Empreses

L'abús de mercat, delicte comunitari

El comissari europeu de Mercat Interior, Michel Barnier, va proposar dijous revisar la directiva sobre abusos en els mercats (MAD, en les sigles en anglès) perquè tots els estats de la UE estiguin obligats a castigar amb penes de presó els delictes més greus per abusos en els mercats. És la primera vegada que la CE recorre a l'article 83.2 del Tractat de Lisboa, que li permet proposar l'harmonització de sancions penals.

La CE vol introduir sancions penals perquè els actuals règims de càstigs que apliquen els 27 “estan mancats de l'impacte i del factor dissuasiu suficients” (només tretze estats membres, incloent-hi l'espanyol, preveuen penes de presó per a delictes financers). Les sancions imposades pels estats membres divergeixen en aspectes essencials com ara els tipus de sancions possibles, l'àmbit d'aplicació per sectors –bancari, assegurador i de valors– i la quantia de les multes. Bulgària és l'únic país de la UE que no castiga ni l'abús d'informació privilegiada ni la manipulació de mercat, mentre que Àustria, Eslovàquia, la República Txeca, Estònia, Finlàndia i Eslovènia no han tipificat penalment algun dels dos delictes.

A més, la definició sobre quines formes d'informació privilegiada i manipulacions dels mercats constitueixen delictes divergeix d'un país a un altre. La proposta de reforma exigeix tipificar com a delicte la incitació, l'ajuda i el suport a l'ús d'informació privilegiada i manipulació de mercats i els intents d'aquestes formes d'abusos.

Pel que fa a les sancions administratives, en què també hi ha diferències considerables en la UE, la CE proposa que les multes no siguin inferiors als guanys que ha generat l'abús en el mercat si aquest benefici pot ser determinat, i que l'import màxim de la multa sigui d'almenys el doble d'aquest ingrés extra. Per a persones físiques, la multa màxima no ha de ser inferior a cinc milions d'euros, i per a les jurídiques no ha de ser inferior al 10% de la facturació anual.

La MAD també estendrà l'abast a “tots els actius i totes les plataformes”, perquè actualment es diferencia entre valors i altre tipus d'actius i entre els mercats regulats i la resta d'instruments de negociació.

El president de la CE ha justificat aquesta iniciativa al·legant que “alguns dels comportaments que han vist en el sector financer han estat completament irresponsables i de vegades de naturalesa criminal”. Hi afegeix que aquestes sancions “tenen a veure amb el mercat, i tenim un mercat interior a Europa, per la qual cosa té sentit tenir el mateix tipus de sancions a tot Europa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.