Economia

Cada cop més esclaus

Alerten que l'espanyol és un dels estats amb més casos d'explotació laboral

Felicitació als Mossos d'Esquadra per la seva unitat especial

L'explotació laboral greu és ja un “problema endèmic”, que encara que s'intenti amagar “s'ha generalitzat”, segons l'Agència Europea pels Drets Fonamentals. I en alguns estats, com ara l'espanyol, arriba fins i tot al nivell “d'esclavitud”. En un informe demolidor, fet públic ahir a Brussel·les, l'organisme posa en evidència l'Estat espanyol i onze economies europees més, sobretot del sud: les rescatades Grècia, Portugal i Xipre, però també Malta, Hongria, Croàcia, Lituània i Polònia, i fins i tot França i Alemanya. I assenyala el sector agrícola, forestal i de pesca, el dels serveis, sobretot als hotels i càterings, i el treball domèstic com els sectors on hi ha més explotació. El retrat robot de la víctima és el d'un immigrant, europeu o extracomunitari, que ha d'enviar diners a casa seva o tornar deutes i no té alternativa.

Sous molt inferiors al salari mínim, sovint en negre, per jornades maratonianes set dies a la setmana sense descans, que han de fer amuntegats, amb el passaport retingut i amenaces constants de repatriació. Un de cada cinc experts consultats –des d'inspectors laborals fins a jutges i fiscals, agents de policia o assistents socials– admeten que són testimonis “de dos o més casos setmanals” d'explotació laboral greu. “Aquesta és la base que ens permet dir que és un problema endèmic”, va lamentar ahir el doctor Albin Dearing, responsable de l'informe. L'Estat espanyol és un dels estats europeus amb més casos i l'agència acusa la seva societat de ser-ne “còmplice” i no exigir una tolerància zero: “No hi ha una condemna social, perquè els interessos polítics i econòmics afavoreixen aquesta invisibilitat, especialment en plena crisi.” Això dificulta la quantificació del fenomen: l'estudi no ofereix dades, però l'Organització Internacional del Treball calcula que tres de cada 1.000 persones al món han estat víctimes d'explotació en algun moment, en el període comprès entre el 2002 i el 2011.

“L'explotació laboral, així com situacions que impliquen esclavitud, sembla que estan a l'alça a Portugal i Espanya”, alerta l'informe, que felicita els Mossos d'Esquadra per la unitat que lluita contra el tràfic d'éssers humans. Les víctimes no denuncien, per por de les conseqüències, i de totes maneres “el sistema judicial no està preparat per assumir aquests casos enormes” vinculats al crim organitzat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.