Focus

“Vam haver de fer un cop de cap”

“En certa manera som més feliços ara que abans, quan la feina era més rutinària i teníem molt poc contacte amb la gent.” Així s'expressen avui Carles i Marc Sala, dos germans de Manresa que han creat l'empresa Gobiidae Trikes, dedicada a la fabricació i venda de tricicles. L'any 2007 van tancar un negoci familiar de prefabricats de formigó fundat als anys seixanta, amb una seixantena de treballadors. “Tancar va ser molt dur, una patacada, però per diverses raons va arribar un moment que vam haver de fer un cop de cap”, comenta en Carles.

Per sort van poder vendre l'empresa familiar abans que comencés la crisi. En Marc, que és enginyer tècnic industrial, hi havia treballat 16 anys. “L'únic que coneixia era remenar màquines, automatismes i fer que l'empresa rutllés.” En Carles, arquitecte, hi va estar vinculat d'una manera més intermitent (durant dos anys va treballar per a una cadena hotelera). Quan van tancar el negoci, primer en Marc va intentar continuar fent legalitzacions d'activitats i projectes pel seu compte, i en Carles, càlculs d'estructures. Però després sí que va ser la crisi qui els va demostrar que aquell no era el camí que calia seguir.

“Pel cap et passen mil i una coses. Vaig necessitar un temps per assimilar-ho –comenta en Carles–, però després comences a pensar per a què serveixes, què saps fer, què t'agrada, i al final és qüestió de triar.” En Marc reconeix que un canvi professional li ha anat molt bé: “Últimament estava molt i molt cansat i marxar a l'estranger és el primer que et planteges.” En Carles, de fet, va desestimar anar-se'n als EUA pels pèls.

Finalment, en Carles i en Marc van trobar una sortida que els omple molt: la constitució de l'empresa Gobiidae Trikes, per muntar i vendre tricicles. Després d'un temps oferint a les escoles la construcció d'un tricicle com a activitat extraescolar que permetia explicar alguns conceptes físics, i veient la satisfacció de tothom que provava un vehicle d'aquests, el 2011 van posar en marxa aquest negoci. Actualment estan treballant en la primera comanda –d'una quinzena de tricicles– i ja es preparen per a la segona. “El tricicle és més voluminós que una bicicleta però més aerodinàmic, la sensació de velocitat és més gran; és molt fàcil de fer anar i segur, i apte per a tothom”, diuen. El seu mecanisme és el mateix que el d'una bicicleta: canvis de marxa, plats, pinyons, frens de disc... Per ara n'han dissenyat dos models (d'alumini o acer) i el seu preu oscil·la entre 1.800 i 2.300 euros.

Aquests tricicles, ideals per a cicloturisme i empreses de lloguer de bicicletes, es munten a Gobiidae Trikes, tot i que la fabricació de les peces s'encarrega a tallers de l'entorn. Amb aquests tricicles, en els quals han invertit estalvis i un munt d'hores, Carles i Marc Sala tenen clar que així que puguin obriran mercat a països com Anglaterra, Alemanya i Holanda.


el ‘clic' del canvi



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.