Eines

L'exemple d'El Timbal: créixer col·lectivament

La cooperativa llança una campanya de captació de fons amb títols participatius i avals mancomunats per finançar el trasllat a un nou local i continuar el desenvolupament

S'han subscrit
el 90% dels títols participatius i es plantegen fer-ne més

El Timbal ha estat pionera i ha fet passos endavant en diversos moments de la seva història. Al 1969 va ser la primera escola privada de teatre de Catalunya. Fa cinc anys, coincidint amb la jubilació del seu fundador, es va convertir en cooperativa de treball associat. I ara vol fer un nou pas: deixar el local que ocupa al carrer Portaferrissa de Barcelona i traslladar-se a un altre dels voltants de l'Arc de Triomf. Un canvi imprescindible, segons els socis, per continuar el creixement que caracteritza l'evolució de la cooperativa des de fa cinc anys.

Per fer-ho, necessita una inversió important. Un requeriment que no s'ha convertit en obstacle per a l'entitat. Un cop més, ha tornat a ser pionera en el disseny d'una operació que inclou préstecs, però, sobretot, necessita del suport del que els socis d'El Timbal anomenen l'“ecosistema” de la organització.

Així, la cooperativa ha llançat una campanya per captar una part del finançament que necessita per al nou local de particulars. Qualsevol persona pot participar en el projecte de dues maneres. La primera és adquirint títols participatius, una figura contemplada per la llei catalana de cooperatives. La idea inicial era emetre títols participatius per un valor total equivalent al 4% de la inversió requerida per al nou local. Però, en pocs dies, s'ha assolit el 90% d'aquesta xifra i no es descarta que se n'emetin més. Cadascun dels títols, que vencen el 2017, té un cost de 500 euros i un interès anual del 2%.

Una altra de les vies per implicar-se en el projecte són els avals mancomunats. Aquests, d'un mínim de 800 i un màxim de 4.000 euros, serveixen per donar suport a la demanda d'un crèdit a l'entitat de finances ètiques Coop57, un préstec que estava previst que aportés el 76% del que El Timbal necessita, però que potser és més baix si s'emeten més títols participatius. És un document privat que no implica passar pel notari, ni tampoc cap immobilització de diners, dipòsit o fiança.

A més, la cooperativa ha aconseguit un préstec de l'Institut Català de Finances (ICF). I, per últim, un 20% dels diners que necessita El Timbal els aportaran els propis socis.

La campanya per col·locar títols participatius i aconseguir avals mancomunats va començar el passat 10 de desembre i s'allargarà fins al mateix dia de gener de 2015. Està previst que les obres comencin de manera immediata i estiguin enllestides al juliol per tal que el trasllat es pugui fer durant l'estiu i el nou curs comenci ja al nou local.

En línia ascendent.

El Timbal es va convertir en cooperativa fa cinc anys, quan un grup de treballadors va agafar les regnes del negoci després que el fundador es jubilés. Des de llavors, aquesta escola de teatre ha seguit una línia ascendent. Més alumnes, més àrees de negoci i millors resultats. Un dels socis, Marc Brualla, vincula aquest creixement amb el canvi de forma jurídica. “Estem convençuts que va molt unit”, afirma.

Actualment, El Timbal té i una vintena de treballadors (cinc d'ells són socis cooperativistes i deu més s'han fet socis col·laboradors recentment) i 400 alumnes per curs. En nombre, el gruix correspon a alumnes que fan les classes per afició, creixement personal o perquè, sense ser del món del teatre, els interessa treballar habilitats comunicatives. Per altra banda, hi ha els professionals, que són menys, però que fan cursos de més hores.

Brualla assegura que els responsables d'El Timbal tenen al cap eixamplar les línies de negoci. Per exemple, volen començar a fer formació a organitzacions (empreses, escoles de negoci, associacions...) També pretenen ampliar l'oferta per a professionals impartint el Grau Superior en Tècniques Teatrals d'Actuació que està previst que la Generalitat aprovi de manera imminent i que convertirà Catalunya en la primera comunitat autònoma de l'Estat espanyol amb un grau de formació professional de teatre homologat.

Per assolir aquestes dues fites i continuar el creixement és necessari, segons Brualla, el canvi de local. Segons diu, cal més espai per poder assumir més alumnes i, a més, renovar i adequar les instal·lacions perquè compleixin amb la normativa requerida per homologar el títol de formació professional. Brualla afirma que El Timbal té intenció d'impartir-lo ja el 2015 i convertir-se així en una de les primeres -si no la primera- escoles de teatre que tinguin aquest cicle formatiu entre la seva oferta. Un fet que, segons Brualla, pot atreure cap a Barcelona alumnes d'altres comunitats autònomes on no hi ha un grau de tècniques teatrals que estigui homologat.

A la necessitat d'espai i renovació de les instal·lacions, s'afegeix el fet que, en la línia del que està passant al districte de Ciutat Vella de la capital catalana, el preu del lloguer del local actual ha anat pujant en els darrers anys de manera important.

Per tant, segons Brualla, la qüestió del trasllat és imprescindible per mantenir la línia ascendent en l'activitat d'El Timbal en els darrers cinc anys. Si la transformació en cooperativa va ser clau en el creixement, ara serà precisament el fet de tenir aquest forma jurídica el que els ajudarà a créixer. I a fer-ho d'una forma diferent, de manera col·lectiva, i reservant un paper clau al seu ecosistema.

337.000

És la xifra total que necessita El Timbal per adequar el nou local a les necessitats de l'activitat que es portarà a terme. Els mateixos socis aportaran un 20% de la xifra i, per a la resta, està prevista una operació que contempla préstecs i aportacions de particulars. En el primer cas, El Timbal ha aconseguit un crèdit de l'ICF i un altre de Coop 57 que representa el 76% de la xifra total. La cooperativa ha fet una crida perquè gent del seu entorn avali el projecte. Són avals mancomunats que no impliquen la immobilització de diners ni passar pel notari. A més, El Timbal també ha emès títols participatius de 500 euros. Amb aquests es preveu aplegar el 4% de la quantitat necessària.

Una fórmula de finançament que va a l'alça

Les cooperatives catalanes no han fet servir en excés l'emissió de títols participatius com a eina de finançament. Ho constata el director de la Federació de Cooperatives de Treball, Guillem Perdrix. No obstant això, Perdrix assegura que ha anat a l'alça en els darrers anys. Ell posa l'accent en el fet que és una forma de finançament estable, que permet accedir a capital sense tenir dependència dels bancs i que fa partícips les persones de l'entorn de la cooperativa (en primera instància, els socis, i, en segona, gent propera). A més, recorda que ara que els dipòsits bancaris ofereixen interessos baixos, pot ser també una alternativa d'inversió que, a més de l'interès, pot ser atractiva perquè suposa la implicació en un projecte amb més implicació social i al territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.