Gran angular

Guerra tecnològica de patents

La multa milionària a Samsung per copiar Apple és una mostra de les disputes al sector

El sector tecnològic anomena ‘patent trolls' els especialistes a fer diners amb les patents

Quan a primers d'estiu Samsung va revelar que en només un trimestre havia aconseguit vendre telèfons per valor de 4.750 milions d'euros, tot eren riures i felicitacions a la firma coreana. La companyia és, amb més d'un 15% de la quota del mercat, líder mundial en la venda de televisors i pantalles LCD, i els bons resultats aconseguits amb la gamma de telèfons Galaxy, sobretot el Galaxy S III i el Galaxy Note, també han situat la divisió de telefonia en una posició de privilegi en la batalla per dominar el mercat de les telecomunicacions.

Aleshores Samsung va manifestar que en només un any les vendes dels telèfons els havien augmentat un 75% i deia que la mescla de tecnologia, disseny i innovació estava darrere el seu èxit. Només un parell de mesos després, un jurat federal nord-americà va posar en dubte l'autenticitat d'aquesta fórmula d'èxit en resoldre que Samsung estava fent trampes i que, més que treballar pel seu compte, plagiava idees. Així les coses, el jurat va dictar una sentència en què condemnava la companyia sud-coreana a pagar 1.000 milions de dòlars (800 milions d'euros) a Apple, ja que va considerar que per desenvolupar una colla dels seus models havia copiat la tecnologia de la firma que va fundar Steve Jobs.

La resolució judicial va ser conseqüència d'una denúncia posada l'any passat per la marca de la poma, i el jurat, que deliberava en un jutjat de San José (Califòrnia) a tan sols una desena de quilòmetres de la seu d'Apple, va determinar que Samsung va violar “intencionadament” diverses patents d'Apple, incloent-hi la tecnologia i el disseny de zoom tàctil (que permet ampliar o disminuir el text o la imatge fent lliscar els dist per la pantalla) propi dels seus telèfons intel·ligents i de la tauleta Ipad.

Samsung, ferm, manté que recorrerà fins que la justícia li doni la raó, ja que manté que “és una llàstima que la llei de patents pugui ser manipulada per atorgar a una companyia el monopoli sobre els rectangles o les cantonades arrodonides o sobre la tecnologia, que és millorada dia a dia per Samsung o per altres companyies”.

Però la patacada ha estat important per Samsung, perquè més enllà de la multa milionària, hauria de retirar del mercat -almenys del mercat nord-americà- diversos models de telèfon i tauleta que, segons el veredicte, poden portar el consumidor a una confusió. En un principi eren vuit models i semblava que permetria que Samsung continués distribuint el Galaxy S III, però a primers d'aquesta setmana va transcendir que Apple vol veure fora dels aparadors no només el Galaxy S III sinó també el Galaxy 2, el Galaxy Note, i la tauleta Galaxy Note 10.1.

HABITUAL.

La reclamació d'Apple es produeix quan està a punt de presentar l'Iphone 5 (ha fet una convocatòria per al dimecres 12) i quan Samsung enllesteix els últims detalls de l'evolució de l'hiperbòlic Galaxy Note.

No tenen res d'original les demandes per patents en el segment tecnològic. Al contrari, són un fet habitual i han desencadenat un fenomen que en anglès s'ha batejat com a patent trolls. Es tracta d'aprofitar una patent més per treure'n el màxim de diners que no pas desenvolupar-la com a innovació tecnològica.

Google, per exemple, ha manifestat reiterades queixes pel fet que els creatius d'aplicacions per al sistema Android reben una allau de demandes per patents perquè, suposadament, creen les aplicacions segons un software anterior. En declaracions a mitjans especialitzats, David Drummond, cap del servei jurídic de Google, ha manifestat que “un smartphone pot implicar fins a 250.000 reclamacions de patents, moltes qüestionables, i la nostra competència vol imposar un mena d'impost per aquestes patents dubtoses que faci encarir els dispositius Android”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.