Economia

L'IPC interanual tanca el 2013 en el 0,2%, la taxa anual més baixa de tota la sèrie

La dada de la inflació s'haurà de confirmar el 15 de gener

Els preus van pujar el desembre un 0,1% respecte del mes de novembre

IHPC es va situar a finals d'any al 0,3%

L'índex de preus de consum (IPC) va tancar l'any 2013 en una taxa anual del 0,2%, la mateixa que el mes de novembre, i la més baixa de tota la sèrie històrica, segons l'indicador avançat publicat avui per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La dada de la inflació s'haurà de confirmar el 15 de gener i suposaria la taxa interanual més baixa que s'ha registrat l'IPC en un mes de desembre des que va començar a elaborar aquesta estadística el 1961. Aquesta moderació de la inflació es produeix després que al novembre pugés dues dècimes per l'abaratiment dels carburants i lubricants i després d'abandonar el nivell negatiu que va marcar a l'octubre, quan es va produir la primera caiguda interanual en quatre anys, al baixar el 0,1%.

D'altra banda, en la seva taxa mensual, els preus de consum van registrar al desembre un augment del 0,1% respecte al novembre, segons aquest indicador avançat. La taxa d'inflació del 0,2% al tancament de 2013 contrasta amb la registrada a finals de 2012, que va ser del 2,9% degut principalment a l'efecte de la pujada de l'IVA, i també pels nivells assolits el 2011 i 2010, quan es va situar en el 2,4% i el 3%, respectivament.

L'IPC va començar l'any passat en nivells interanuals elevats, en assolir el 2,7%, el 2,8% i el 2,4%, en els tres primers mesos. Aquests percentatges elevats es van trencar a l'abril, quan l'IPC es va situar en l'1, 4% i va començar a moderar-se. A partir de setembre i octubre l'índex de preus de consum va baixar de forma abrupta en deixar de tenir efecte els canvis fiscals en l'IVA que s'havien produït un any abans. De fet, a l'octubre es va registrar per primera vegada en quatre anys una taxa negativa, del 0,1%, a causa del abaratiment dels aliments i begudes no alcohòliques i a la pèrdua d'efecte de la pujada de les taxes universitàries que es va produir en aquest mateix mes de l'any anterior. L'abaratiment dels preus dels carburants també ha incidit en la via baixista de la inflació de novembre i desembre.

L'INE també ha difós avui l'indicador avançat de l'IPC harmonitzat (IPCH) , que mesura l'evolució dels preus amb el mateix mètode en tots els països de l'eurozona, i que s'ha situat en una taxa interanual del 0,3%, la mateixa que al novembre. Per la seva banda, la variació mensual l'IPCH avançat es va situar al desembre en el 0,0%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.