Successos

Un acord avalaria l'actuació de la secretària d'Amer

Va ser acusada de malversació per haver fet pagar al consistori les costes d'un litigi contra un exalcalde

Segons una junta de govern del 2006, l'Ajuntament s'ha de fer càrrec de les despeses

La querella presentada per l'Ajuntament d'Amer contra la secretària interventora, Concepción Aguilera, per malversació de fons públics va fer ahir un tomb inesperat després de la compareixença de l'alcalde d'Amer, Albert Plana, al jutjat de Santa Coloma de Farners. L'advocat de Concepción Aguilera, Jordi Tirvió, va aportar a la causa una còpia d'un acord de junta de govern local de l'Ajuntament del 10 de maig del 2006, quan Joan Güell era alcalde, que –al seu parer– podria portar a arxivar el cas, i això és el que demanarà, segons va avançar.

En concret, aquesta junta de govern establia que l'abonament de les costes judicials a què siguin condemnats l'Ajuntament d'Amer, els seus càrrecs electes, funcionaris i treballadors serà “íntegrament a càrrec dels respectius pressupostos de l'Ajuntament d'Amer, tant pel que fa a costes pròpiament dites, honoraris de lletrats, de procuradors i qualsevol tipus de responsabilitat dinerària”.

L'Ajuntament acusa Aguilera d'haver pagat 26.810 euros “d'un plet privat” amb diners del consistori l'any 2009. Es tractava, però, d'uns diners que li havia reclamat el Tribunal de Comptes de Madrid per un litigi presentat el 2000 contra l'exalcalde Joan Güell i altres regidors de la corporació, i que Aguilera va perdre. La secretària havia denunciat a la Sindicatura de Comptes possibles irregularitats comptables en el consistori durant el 1999 i l'únic que va manifestar llavors és que havia fet “el que marca la llei”. En el marc d'aquest acord de junta de govern, doncs, les despeses judicials de la secretària estarien cobertes i el pagament per part de l'Ajuntament seria correcte, segons Tirvió.

LA XIFRA

26.810
euros
va pagar l'Ajuntament d'Amer al Tribunal de Comptes el 2009 per un litigi que havia perdut la secretària.

LA FRASE

La senyora Aguilera va fer els pagaments correctament segons la documentació que hem aportat
Jordi Tirvió
advocat de concepción aguilera

Un acord caigut del cel

L'acord del 2006 va agafar totalment per sorpresa l'alcalde, Albert Plana (CiU). “Considero que és totalment insòlit, no estàvem assabentats de res, ens ha caigut del cel”, va dir, referint-se a l'acord del 2006. A més, va considerar “molt estrany” que un alcalde firmi “que totes les despeses que ocasionin els treballadors han de ser a càrrec de l'Ajuntament”. De moment, va dir, se centraran a comprovar la veracitat del document, que posen en dubte. “Ja ens hem trobat alguna vegada amb coses que no han estat prou certes, de moment ho poso en qüestió perquè m'estranya moltíssim, i en vuit anys ningú ens havia comentat res d'aquest acord, això em dóna motius suficients per qüestionar-ne l'autenticitat”, va dir Albert Plana.

El gerent de l'Ajuntament, Sergi Baulida, va dubtar que una junta de govern pugui prendre un acord d'aquesta mena, que a la pràctica “dóna barra lliure” en les despeses judicials. En tot cas, l'Ajuntament vol estudiar ara si aquest document és verídic i, si és així, si la junta de govern tenia dret a establir un acord tan “generós”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.