Focus

Carles Flamerich

director general de telecomunicacions

“Potser tinc la grip, però els altres estan mig morts”

Les xifres no repunten tant com voldríem però no s'ensorren
En TIC el teu mercat
no és l'hort
del costat
de casa
És indubtable
que aquesta indústria té la clau del futur
del país

El director general de telecomunicacions i societat de la informació és, difícilment podia ser d'una altra manera, un acèrrim defensor del potencial tecnològic de Catalunya i de la capacitat que té el sector per fer progressar el país i ajudar-lo a sortir de la crisi. Flamerich ha estat l'impulsor dels diàlegs competitius que van propiciar l'aliança d'algunes empreses TIC catalanes per guanyar competitivitat amb vista a gestionar la infraestructura TIC de la Generalitat.

Empreses i administració mantenen un discurs carregat de confiança quan parlen del TIC català, però les xifres no acaben de ser tan bones.
Potser sí. Potser és cert que ens movem més per sensacions que pel que manifesten les dades. Però és que aquest és un sector on, qui hi opera, ho fa amb molta dedicació i molt d'esforç i sap que, quan passes una crisi, no tens cap més alternativa que assumir-ho i treballar amb això. Pel que fa a les xifres és cert que no repunten tant com voldríem, però també és cert que no s'ensorren. Malgrat que el negoci no creixi a ritme de dos dígits, es manté.
Però no arrossega ocupació.
Al sector TIC no hi ha atur. Que no es guanya el mateix que cinc anys enrere? D'acord, potser sí, potser els sous s'han reduït, però l'ocupació està molt per sobre de la mitjana.
Això que al sector TIC no hi ha atur...
Hi ha grans multinacionals que han fet ajustaments de plantilles i processos d'ERO, però la resta del sector absorbeix aquest personal. No estem parlant de cap bicoca, però sí d'un sector que té capacitat. Per això la sensació general és que el sector aguanta.
Té la sensació que la indústria TIC és el motor de l'economia del país?
La sensació la tinc, i la seguretat també. D'aquí no ens en sortirem fent sabates. D'aquí, de la crisi, ens en sortirem donant valor afegit. Amb el ventall de possibilitats que obren les smart cities i tot el software, sensors o aplicacions per mòbil que caldrà desenvolupar és indubtable que aquesta indústria té la clau del futur del país. I hi ha moviment. D'aquí a quatre dies tindrem el Congrés de Telefonia Mòbil, veuràs quin munt d'empreses catalanes, moltes amb el suport de la Generalitat, hi prenen part. Amb tot el que explico, és evident que acabem pensant que jo tinc la grip, però és que els altres estan mig morts. Però si fins i tot l'empresa que ha fet el software que gestiona el vot electrònic en les eleccions nord-americanes és una empresa catalana!
Potser és un exemple del que molts han fet? Buscar a fora per sobreviure o quedar-se aquí i morir?
És una qüestió de seny. Quan arrenques és evident que comences pel teu mercat més proper, però el segon graó ja és posar un peu a fora. En TIC no parlem de productes de proximitat. En TIC el teu mercat no és l'hort del costat de casa sinó que el teu producte el pots vendre tant a Sant Vicenç dels Horts com a Texas. El producte tecnològic el pots vendre arreu del món. L'economia espanyola està en una retracció brutal, vés a fora, a Llatinoamèrica, Estats Units o a països emergents.
S'atreveix a fer un previsió a 5 anys vista sobre com estarà el sector TIC català?
Un desig realista passa per tenir un sector TIC amb tres pilars. D'una banda, indústries multinacionals instal·lades aquí, també un sector on les empreses mitjanes catalanes hagin fet un pas endavant per ser competitives i, tercer, empreses tecnològiques d'emprenedoria que creen productes nous. Les multinacionals donen ocupació, l'empresa mitjana ens donarà marca i les start-ups són les que acabaran nodrint les mitjanes i les multinacionals. Si això passa, en 4 o 5 anys el sector TIC català serà una referència mundial.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.