Focus

El pla d'eliminació d'empreses públiques es complirà un any abans del previst

L'avantprojecte de llei de governs locals catalana preveu un estalvi quantificable d'entre 1.000 i 1.100 milions d'euros anuals, que “aconseguirem mitjançant el foment de la reducció d'entitats públiques (consorcis, mancomunitats, empreses públiques i altres) que veuran limitada la seva creació als supòsits d'absoluta necessitat”, va explicar el febrer la consellera de Governació al Parlament. L'eliminació d'empreses públiques per estalviar forma part del pla que el primer govern Mas va aprovar, segons el qual havien de desaparèixer o fusionar-se 63 empreses, un 25% del total. Al febrer en quedaven 223, 50 menys, i la consellera assegura que l'objectiu del 25% s'haurà complert a final de 2013, un any abans del termini fixat.

La desaparició d'una quarta part de les empreses no implica un estalvi equivalent en personal, ja que la majoria passa a treballar en altres departaments públics. Però alguna plaça sobra, i per exemple caldrà veure si amb la fusió de Televisió de Catalunya (TVC) i Catalunya Ràdio que aquesta setmana ha aprovat el consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), hi haurà acomiadaments. Anteriorment, TVC havia absorbit CCRTV Interactiva, Activa Multimèdia Digital i TVC Edicions i Publicacions.

Hi ha el precedent de Gisa. El novembre de 2011 es van fusionar les empreses públiques Gisa, Regs de Catalunya (Regsa) i Regs Segarra Garriga (Regsega), amb un estalvi estimat de 9 milions d'euros anuals en despesa corrent. El febrer d'aquest any, Gisa, que també havia absorbit Aecat, xifrava en 15 milions d'euros l'estalvi aconseguit, però la reducció havia servit de poca cosa, en vista de la paràlisi constuctora, i la conselleria d'Economia anunciava un expedient de regulació per acomiadar un centenar dels 221 treballadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.