Empreses

Compte enrere per al turisme espacial català

Zero2infinity preveu efectuar el 2012 el primer vol tripulat de prova enviant la càpsula Bloon a 36 km de la Terra. Per comprar un passatge caldrà esperar entre el 2013 i el 2015

L'empresa catalana s'acaba de traslladar
a una masia del Parc Tecnològic del Vallès

L'any que ve s'enlairarà la primera càpsula tripulada del programa Bloon amb destinació a uns 36 quilòmetres de la Terra, una distància escollida per l'empresa Zero2infinity per a una experiència espacial. Abans, però, caldrà que facin cap a cinc vols no tripulats i que rebin el vistiplau de l'EASA, l'agència europea de seguretat aèria. Si els terminis es compleixen, entre el 2013 i el 2015 es podrien fer els primers vols comercials a l'espai proper, del terme anglès nearspace, com anomena aquesta distància José Mariano López-Urdiales, fundador i màxim executiu de Zero2infinity. Serà la resposta catalana a la cursa internacional per a la nova frontera turística: l'espai.

Richard Branson, ànima de Virgin; Jeff Bezos, creador d'Amazon, i Elon Musk, fundador de Paypal, entre altres personatges que han fet fortuna, molts amb internet, s'han embrancat en una cursa per fer més accessibles els viatges a l'espai. Històricament, el terreny ha estat monopoli dels governs més poderosos del planeta i, a partir d'ara, amb la viabilitat de treure un rendiment a aquest tipus d'experiències, s'ha obert l'aprofitament a la iniciativa privada.

En aquesta competició, l'alternativa catalana hi presenta diferències sensibles, i per això té força, segons assegura el responsable de Zero2infinity. Bloon no és cap coet que calgui propulsar per enviar a l'exterior, sinó una càpsula pressuritzada amb la forma d'un dònut que guanya altura gràcies a un globus d'heli i, per tant, l'impacte ambiental és nul. Lògicament, la cota que s'assoleix és de 36 quilòmetres, menys que els 100 dels coets, però “suficient”, segons diu López-Urdiales: “L'experiència de contemplar la Terra a aquesta altura és molt similar; de totes maneres, penso que estem immersos en curses diferents i jo em trobo còmode a la meva altura”, explica.

Els 36 quilòmetres d'altura que oferirà Bloon multipliquen per tres els d'un avió comercial però és deu vegades inferior a la de l'estació espacial internacional, que orbita a cap a 360 quilòmetres de la superfície terrestre.

D'altra banda, no presenta els inconvenients del coet: bàsicament, la incomoditat del viatge i el preu. El passatge per viatjar en el Bloon serà d'uns 110.000 euros, la qual cosa significa que el cost per minut serà vint vegades inferior al d'altres projectes, i a gran distància dels turistes que han anat fins a l'Estació Espacial Internacional, que és de cap a 50 milions de dòlars el bitllet.

OBJECTIU.

Zero2infinity va néixer el 2009 i amb el nom diu molt dels seus valors fundacionals: “Comencem de zero i volem anar molt amunt, tant des del punt de vista físic com també espiritual, perquè agafar altura necessàriament implica veure les coses amb una altra perspectiva”, diu José Mariano López-Urdiales.

Bloon comporta un desafiament tècnic, però aquest enginyer aeronàutic que ha treballat per a grans firmes del sector ho relativitza i explica que bona part de la tecnologia clau per fer enlairar una persona es pot trobar de manera gairebé gratuïta. En canvi, López-Urdiales pensa que el veritable repte és el finançament. Al cap d'un any d'haver-se constituït l'empresa, s'hi va incorporar Ultramagic, el segon fabricant mundial de globus aerostàtics, que té la seu a Igualada. En una altra injecció de finançament, s'hi van afegir tres àngels financers i la firma Caixa Capital Risc, de La Caixa, fins que arribin al punt d'equilibri del negoci (break-even), hi caldrà invertir prop d'uns 20 milions d'euros per la qual cosa, abans que arribi aquest moment encara serà necessari fer una altra ampliació de capital.

Però en el capítol de les dificultats, López-Urdiales situa en primer lloc les relacions amb les diverses administracions per això considera “un fort desincentivador” per fer les coses aquí. Les coses s'han tensat fins a tal extrem que en alguns moments s'ha plantejat el trasllat de l'empresa, no ja fora de Catalunya sinó també de l'Estat espanyol. “Aquí hi ha un entorn industrial i professional òptim, clientela potencial ja que hi ha molt turisme, i unes condicions òptimes per a l'enlairament, però quan proposes un negoci innovador i diferent com el nostre, tot es torna molt complicat”, explica.

Zero2infinity s'acaba de traslladar de la seu del centre de Barcelona a la Masia Nova del Parc Tecnològic del Vallès, a Cerdanyola. D'altra banda, han començat a contractar professionals als Estats Units amb experiència en vols tripulats a l'espai. Actualment, la plantilla de l'empresa catalana consta de sis persones.

Un viatge de sis hores amb ingravidesa

L'experiència dura prop de sis hores: tres, de pujada fins a assolir l'altura màxima, una hora en què la càpsula romandrà a dalt (“un bon moment per gaudir d'un bon àpat o declarar-se a la parella”), i després, el descens amb paracaigudes dirigit. En el descens, s'experimentarà la sensació d'ingravidesa uns segons. Zero2infinity pensa que els tres mercats principals seran el turisme d'experiències, les activitats de comunicació empresarial i els experiments de grups científics, de la NASA o l'ESA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.