Empreses

Applus+

El grup Applus+ comprarà noves empreses a la Xina i l'Índia el 2012

Amb l'adquisició de la britànica Velosi, el grup amb seu a Cerdanyola sobrepassarà els 1.000 milions en facturació. Les vendes d'enguany seran un 7% superiors i el resultat, uns 130 milions, similar al del 2009

El grup amb seu
a Cerdanyola invertirà 30 milions l'exercici vinent

Applus+, grup líder en assaig, inspecció, certificació i serveis tecnològics, controlat en un 70% per la firma de capital de risc The Carlyle Group, es troba en procés de reorientació en les inversions estratègiques internacionals amb l'objectiu de guanyar posicionament als mercats de la Xina i l'Índia els anys 2012 i 2013. La decisió es pren després d'haver comprat catorze empreses els darrers dos anys arreu del món, seguint les directrius del pla estratègic 2007-2012, i després d'haver adquirit recentment la companyia britànica Velosi per 105 milions d'euros.

“Amb l'adquisició, a través d'ampliació de capital, de Velosi el grup arribarà als 1.100 milions d'euros de facturació i disposarem d'una plantilla d'uns 14.000 professionals, 4.000 dels quals a l'Estat espanyol”, explica Joaquim Coello, president d'Applus+, que assegura que tot i que l'any que ve no hi ha en cartera noves compres ja estudien ”un pla per guanyar pes a la Xina i l'Índia”. De fet, la firma amb seu a Cerdanyola ja és present a Xangai, però volen ser-hi “amb més serveis perquè són uns mercats amb moltes possibilitats”, sentencia Coello. Una de les dificultats, matisa el màxim responsable del grup, és que “l'obertura d'empreses allà no és fàcil, cal tenir en compte les lleis que obliguen a donar entrada a les administracions locals, i no se sap mai com acaba de funcionar la nova joint venture”. Applus+ ja és present en una quarantena de països, però destaca el seu pes al Benelux, Alemanya, el Regne Unit, França, Noruega, Finlàndia, els EUA, el Canadà i molts països del golf. Amb l'adquisició de Velosi, es reforça clarament el continent africà, asiàtic i altres països de la zona pèrsica.

Velosi, dedicada a proveir serveis d'inspecció, control de qualitat, certificació i assaig per a les indústries de gas i del petroli, complementarà la xarxa internacional d'Applus+, gràcies a la seva xarxa de 63 oficines a 39 països. Aquesta multinacional, que cotitza a la borsa de Londres i té la seu a Jersey, va facturar 182 milions de dòlars el 2009.

De fet, un dels punts del present pla estratègic d'Applus+ era convertir el grup en una de les cinc companyies líders del seu sector el 2012, i poder-se situar en el Top 3 en cada una de les divisions amb què opera.

Applus+ va fer el salt el novembre del 2007, quan va entrar The Carlyle Group com a propietari de referència amb el 70%. L'altre 30% va quedar en mans d'un grup de caixes, liderades per Catalunya Caixa i un grup d'empresaris.

Enguany es tancarà el grup amb un augment de facturació d'un 7%, “la meitat per adquisició i l'altre 50% pel creixement orgànic”, explica Coello, que hi afegeix que el resultat estarà al voltant dels 130 milions d'euros, una xifra similar a l'obtinguda l'any passat.

Applus+, que té com a objectiu convertir-se en un referent global en avaluació de conformitat, invertirà 30 milions d'euros en necessitats corrents. També destinarà el 3% del valor de les vendes en inversió en innovació. Per a l'any vinent, la companyia continuarà en “la línia d'augmentar en la tecnificació dels productes, i d'aprofundir en el valor afegit i augmentar la posició en la internacionalització”, afirma el president del grup. La companyia s'alimenta en el 30% de l'activitat a Espanya, i la resta en l'àmbit internacional. La previsió per als anys vinents, segons fonts del grup, és que el mercat exterior sigui el que augmenti més. “Si creixem un 10%, set o vuit parts es faran als mercats forans i la resta a la península”, explica Coello, que hi afegeix que “és molt difícil guanyar més a l'estat espanyol”.

cinc divisions.

Applus+ disposa de la divisió d'Inspecció i Assistència Tècnica (IAT), Automoció, Assajos no Destructibles RTD, Idiada (enginyeria al servei de la indústria internacional de l'automoció) i LGAI (soci tecnològic que profereix serveis de desenvolupament de producte, assaig i certificació per a la indústria). Quant a ingressos per divisió, el 2008 RTD va significar el 38%; Auto, el 23%, IAT, el 25%; Idiada, el 9%, i LGAI, el 5%.

El grup Applus+ és la primera multinacional espanyola en el sector de l'avaluació de la conformitat i una de les deu més grans del món. La companyia presidida per Joaquim Coello té per objectiu continuar amb l'augment de la tecnificació de productes i de valor afegit, així com incrementar la internacionalització a tots els continents.
facturació
1.100 M€
treballadors
14.000
inversió 2011
30 ME

Deu milions per quedar-se una firma andalusa

No totes les inversions del grup es duen a terme en els mercats internacionals. Tot i l'important desemborsament que ha fet Applus+ per aconseguir Velosi, en els mesos vinents adquirirà una empresa a Andalusia del sector de l'agroindústria. La inversió suposarà uns deu milions d'euros. “Ara estem negociant la fórmula de la compra; potser serà amb una participació majoritària o potser ens quedarem el 100%”, explica Coello. Andalusia és clau en aquest sector.

Un segle d'innovació amb LGAI

Una de les divisions del grup Applus+ és el Laboratori General d'Assaigs i Investigacions (LGAI), tota una referència per al món industrial de Catalunya que tot just fa dos anys va complir un segle d'història. Ara per ara LGAI representa poc més del 5% dels ingressos de tot el grup.

Va ser l'any 1907 quan la Mancomunitat, amb gran visió de futur, va copsar la importància d'aquests tipus de laboratoris en una societat industrial i un primer laboratori tèxtil i d'adoberia es va anar ampliant fins a esdevenir un centre de prestigi. L'arribada de la dictadura del general Primo de Rivera va colpejar durament el creixement del laboratori. Després va passar a dependre de mans diferents: primer de la Diputació de Barcelona i més tard la Generalitat li va donar ple suport.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.