Eines

Autodiagnosi financera per a les pimes

Una eina ‘on line' permet analitzar els comptes de l'empresa en menys d'un quart d'hora

Hi ha un programa d'acompanyament en la cerca d'un millor finançament

La Generalitat -a través d'ACCIÓ- i la patronal Pimec han desenvolupat una eina on line que permet a les pimes analitzar el seu estat financer i comparar la seva situació amb la d'altres empreses del mateix sector, amb indicadors com el percentatge d'empreses exportadores, la productivitat, la liquiditat, les despeses de personal o l'endeutament. L'autodiagnosi financera on line0 ( http://accio.gencat.cat/autodiagnosi-financera ) és un instrument que en menys d'un quart d'hora obté una fotografia de la rendibilitat, productivitat i solvència de l'empresa.

Per fer l'anàlisi cal tenir a mà els comptes anuals segons el model normal o abreujat del registre mercantil, ja que els camps del formulari s'identifiquen amb un codi numèric que apareix en aquest model. S'obté una comparació amb empreses del mateix sector i d'una dimensió semblant, que es fa mitjançant les dades i interpretació de l'Observatori de Pimec. que anualment analitza la situació de més de 80.000 companyies catalanes.

A partir de la informació que s'obté, les pimes que vulguin aprofundir en la millora de la gestió financera tenen a la seva disposició el programa Diagnosi i Acompanyament Financers, organitzat per ACCIÓ i associacions empresarials, que avalua les potencialitats i mancances financeres de cada empresa i ofereix un seguit de possibles actuacions de millora. L'objectiu és millorar la gestió financera de les empreses, ajudar-les a mantenir les seves fonts de finançament o trobar-ne de noves, en l'actual conjuntura de restricció del crèdit empresarial. Durant el 2014, s'han dut a terme més de 550 diagnosis en pimes catalanes que han permès mobilitzar finançament per valor de 9,2 milions d'euros.

El programa, finançat al 100% per la Generalitat, consta de dues fases. La primera, de diagnosi financera, consisteix en una sessió de treball de tres hores amb un consultor expert en finançament, en la qual es revisa la documentació econòmica i financera de l'empresa i es fa una diagnosi de la situació amb propostes de mesures de millora.

La segona fase és l'acompanyament en la cerca de finançament. Són cinc hores més d'assessorament personalitzat que es realitzen només quan l'empresa ho sol·liciti i el consultor ho consideri adequat durant la fase anterior. En aquesta segona fase, el consultor ajuda a la posada en pràctica de les mesures de millora proposades, amb accions com l'acompanyament a entitats financeres, el seguiment i la selecció d'eines de control de tresoreria o l'externalització d'un departament de l'empresa.

El programa es duu a terme a través d'entitats col·laboradores que homologa ACCIÓ i que ofereixen el nivell de coneixements financers i experiència en consultoria empresarial necessaris. Aquest any, les entitats col·laboradores són Foment del Treball, Pimec, Cecot, Aeball i Centre Metal·lúrgic.

Solvència. L'Observatori de Pime assenyala que en el període 2008-2012 la solvència a llarg termini del conjunt de les petites i mitjanes empreses catalanes va ser bona i amb una lleugera tendència a l'alça. Per a l'any 2012, la cobertura (actiu/net deute exigible) va ser d'1,83, i les microempreses -fins a 9 ocupats i 2 milions d'euros de facturació- eren les que oferien més garanties (2,02), seguides de les petites -(fins a 49 ocupats i 10 milions d'euros de facturació- (1,89) i les mitjanes -(fins a 249 ocupats i 50 milions d'euros de facturació- (1,67). També és correcta la solvència a curt termini, estan per sobre d'1 les ràtios de liquiditat, tresoreria i disponibilitat.

Pel que fa a la rendibilitat financera, el 2012 hi va haver una caiguda general, fins al 0,4%, 1,8 punts menys que el 201 i molt lluny del 10,5% de 2007, quan va començar a baixar. A les mitjanes empreses va ser de 0,8% (4,2 punts menys que al 2011); a les petites del 0,9%, després d'una caiguda de 0,8 punts; i a les microempreses va passar a ser negativa (-0,5%) després de perdre 5 dècimes en un any. La rendibilitat econòmica, mesurada a partir del resultat abans d'impostos i de les despeses financeres sobre l'actiu, també va baixar, fins al mínim històric de 2%, una pèrdua que s'explica especialment per l'evolució del marge, que passa del 3,1% del 2011 al 2,4% del 2012.

La productivitat per treballador segons dimensió d'empresa es va situar aquell any en 84.204 euros a les grans empreses, un 31% superior a la mitjana catalana, mentre que les pimes tenien una productivitat de 55.720 euros, un 13% menys que la mitjana. Les menys productives són les pimes sense assalariats, amb una productivitat un 47% inferior a la mitjana.

Augmenta l'autonomia en el finançament

El pes del patrimoni net sobre el total del passiu va augmentar lleugerament a les pimes catalanes el 2012, fins al 45,3%, mentre que l'endeutament va passar del 59,6% de 2008 al 54,7% de 2012, augmentant l'autonomia financera. El passiu no corrent ha anat augmentant des de 2008, mentre que el corrent manté una tendència decreixent.

Les microempreses presenten el nivell més alt de capitalització del conjunt de pimes, i en aquesta categoria destaca el menor pes de l'endeutament a curt termini. Les petites empreses presenten un nivell de capitalització lleugerament superior a la mitjana, i presenten uns valors relativament alts en deute a curt termini, tot i una reducció de 6,6 punts percentuals entre 2008 i 2012. Les mitjanes empreses són les que el 2012 presenten un major endeutament, i són les que menys l'han reduït des del 2008 (-2,1%). Pel que fa a l'estructura del deute, es troben per sobre de la mitjana tant en endeutament a curt com a llarg termini, però la tendència ha estat la d'augmentar el pes del deute a llarg termini (+11,8% entre 2008 i 2012), en detriment del deute a curt termini (-13,8% durant el mateix període).

Les pimes que exporten (el 9,8% del total) presenten millors números que les que no ho fan. El 2012 la seva rendibilitat financera es va situar en el 6,02% (davant el -0,10%, de les no exportadores); la rendibilitat econòmica en el 4,13% (davant de l'1,13 de les no exportadores) i la contribució del palanquejament al resultat va ser positiva, 1,89% (davant d'una contribució negativa en les pimes que no exporten).

Les pimes que exporten tenen de mitjana 22,7 ocupats, facturen 5,8 milions d'euros i tenen uns actius de 5,2 milions d'euros. Aquestes xifres indiquen una dimensió molt superior a la de les que no exporten (amb 7,6 ocupats, facturen menys d'1 milió d'euros i tenen uns actius d'1,3 milions d'euros). En termes relatius, les pimes que exporten multipliquen per tres l'ocupació en relació amb les no exportadores, per més de sis els ingressos d'explotació i per més de quatre el volum d'actius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.