Empreses

La Llena passa de l'urbanisme als residus

La principal consultoria ambiental de les terres de Lleida prepara la difusió de la recollida selectiva porta a porta a Ponent

La Llena, Serveis i Projectes Ambientals és la principal consultoria ambiental de Ponent. Des dels seus despatxos a les Borges Blanques (primer en un edifici d'oficines prop del parc, ara en una impressionant rectoria restaurada al mig del centre històric de la població) s'han dissenyat els apartats ambientals dels plans generals de molts municipis de Ponent, plans parcials, plans directors, el disseny de les àrees residencials especials (ARE), de patrimoni arquitectònic, s'han seguit les principals obres, com ara el canal Segarra-Garrigues, i moltes empreses agroalimentàries han recorregut als seus serveis per adaptar-se a les normatives ambientals catalanes i europees a les seves instal·lacions. El fet de ser els primers i en un territori amb poca competència els ha convertit en la consultoria de referència a les terres de Ponent.

Però, com en totes les empreses relacionades amb l'urbanisme, l'esclat de la bombolla immobiliària i l'aturada dels creixements urbanístics els han obligat a reaccionar. I ho han fet amb una aposta clara per un sector: el de la gestió dels residus.

La gran aposta de La Llena és aconseguir que als municipis de Ponent (o d'altres punts del país, que les fronteres són cada cop més difuses) s'hi implanti la recollida porta a porta. “És la solució més eficient per als residus, perquè garanteix un reciclatge de pràcticament el 100% dels residus”, explica Ramon Queralt, ambientalista i un dels dos socis fundadors de l'empresa.

Hi van començar a treballar a partir del 2010, quan es va fer evident que la crisi immobiliària estava fent desaparèixer la que havia estat, des del 2005, la principal activitat de la consultoria. Aquest any han començat ja a perfilar alguns sistemes per a municipis del pla de Ponent. “Els proposem un vestit a mida, i alguns ja han començat a estudiar la seva implantació.” No ha arribat cap contracte, de moment, però ells són pacients. “És un sistema que pot aixecar algun temor als alcaldes perquè aquí, a la zona, no s'ha fet mai i pateixen per si alguns veïns es queixen del canvi, però al mateix temps és un sistema molt atractiu perquè aquest tipus de recollida crea molta ocupació local, millora l'espai públic perquè ja no cal tenir contenidors al mig del poble, i resulta molt còmode per als veïns, perquè es passa casa per casa a buscar la brossa i, a més, amb un tracte molt personalitzat, amb el personal que fa la recollida informant i ajudant en tot moment cada veí a destriar bé i a resoldre els problemes que hi apareguin”, explica Queralt.

De moment el sistema ja s'aplica amb èxit en més d'un centenar de municipis catalans, però encara no a Ponent. És el seu objectiu per als pròxims anys. “És la millor aposta ambiental, i la més eficient, i creiem que té molt futur”, afirma Queralt.

sector difícil.

Ara bé: a La Llena saben que estan entrant en un sector complicat, dominat per uns quants gegants empresarials (FCC, Ferrovial) amb molta capacitat per negociar i influir de diferents formes en les administracions. “Però hi ha forat, creiem en la proximitat, la gestió eficient i la possibilitat de crear un vestit a mida segons les necessitats de cada municipi”, explica Queralt.

A més dels residus, l'empresa també aposta ara per la formació, amb cursos propis, i també la concessió d'estudis formatius del servei d'ocupació des de la seva seu al centre històric de Borges.

Facturació

200.000 €

Treballadors

4

Any de fundació

2001

L'empresa va ser creada per dos consultors ambientals, un amb formació complementària en temes jurídics i l'altre econòmics. Els primers anys van treballar per al sector privat, però el ‘boom' immobiliari els va conduir cap a la planificació territorial.

Del parc d'Aigüestortes a l'estany d'Ivars

De forma paral·lela a la incursió en el sector de la gestió de residus, la consultoria La Llena manté com a línia principal d'activitat la gestió del medi natural. Des del 2005 són l'equip gestor de l'estany d'Ivars i Vila-sana, una gran àrea humida amb un gran interès biològic i turístic. També treballen en l'ampliació del parc d'Aigüestortes i en el seguiment d'obres com el Segarra-Garrigues. La gestió del patrimoni arquitectònic és un altre dels seus forts. I compleixen amb l'exemple: el 2010 van adquirir i rehabilitar l'abadia (rectoria) de Borges, un impressionat edifici del segle XIV, on tenen la seu i fan cursos i tallers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La Llena passa de l'urbanisme als residus

Publicat a