Empreses

El frau fiscal dobla el laboral

El PP es declara partidari de no apujar impostos i promet que si guanya les eleccions realitzarà un pla d'inspecció de l'Agència Tributària i de Treball perquè aflori tot el frau fiscal. L'últim Informe de la lluita contra el frau fiscal en l'Agència Tributària elaborat pel sindicat de tècnics d'Hisenda Gestha a partir de l'IRPF del 2009, indica que les grans fortunes, corporacions i grans empreses van defraudar 42.710 milions, un 71,8% del frau fiscal total i molt per sobre de les xifres relatives a pimes i autònoms, 16.261 milions d'euros. A aquestes quantitats cal sumar la presència d'altres tipus d'ocultació de particulars com són el frau en les plusvàlues, els arrendaments, les rendes del treball o del capital..., l'import dels quals se situa en 1.543 milions d'euros anuals, el que representa un frau total de més de 59.000 milions d'euros. El frau fiscal és pràcticament el doble dels 30.370 milions d'euros en què s'estima el frau laboral.

Les dades de Gestha coincideixen amb les de l'Organización Profesional de Inspectores de Hacienda del Estado (IHE), que considera que entre un 20 i un 25 per cent del PIB espanyol no paga els impostos que li corresponen i les quotes no ingressades cada any superen els 70.000 milions d'euros. Els inspectors assenyalen que es recaptaria molt més perseguint les grans bosses de frau que no pas augmentat impostos, i el 2009 van proposar un pla de lluita contra l'economia submergida amb l'objectiu d'obtenir en quatre anys 100.000 milions d'euros amb reformes normatives entre les quals destaquen la de la tributació de les Sicav i la del règim de mòduls.

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, va acusar dijous el president de la Generalitat, el del govern espanyol i el líder del PP, Mariano Rajoy, de renunciar a combatre el frau fiscal, assegurant que a Catalunya multiplica per sis el deute públic de la Generalitat. No tira tan alt el secretari general de la UGT catalana, Josep Maria Àlvarez, que el mes passat lamentava que “la Generalitat no hagi impulsat cap idea o pla de lluita contra el frau fiscal, que a Catalunya suposa entre 15.000 i 16.000 milions d'euros, el 40% del deute de l'administració catalana”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.