Eines

Tributar per mòduls ja no és negoci per a molts autònoms

CRISI. Amb el descens de l'activitat surt més a compte passar al sistema d'estimació directa

La renúncia implica estar obligatòriament en l'altre sistema durant tres anys

La patronal CEOE planteja en les seves propostes sobre la reforma fiscal que se suprimeixi el règim de tributació per mòduls al qual es poden acollir determinats col·lectius d'autònoms, petició que coincideix amb la que fa la comissió d'experts sobre la reforma nomenada pel govern estatal i l'associació d'inspectors d'Hisenda IHE. Els inspectors asseguren que aquest sistema provoca injustícies i facilita el frau fiscal amb factures falses, mentre que l'Associació de Treballadors Autònoms (ATA) defensa la seva continuïtat afirmant que ha funcionat raonablement durant molts anys i que si desapareix s'obligarà molts professionals a abandonar l'activitat o a passar a l'economia submergida.

Tributar per mòduls implica per als que tenen beneficis elevats pagar menys impostos que amb el règim d'estimació directa, ja que l'IRPF i l'IVA no es calculen sobre els rendiments reals sinó en funció d'uns rendiments teòrics sobre la base d'uns paràmetres objectius o mòduls fixats per Hisenda per a cada activitat (nombre de treballadors, potència elèctrica instal·lada, superfície del local...) Però si el negoci no va bé, pot passar que els beneficis calculats per Hisenda siguin majors que els reals, i pot convenir passar-se a la tributació per estimació directa. És una situació en que es troben molts autònoms, ja que les últimes dades de l'Agència Tributària estimen que la renda neta dels autònoms, és a dir, un cop deduïdes les despeses professionals i la Seguretat Social no arriba en la majoria dels casos a la quantitat de 10.000 euros anuals, i que el 77 per cent dels que es troben en el règim d'estimació directa no arriba a una renda efectiva de 1.000 euros al mes, mentre la mitjana anual estimada dels que estan en mòduls supera lleugerament els 10.700 euros anuals.

La renúncia. Quan els rendiments objectius estimats pel sistema de mòduls siguin superiors als rendiments reals del negoci és aconsellable renunciar i optar per tributar en estimació directa. Per a això caldrà presentar el model 036 o 037 corresponent a la declaració censal, bé en el moment de l'inici de l'activitat, bé durant el mes de desembre per als autònoms en funcionament. No obstant això, l'ordre HAP/2206/2013, de 26 de novembre, per la qual es desenvolupen per a l'any 2014 el mètode d'estimació objectiva de l'IRPF i el règim especial simplificat de l'IVA estableix que també s'entendrà efectuada la renúncia quan es presenti en el termini reglamentari la declaració corresponent al pagament fraccionat del primer trimestre de l'any natural en què hagi de tenir efectes en la forma disposada per al mètode d'estimació directa. La renúncia tindrà efecte durant un mínim de tres anys i s'entendrà prorrogada després a no ser que es revoqui.

En la modalitat de mòduls no cal portar llibres d'ingressos i despeses, encara que sí és obligatori conservar les factures emeses i rebudes de forma ordenada i els justificants dels mòduls aplicats. Si es dedueixen amortitzacions cal portar un llibre registre de béns d'inversió. El llibre registre de vendes i ingressos només és necessari per activitats el rendiment net de les quals es determini en funció del volum d'operacions, com passa amb les activitats agràries i ramaderes. Això canviarà si en la reforma fiscal que ha d'entrar en vigor l'any que ve s'inclou la intenció d'Hisenda d'exigir als contribuents per mòduls que portin una comptabilitat bàsica, amb un registre d'ingressos i despeses identificables que permeti demostrar amb la màxima transparència l'existència de pèrdues i guanys. També es vol restringir més el nombre d'autònoms que es poden acollir a l'objectiva, obligant a tributar per directa els que tinguin més del 50% de la facturació dirigida a empreses (l'any passat es va establir aquesta obligació només per als que tenen un rendiment íntegre anual superior a 50.000 euros).

Problemes per cobrar l'atur

El sistema d'estimació directa té l'avantatge que amb ell és més fàcil poder accedir a la prestació de cessament d'activitat, l'anomenat atur dels autònoms, ja que la llei exigeix demostrar pèrdues d'entre un 20 i un 30 per cent, i amb el sistema de mòduls és difícil fer-ho. Les associacions d'autònoms es queixen que les mútues que gestionen la prestació rebutgen el 80% de les peticions per aquest motiu.

L'avantprojecte de llei de mútues rebaixa exigències per aconseguir que més autònoms cotitzin per aquesta prestació (de més de tres milions, només ho fan uns 600.000). Els nous autònoms hauran de cotitzar obligatòriament per aquest concepte i s'elimina l'obligatorietat de cotitzar també per accidents de treball. L'exigència d'incórrer en pèrdues d'entre el 20 i el 30 per cent se substitueix pel requisit de presentar un resultat net negatiu en un any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.