Borsa

L'Íbex 35, com un coet

El BCE no decep els inversors amb el nou paquet de mesures per injectar liquiditat al sistema. L'Íbex 35 reconquereix els 11.000 punts i s'apuja un 11,57% el 2014.

La tendència alcista del Banc Sabadell es manté intacta i acaba una setmana més entre els valors més revalorats del selectiu de la
borsa espanyola

La reunió del Banc Central Europeu (BCE) tenia els inversors molt nerviosos des de feia setmanes, quan el seu president, Mario Draghi, havia anunciat que prendria mesures no convencionals per estimular l'economia.

Fins aquest dijous, Draghi havia parlat més que actuat, però les seves paraules per si soles ja havien tingut un reflex positiu a les borses, que al cap i a la fi era un dels objectius del president del BCE. Però l'efecte del seu discurs s'havia començat a esvair a mesura que s'apropava el dia de la reunió de l'entitat.

Si bé els inversors confiaven en l'actuació del BCE, també temien que Draghi es quedés a mitges i les borses, moltes de les quals en màxims per les expectatives creades al voltant del BCE, es desinflessin per la decepció en les mesures. Aquesta por s'ha plasmat en l'evolució setmanal dels principals índexs borsaris, ja que, si bé la setmana va començar a l'alça, la prudència va acabar per imposar-se i els inversors van preferir passar per caixa mentre esperaven la decisió que havia de prendre dijous el consell de govern del BCE.

No obstant això, aquesta cautela no va provocar grans daltabaixos en els mercats, que si bé van despenjar els índexs dels màxims assolits en els dies previs, aquests retrocessos van ser poc significatius.

Però Draghi no només no va decebre els mercats, sinó que els ha sorprès gratament. El BCE ha aplicat una rebaixa dels tipus d'interès fins al mínim històric del 0,15% des del 0,25% anterior. A més a més, ha situat en negatiu els dipòsits a la banca i ha anunciat que injectaria liquiditat a llarg termini en l'economia per estimular el crèdit a famílies i pimes.

Amb les primeres dues mesures, els mercats ja hi comptaven, però amb la tercera no. I és precisament aquesta sorpresa la que ha alimentat les compres en els principals parquets europeus i ha dut el selectiu espanyol a superar els 11.000 punts, nivell que no veia des del febrer del 2011, mentre que la prima de risc ha caigut per sota dels 130 punts bàsics.

Millor evolució.

La borsa espanyola és una de les que més ha celebrat l'actuació del BCE i, una setmana més, ha destacat en positiu respecte a la resta de places europees. L'Íbex 35 s'ha revalorat un 2,46% en cinc sessions en situar-se en els 11.064,30 punts. Amb aquesta alça setmanal -la tercera consecutiva-, el selectiu índex guanya un 11,57% d'ençà que començà l'any, i se situa com un dels índexs més rendibles en aquest exercici en doblar la plusvàlua d'índexs, com ara el Dax alemany, que, tot i estar en màxims històrics, es revalora poc més d'un 4% el 2014.

L'evolució de l'Íbex 35 hauria estat encara més positiva de no haver-se vist llastrada pel retrocés de les accions de Repsol. La sortida del grup Pemex del capital de la petroliera ha penalitzat les accions d'aquesta última, que ha estat el valor més baixista de l'Íbex 35 en la setmana que acomiadem (ha experimentat un descens superior al 6%).La resta de valors que acompanyen Repsol en el rànquing dels més baixistes de la setmana acumulen descensos d'entre l'1%, que recula la cadena de supermercats DIA, i el més del 2% que retrocedeix Viscofán.

Per contra, aquesta setmana les alces han estat protagonitzades pel sector bancari, pels valors relacionats amb la construcció i per les accions que en setmanes prèvies havien rebut el càstig dels inversors. Així, els valors més alcistes de la setmana han estat Gamesa, Acciona, Bolsas y Mercados Españoles (BME) i el Banc Sabadell que s'han revalorat més d'un 7%.

Cal destacar la tendència alcista que continuen mantenint les accions de l'entitat que presideix Josep Oliu, que ja en la setmana precedent van sumar una alça del 4,66%. FCC, i International Airlines Group (IAG) també s'apunten increments superiors al 6% en cinc sessions.

Tot i la sorpresa del BCE i que les mesures posades en marxa poden donar benzina als mercats durant uns dies, les borses necessiten que l'economia doni senyals de millora per continuar avançant. Les dades macroeconòmiques plantegen encara un escenari confús, amb indicadors que assenyalen que la crisi ha quedat enrere mentre que d'altres indiquen que hi ha crisi per a estona.L'aclariment d'aquesta incògnita permetria als índexs superar els actuals nivells, però no es pot ignorar que d'ençà que començà l'any les borses han pujat molt sense que l'economia hagi sortit de la crisi.

A més a més, als EUA el seu banc central està desfent el camí que ara fa el BCE i la retirada dels estímuls no deixa de ser un motiu de preocupació per als inversors. D'ara endavant, la prudència cotitzarà a l'alça.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.