Focus

“Vaig fer el pas a l'estar desocupat”

Treballar en una fàbrica de cartró, en una empresa de la construcció o en un despatx d'arquitectura era pràcticament una missió impossible per a Josep Bertomeu, Jaume Canalda i Aitor Gilabert, que respectivament havien ocupat aquestes feines fins fa pocs anys. La crisi immobiliària va afectar directament el constructor i l'arquitecte i, evidentment, en temps de crisi es venen menys coses, per tant, es fan menys caixes de cartró. “Em vaig quedar a l'atur i juntament amb dos companys vam pensar que era el moment de canviar el rumb de la nostra vida. No volia dependre d'una fàbrica, sinó que volia ser el promotor d'un projecte”, explica Bertomeu. Volien un producte original i així va nàixer Cultiva tu Fe, l'empresa que comercialitza terra de Natzaret i llavors bíbliques. Per posar en marxa la iniciativa van participar en una missió empresarial de la Cambra de Comerç de Reus a Israel. “La majoria d'empreses participen en aquestes missions per vendre allà els seus productes, però en el nostre cas el que volíem era importar terra i llavors, i no va ser fàcil”, recorda Bertomeu. Tampoc explicaven clarament quin era el seu projecte perquè tenien por que algú els ho copiés. “La missió estava a punt d'acabar, havia visitat productors de pistatxos, que no em servien per res, i no havia contactat amb cap pagès, però finalment ho vaig aconseguir. Em va fer d'intèrpret un taxista argentí”, comenta Bertomeu.

Ja tenia el contacte, però el seu periple empresarial tot just arrencava. Importar llavors està regulat, però terra no. “El Ministeri d'Agricultura ens va dir que era una importació no catalogada”, assenyala. Van haver de donar-se d'alta com a comerciants de productes vegetals i obtenir el certificat fitosanitari de la terra per poder posar en marxa el negoci. “Tan complicat ens va semblar emprendre un negoci que vam contactar amb una consultora empresarial perquè ens ajudés en tots els tràmits burocràtics”, diu Bertomeu. I tant es va implicar el consultor que s'ha convertit en un soci més de Cultiva Tu Fe.

Si la jornada laboral de Bertomeu era de vuit hores diàries a la fàbrica on treballava, sosté que ara si convé en treballa quinze. “Quan ets un assalariat depens de les decisions que pren una altra gent, però ara sóc jo mateix qui ha assumit el risc i vull que el projecte tire endavant”, diu el soci de Cultiva tu Fe. “Desconnecto menys que abans de la feina, però ho prefereixo”, comenta Bertomeu. Això sí, reclama més facilitats a l'administració per als que volen emprendre un negoci. “S'haurien d'abaratir els costos dels autònoms, no pot ser que ens toque pagar sense saber si el projecte empresarial funcionarà”, explica.

Fins ara, la caixa amb mig quilo de terra santa es pot comprar en línia, però ara estan redissenyant la línia de venda.


el ‘clic' del canvi



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.