen aquest tema amb la inseguretat. Jo em sento orgullós de ser figuerenc i em sento orgullós dels seus ciutadans. Figueres és una ciutat capdavantera. Queda camí per fer, però es farà.
Problemes culturals, doncs?
Un dels grans hàndicaps de la immigració és que aporta costums que xoquen amb els nostres. Li posaré un exemple: la música alta. Em diuen: “Al meu país no passa res per posar la música alta.” Doncs aquí no està permès . El mateix passa amb els patinets. Molts d’aquests conflictes venen per temes culturals. Cal fer pedagogia.
Una aposta important seran les càmeres lectores de matrícules que aviat s’instal·laran. Es reforçarà la tecnologia?
El que és important de la tecnologia és que ens ajuda a arribar on no arribem amb els equips humans. Són només eines i la gent no s’ha de sentir vigilada. En aquest cas, són mitjans de seguretat per garantir les entrades i sortides i detectar vehicles amb assenyalaments policials o judicials.
Pel que fa a la plantilla, disposa de prou efectius?
Les peticions són infinites i no serem mai prous a la plantilla. Però sí, per començar tenim els efectius suficients per desplegar el projecte. No negaré, però, que tot el que sigui millorar el cos i el material contribueix a millorar el servei policial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.