Focus

Òscar Pallarols

Director del projecte industrial de la Mobile World Capital

“El principal repte no és tecnològic, la tecnologia existeix”

Si parlem de beneficis 100% contrastats només podem parlar del congrés
La GSMA sempre s'ha mostrat molt neutral i molt freda (sobre la independència)
Les companyies poden provar aquí les solucions abans de fer-ne la comercialització

El Mobile World Hub és el programa industrial pensat per fomentar la dinamització empresarial i l'ocupació en el marc de la Mobile World Capital. Pretén teixir una xarxa de negocis relacionats amb la tecnologia i la mobilitat.

El principal repte que té la Mobile World Capital és demostrar que no és fum i que això no és un projecte eteri de l'estil del Fòrum de les Cultures?
Si parlem de beneficis 100% contrastats només podem parlar del congrés de telefonia. Però es tracta de més que això, es tracta de crear un teixit i una activitat al voltant de la transformació que suposa la tecnologia mòbil. La missió que tenim des de Barcelona Mobile World Capital és posar-nos al servei de la societat i fer que la transformació mòbil esdevingui de manera més ràpida.
És, doncs, una tasca bàsicament de mediació?
És una mediació amb valor afegit. Creem comunitats de coneixement amb les millors companyies de cada sector. El principal repte no és tecnològic, la tecnologia ja existeix. El repte és la gestió de processos, que les empreses i els partners prenguin més responsabilitats. Pensem, per exemple, en la protecció sanitària i en les possibilitats del mobile health. Quan un malalt crònic necessita contactar amb el metge no li queda més remei que anar al CAP. Es tracta, doncs, de donar-li eines perquè hi pugui contactar des de la distància. Nosaltres procurem incentivar això i verifiquem que sigui una tecnologia vàlida i segura.
No és suficient la pròpia demanda del mercat? Cal un ens que ho incentivi?
Un desenvolupador d'app (aplicacions mòbils) crea, però, per molt bo que sigui, amb crear no en té prou. Li cal trobar un canal de contacte amb el possible client per vendre-li la idea. Si tornem al cas de la salut, amb qui ha de parlar? Amb el metge del CAP? Amb el gerent de l'Institut Català de la Salut? Amb el conseller? Com s'ha de fer perquè l'app es pugui incorporar al sistema de salut? No n'hi ha prou amb penjar-la a l'Apple Store o a Google Play i deixar que l'usuari la descarregui perquè l'eina ha de donar unes garanties, ha d'estar homologada. El Catsalut ja prescriu tres aplicacions: sobre hàbits alimentaris, una d'exercicis físics i una connexió amb el metge de capçalera, però perquè hi hagi llum verd ha calgut un procés previ d'avaluació i certificació. I parlo de salut perquè és una de les àrees on tenim solucions més avançades, però és vàlid per a àmbits diversos.
Es compleixen les previsions pel que fa a ritme d'arribada d'empreses i a naixement de projectes?
Estem en el primer any d'activitat i no ens mesurem amb uns indicadors previs que ens haguéssim prefixat. Els resultats van en una línia optimista. Barcelona és l'epicentre de tot el que es genera al voltant de la capitalitat i això, en certa manera, és també una amenaça: no ens interessa que es vegi com un moviment molt local, sinó que ha de quedar clar que aquí es desenvolupen solucions universals. La Mobile Capital esdevé un laboratori real de temes com, per exemple, les smart cities i les companyies tenen la possibilitat de provar aquí les solucions abans de comercialitzar-les massivament.
Barcelona va derrotar Munic, Milà i París. Dos anys després, l'economia del país continua en fase terminal. Sap si la GSMA s'ha penedit de la tria?
No en conec els detalls, però quan la GSMA va prendre la decisió segurament era molt conscient que aquí el congrés de telefonia funciona molt bé i que seguirà funcionant molt bé passi el que passi.
Encara que el procés independentista avanci?
La GSMA sempre s'ha mostrat molt neutral i molt freda en aquest tema. Sigui quina sigui la decisió, els acords i els compromisos es mantenen.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.