ecolasetmana

Dolça condemna

Millet i Montull reben una primera reprovació judicial lleu, semblant a la que s'han endut els exdirectius de Caixa Penedès.

Aquesta setmana també s'ha il·luminat amb llum verd el BCN World. El Parlament de Catalunya ha aprovat de manera definitiva els canvis legislatius reclamats pels promotors i que comportaran, entre d'altres, una variació en la fiscalitat que s'aplica al joc a Catalunya

A aquestes altures ja són moltes les pàgines dedicades a la figura de Félix Millet, l'il·lustre saquejador del Palau de la Música. S'ha explicat, per exemple, que l'home va gastar 800 euros –una minúscula porció del botí de 30 milions d'euros que es va endur del Palau- per comprar un comandament a distància submergible. Qui sap si, hidràulicament escarxofat al jacuzzi, Millet acaronava una vegada rere l'altra els botons d'aquest comandament per fer sonar la cançó Dulce condena de Los Rodríguez. “Me gustan los problemas, no existe otra explicación” cantava la banda de Calamaro, i és possible que, aquesta setmana, Millet s'hagi passat hores recitant la tornada d'aquell tema: “esta sí es una dulce condena, una dulce rendición”.

I és que Millet i el seu soci Jordi Montull han estat condemnats per tràfic d'influències, cert, però han tingut un càstig de sucre: dotze mesos de presó per a cadascun (el fiscal demanava 10 anys de presó). La mateixa resolució també ha portat l'absolució a tots els càrrecs de la cúpula d'urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona; l'exregidor Ramon García-Bragado, l'exgerent d'urbanisme Ramon Massaguer, l'antic director jurídic Enric Lambies i l'arquitecte Carles Díaz.

Aquesta sentència deriva del cas Hotel del Palau i, per tant, només és un aperitiu del macroprocés obert contra Millet i Montull pel desfalc al Palau de la Música. Però mentre aquest judici no arriba, Millet pot anar taral·lejant “Dulce condena”.

Tampoc ha estat dolorós el càstig judicial imposat als antics gestors de Caixa Penedès. Era el primer judici que se celebrava a l'Audiencia Nacional contra exdirectius de caixes d'estalvi i la Fiscalia Anticorrupció s'havia fixat aconseguir una pena exemplar que obligués els acusats a entrar a la presó i a tornar els diners de les milionàries pensions autoassignades irregularment. Però a la pràctica els quatre exdirectius –Ricard Pagès, Joan Caellas, Manuel Troyano i Santiago Abella– han acabat condemnats a penes de un a dos anys de presó (cosa que els evita l'ingrés entre reixes) després d'haver reconegut els fets i haver retornat els 28,6 milions que es van assignar de manera irregular.

Aquesta setmana també s'ha il·luminat amb llum verd el BCN World. El Parlament de Catalunya ha aprovat de manera definitiva els canvis legislatius reclamats pels promotors i que comportaran, entre d'altres, una variació en la fiscalitat que s'aplica al joc a Catalunya amb una rebaixa del tipus impositiu que va des del 55% actual fins al 10%. “Miro als ulls dels aturats i no puc dir no a un projecte com aquest” es justificava Josep Félix Ballesteros, l'alcalde socialista de Tarragona.

El Banc d'Espanya ha posat de manifest que observa un petit rajolí en l'aixeta del crèdit. Els préstecs per a les llars i per al consum comencen a deixar de ser terreny prohibit per a les entitats bancàries que, llevat d'un breu període a mitjan 2010, des de final del 2007 que tanquen amb pany i forrellat la partida de crèdits (des del 2008 el volum total del crèdit ha caigut un 23%). Aquesta millora en la confiança de l'economia coincideix en el temps amb un augment interanual del 2% de les hipoteques signades. L'Instituto Nacional de Estadística (INE) ha fet públiques les dades sobre l'evolució del PIB. L'economia espanyola va créixer un 0,4% durant el primer trimestre.

Jornades del Cercle d'Economia a Sitges i compromesa declaració del seu president en presència del ministre Luis de Guindos. “Una de les solucions al problema català passa per consultar la ciutadania”, va dir Antón Costas.

Ferrero Ibérica (comercialitzadora de Nutella, Kinder i Ferrero Rocher i que té la seva seu a Cornellà de Llobregat) preveu un augment del nombre de vendes del 10% respecte als 196 milions que va facturar l'any passat. Cirsa millora un 9% el benefici operatiu. Abacus cooperativa augmenta el seu benefici fins als 315.754 euros (un 80,5% més). L'empresa catalana Udobu ha estat premiada en el concurs d'empreses emergents celebrat a la fira d'innovació d'Israel. Scotch Ibérica, que fabrica tubs per la indústria farmacèutica, preveu acomiadar 112 dels 127 treballadors que té a la planta de Sant Adrià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.