Política

Montoro anuncia una reforma de la Llei tributària que aixecarà parcialment el secret fiscal

El ministre no revela si Hisenda està investigant Rodrigo Rato però assegura que les actuacions “són iguals per a tothom”

Sosté que el cas demostra que no existeix cap “amnistia fiscal”

El ministre espanyol d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha anunciat aquest dimecres des del Congrés dels Diputats que el consell de ministres d'aquest divendres aprovarà la reforma de la Llei general tributària que incorporarà “l'aixecament parcial de la confidencialitat” fiscal.

Montoro, que ja havia promès fer públic abans del final de legislatura el llistat de defraudadors fiscals i morosos amb Hisenda, ha assegurat que aquesta és una tasca “important” en matèria de “transparència” que el seu executiu posa en marxa en aquest tram final de la legislatura.

L'anunci incorporava la publicació d'aquestes dues llistes. Ara, però, l'executiu espanyol obre la porta a ampliar aquests conceptes i debatre amb els grups “què és el que cal fer públic i que no en relació als procediments de l'Agència Tributària”.

El ministre ha subratllat que en el seu tràmit es debatrà “què és el que és oportú i pertinent que conegui la societat espanyola en relació amb dades relatives a declaracions tributàries dels ciutadans espanyols”.

En aquest sentit, ha apel·lat a la “sensatesa” del PSOE que, al seu parer, no s'hauria de deixar portar “per les modes” perquè “algun dia tornaran a ser govern a Espanya”.

“Aquesta moderació ha de dominar també els arguments, i quan tinguem d'aquí a unes setmanes l'oportunitat de debatre els continguts de la reforma, coneixerem l'opinió del seu grup al respecte”, i es veurà “si sostenen que es publiqui una part de les dades i no l'altra”. En tot cas, ha assegurat que el govern espanyol estarà “obert a tots els seus suggeriments”.

Montoro ha fet aquestes manifestacions en el marc d'una interpel·lació del PSOE al Congrés i després que els socialistes hagin demanat aquest mateix dimecres la seva dimissió com a ministre per ser l'impulsor de l'amnistia fiscal i fill polític de Rodrigo Rato.

I és que l'anunci arriba justament en el marc d'un nou escàndol per les informacions que apunten que l'exvicepresident del govern espanyol i expresident del FMI Rodrigo Rato és una de les 705 persones que es van acollir a l'amnistia fiscal i que Hisenda sospita que van blanquejar diners.

Investigacions iguals per a tothom

Preguntat pels periodistes als passadissos del Congrés sobre la possibilitat que Rato utilitzés el procés de regularització per blanquejar diners, Montoro ha justificat que no pot “informar sobre cap contribuent” i tampoc sobre Rato. “El que puc dir és que, com es comprova, les investigacions es fan a tothom, amb independència de qui es avui o ha estat ahir”, ha afegit.

En aquest sentit, ha assenyalat que el cas demostra que el procés de regularització de capitals a l'estranger que el seu govern va engegar el 2012 no va ser cap “amnistia”, perquè per acollir's-hi “cal clarificar l'origen dels fons que s'hi ha declarat”.

Per tot plegat, ha defensat que les institucions estan funcionant” i que hi ha “un seguiment eficaç a tothom, perquè tots hem de complir amb les obligacions tributàries”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.