Gran angular

“Alemanya no està esperant l'estat 29 de la Unió Europea”

La incertesa sobre si hi ha consulta i sobre les conseqüències frena inversions
Les inversions que s'estan veient ara es van començar a madurar fa 4 anys
A Alemanya no s'ha perdut mai la confiança en l'economia espanyola
Potser ens hem passat amb l'austeritat, però aquí hi havia hagut excessos

Un acte al Círculo Ecuestre aquesta setmana amb l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, sobre la promoció internacional de la capital catalana ha estat el darrer acte organitzat per aquesta associació de directius i professionals de parla alemanya que acumula més de tres dècades traçant ponts entre Catalunya i Alemanya. Les relacions comercials entre ambdós països són intenses i, tot i que amb els anys el pes s'ha anat reduint, Catalunya encara acull el 45% de les empreses alemanyes instal·lades a l'Estat. Aquesta estreta relació, però, no vol dir que el cercle combregui amb els postulats independentistes i per això, tot i comptar entre els seus socis d'honor l'expresident Jordi Pujol, el president del KDF alerta sobre les conseqüències d'un escenari “ple d'incerteses”. Un escenari que per a Andrés Gómez demana una activitat més intensa per explicar el procés. “Fa poc hem tingut dos secretaris d'Estat alemanys de visita aquí i no hi ha hagut interès per part de la Generalitat per reunir-se amb ells”, es lamenta.

Els preocupa el moment polític que viu Catalunya?
Barcelona continua sent atractiva, continuem tenint entrada de nous socis, continua havent-hi moviment, però estem convençuts que n'hi podria haver molt més. El tema de la consulta, de si es fa o no, de quines conseqüències pot tenir, això no ajuda, la incertesa mai acompanya les estratègies d'inversió. La gent està en compàs d'espera i això ho saben bé a Invest in Catalonia o Acció, una altra cosa és que ho puguin dir.
La incertesa política pesa ara més que la incertesa econòmica?
Alemanya està en una eufòria econòmica important. Si veiem que s'està produint un cert fre a noves inversions hem de pensar en aquest factor d'incertesa política.
És dels que creuen que si Catalunya s'independitza hi haurà fuga d'empreses?
Fuga és molt difícil que es produeixi, em costa molt imaginar la BASF desmuntant la seva planta a Tarragona. No crec que el tema sigui tan greu que empreses que són aquí marxin, però sí que pot donar-se el cas que no ampliïn inversions i que s'espantin noves inversions d'empreses que estan buscant mercats grans. Però en tot cas això s'ha de veure, perquè no sabem com quedarà el tema de l'euro, si Catalunya seguiria o no dins la Unió Europea... I ara mateix Alemanya no està esperant l'estat número 29.
Però les xifres d'inversió estrangera diuen el contrari, que mentre baixen a Espanya a Catalunya estan pujant...
Però és que el procés de maduració d'una inversió triga quatre anys i en tot cas això vol dir que es materialitzen projectes que es van iniciar el 2009. Però el veritablement important és el que es té en cartera.
En clau econòmica, comparteixen els missatges d'inici de recuperació que llança el govern espanyol?
Sí, de fet això ja s'està produint en aquest 2013, si parles amb els nostres socis del sector de l'automoció ja fa uns quants trimestres que noten una millora i confiem en una millora dels indicadors per al 2014.
L'economia espanyola torna a generar confiança?
Crec que no l'ha deixat de donar mai. És un mercat interessantíssim i la imatge de país continua sent molt bona a Alemanya a diferència del que ha passat amb Grècia o Portugal. Si demanes el nom de 10 empreses espanyoles la gent segur que et dirà Banco Santander, Zara o Mango, però segurament no podrien donar-te cap nom d'una empresa grega. Per tant, la percepció és diferent, també perquè hi ha un vincle emocional molt alt, hi ha molts alemanys que tenen casa aquí.
I quin efecte tenen els casos de corrupció en aquesta imatge cap a l'exterior?
Evidentment no ajuden. Casos de corrupció n'hi ha a tot arreu però no de la magnitud dels que hi ha aquí, i a més a Espanya la justícia és terriblement lenta, et pots passar anys parlant d'uns vestits i de qui els va pagar, això és desesperant. En tot cas la imatge que es té a Alemanya és que els fons de cohesió de la UE s'han invertit bé, amb alguns excessos evidents com per exemple l'aeroport de Castelló, però en general la percepció és que s'ha invertit bé.
Durant aquesta crisi Alemanya ha estat agafada com a exemple a seguir en molts aspectes, i un dels que han omplert més titulars han estat els famosos minijobs...
Les comparacions sempre són difícils i amb els minijobs s'ha tergiversat molt. No hi ha ningú a Alemanya que visqui només d'un minijob, aquest tipus de feines són complements. Avui hi ha 7 milions de minijobs a Alemanya i si aquests desapareguessin sens dubte la xifra d'atur s'elevaria molt.
Alemanya també ha estat qui ha imposat el camí d'austeritat a Europa...
L'entorn de la cancellera Merkel és d'una austeritat terrible, fins al punt que el dia que es posa un collaret és notícia. Ara sembla que hi ha un debat sobre si no ens haurem passat una mica amb la teràpia, i potser sí, però la diagnosi era correcta, aquí de vegades hem pecat per excés, amb excés de cotxes oficials, per exemple.
Creuen que a Espanya s'ha viscut per sobre de les possibilitats?
A Catalunya menys que en d'altres parts d'Espanya. Si agafes el mapa de carreteres de fa trenta anys i treus l'A2 i el túnel de Vallvidrera, la resta ja hi era. Però si mires a fora, a Madrid per exemple ara hi ha molta polèmica per la privatització de vuit nous hospitals públics fets en els darrers anys, vuit!, i fa poc he estat a Màlaga i és realment impressionant veure les infraestructures que hi tenen.
Senten doncs aquesta realitat pròpia de Catalunya?
El que no s'entén des d'Alemanya és que Catalunya hagi tingut històricament el lideratge econòmic i industrial i que en els darrers 25 anys no hi hagi hagut una generació amb l'ambició de tenir també un lideratge polític a Madrid.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.