Economia

El PSC assegura que l'“incompliment” dels objectius de dèficit malmet la credibilitat del govern

Martinez-Sampere diu que les xifres demostren que el desviament no era “fruit del desgavell” del tripartit sinó de “la profunditat de la crisi”

La portaveu econòmica del PSC i diputada al Parlament, Rocío Martínez-Sampere, ha carregat aquest divendres contra el govern després de conèixer les dades referents a la liquidació provisional del dèficit de 2011. La socialista ha considerat que tancar l'any amb un dèficit sis dècimes per sobre de l'objectiu fixat suposa un “incompliment” del govern. Per Martínez-Sampere, això deixa l'executiu català tocat, donat que segons la diputada el govern “va basar la seva credibilitat” en complir aquest objectiu. La dirigent del PSC ha afirmat que després d'aquest episodi, “estem en millors condicions de demanar al govern que l'estratègia de país passi pel creixement i la cohesió”.

Segons la portaveu econòmica dels socialistes, totes les xifres “demostren que el desviament no era fruit del desgavell del govern d'esquerres, tal i com ha insistit l'actual govern, sinó de la profunditat de la crisi”. “El govern va basar tota la seva credibilitat en un objectiu avui incomplet, va posar el país al límit apel·lant a la seva credibilitat, i avui tenim un país sota mínims i amb menys credibilitat”, ha explicat la diputada, que ha afegit que “des del PSC ja vam advertir de les conseqüències institucionals negatives de fer aquesta política de terra cremada amb els governs anteriors”. “Aquest dèficit, com el de 2010, no és un problema de despesa sinó de caiguda d'ingressos”, ha sentenciat.

Rocío Martínez-Sampere ha insistit, a més, que “les dades que avui tenim són greus no tant per l'incompliment sofert, que també, sinó pel fet d'haver basat tota la credibilitat del govern en afirmar que no es desviarien ni una dècima”. “El conseller Mas-Colell ha dit i reiterat que més important que dir el que es fa, és fer el que es diu, i és en aquest sentit que avui li demanem quina credibilitat podem atribuir a la principal estratègia de la seva conselleria”, ha preguntat al conseller d'Economia. Segons la diputada socialista, “estem davant un doble incompliment: dels objectius europeus i de les promeses del propi Conseller”.

Martínez-Sampere ha volgut remarcar també que “sense incloure els ingressos procedents de la disposició addicional tercera, el 3,29% anunciat suposa una desviació del 2% de PIB sobre l'objectiu fixat al Consell de Política Fiscal i Financera de l'1,3%, i del 0,6% sobre la previsió que va fer el mateix govern”. “A efectes comparatius també convé recordar que l'objectiu fixat el 2010 pel mateix CPFF va ser del 2,4%, i que aquest es va incomplir amb un dèficit del 4,2%, i això vol dir que el 2010 va haver un desviament de l'1,8% i ara el 2011 aquest desviament és de l'1,99%”, ha explicat.

Creixement i cohesió

Per tot això, la diputada socialista ha constatat que “avui és un bon dia per demanar al govern que deixi de comparar Catalunya amb Grècia, que deixi de parlar de l'herència rebuda i del desgavell del tripartit per intentar justificar les seves polítiques i, en canvi, escolti les propostes del PSC”. “La situació és greu i estem disposats a coresponsabilitzar-nos-hi si ho fem des d'un diagnòstic ponderat de la situació de partida, que estic segura que podem compartir, i amb un camí i un relat alternatiu al del Partit Popular”, ha dit.

“Després de l'incompliment d'avui, estem en millors condicions de demanar al govern que l'estratègia de país passi pel creixement i la cohesió”, ha dit Martínez-Sampere, que ha afegit que “avui tornem a estendre la mà a CiU per arribar a acords de país que permetin donar una alternativa, més enllà del fonamentalisme de l'austeritat, i un rumb que aposti per la recuperació econòmica i la cohesió social”. Per la socialista, el govern ha “d'escollir entre posar el país al servei de l'austeritat o l'austeritat al servei d'objectius de país”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.