Eines

Ajudar a sobreviure

La Fundació Ordesa inverteix en programes internacionals adreçats a la primera infància, però la situació de crisi a l'Estat l'ha portat a establir un pla per als desafavorits espanyols

L'Àfrica és un dels objectius prioritaris, perquè és on els infants estan pitjor

La Fundació Ordesa, creada el 2002 pels Laboratoris Ordesa, manté des que va néixer una intensa activitat en favor dels més desafavorits: la primera infància -que comprèn des de les mares gestants fins als primers anys de vida dels infants- dels països del Tercer Món. Ara bé, la situació generada a l'Estat espanyol els darrers anys a conseqüència de la crisi econòmica i la demanda d'ajuts per part d'organitzacions no governamentals espanyoles els ha portat a destinar una part del seu pressupost anual a atendre els problemes del territori.

El 2010 la Fundació Ordesa ha destinat 260.000 euros a programes de caràcter mèdic i sanitari, principalment. L'aportació és la mateixa que els darrers anys, cosa que valora molt significativament Isolda Ventura, presidenta de la fundació: “Quan hi ha crisi és quan moltes empreses troben un motiu per deixar de banda els seus programes socials”, explica, “però Laboratoris Ordesa ha demostrat que té molt clars els seus valors i els seus objectius i continua apostant per ajudar els més desafavorits i ho fa perquè creu que ha de fer-ho, no perquè això millori la seva imatge”. Ventura cita com a exemple d'aquesta implicació veritable en el suport als desafavorits el fet que “invertim el mínim en comunicació i màrqueting; volem que tot el que rebem de l'empresa es destini a projectes”.

Des de la seva creació el 2002, la fundació ha concedit ajudes per valor de més de dos milions d'euros, que han beneficiat més de 140.000 nens i que s'han concretat en 48 projectes, centrats especialment en el continent africà (Congo, Nigèria, Senegal, Kenya, Sud-àfrica, Camerun, Moçambic i Etiòpia) i en el centre i el sud d'Amèrica, el Tibet, l'Índia i les Filipines.

El 2010 s'han seleccionat set programes que han rebut l'ajut de la fundació: un a Haití, per construir-hi una clínica; un altre per reformar un hospital pediàtric a Kenya; un tercer per construir un edifici annex a un centre de salut en una població de Costa d'Ivori; una inversió en equipaments que permetin tractar més bé la tuberculosi en un poble de les Filipines; la construcció d'una infermeria, una sala d'educació i una de primera atenció en una regió d'Etiòpia; una ajuda per a l'ampliació d'un dispensari i maternitat al Senegal i, finalment, una aportació per a la construcció d'una sala multisensorial a Cartagena.

La Fundació Ordesa escull els ajuts a partir d'un consell consultiu que puntua tots els projectes en funció d'uns paràmetres idèntics per a tothom. Sobretot, manifesta Isolda Ventura, “es valoren especialment els projectes que creen infraestructures, perquè sabem que, a banda d'atendre la primera infància, que és el nostre objectiu prioritari, aquests llocs a l'Àfrica els fa servir gairebé tothom”.

La fundació nota els efectes de la crisi, com ho constata el fet que aquest any hagi rebut el doble de sol·licituds d'ajuts que l'any 2009; i que molts d'aquests procedeixin d'entitats de l'àmbit espanyol. “Si bé el nostre objectiu inicial era invertir sobretot a l'Àfrica, perquè allà el problema dels infants és de supervivència pura i dura, ens hem adonat que no podíem deixar de banda les peticions espanyoles i per això sempre hi ha un projecte de l'Estat que rep una aportació”, comenta Isolda Ventura. A banda, però, en territori espanyol la fundació col·labora fent arribar excedent de fabricació dels laboratoris a Càritas i al Banc dels Aliments (demanda que també ha crescut) i edita material didàctic en quatre idiomes per als nouvinguts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.