Empreses

Donar color a la pedra

JM Bonet, una firma de vitralls de caràcter familiar nascuda el 1923, busca nous mercats a l'exterior per créixer

L'empresa JM Bonet, que treballa des de 1923 en la realització de vitralls nous, amb dissenys propis o en col·laboració amb artistes, en la realització de vidres gravats i la conservació i restauració de vitralls, busca nous mercats. La Sagrada Família ha estat el principal client per a la firma de caràcter familiar que té la seva residència al barri de Gràcia de Barcelona des del seu origen.

L'empresa, amb una plantilla de deu professionals, fa equilibris per fer-se un lloc davant de la competència de petits tallers. “Ens basem en l'especialització per fer millor el treball i poder complir amb els lliuraments dels encàrrecs”, explica Jordi Bonet, tercera generació familiar. L'empresa ha invertit darrerament en la modernització i adquisició de tecnologia per aconseguir millors resultats. “Fa poc hem incorporat un forn i un microscopi de precisió”, comenta el responsable del taller, un fet que “ajuda tant en la millora de la qualitat dels acabats com en la rapidesa dels processos”. Ara l'empresa està especialitzada i preparada per afrontar qualsevol repte referent a la conservació, restauració o la creació de vidrieres. La firma la va crear Josep Maria Bonet i el seu germà Xavier. Tots dos treballaven abans en un taller que es deia Uriach i també jugaven a futbol amb l'Europa. Pocs anys després, amb una plantilla reduïda, van començar a dur a terme feines per a la Sagrada Família. Alguns anys la facturació relacionada amb el temple barceloní ha suposat més del 70% del negoci. Darrerament, però, les feines per al monument més visitat de la capital catalana s'estan reduint. “A mesura que es vagi acabant la creació de vidrieres del temple, només quedaran les tasques de conservació”, diu Jordi Bonet. Una de les últimes obres realitzades amb la Sagrada Família és la dels absis. El taller artesà ha treballat conjuntament amb els artistes Joan Vila Grau i l'italià Tano Pisano. Per això es fa cada vegada més necessari buscar nou negoci per seguir creixent. La facturació de l'empresa és de 600.000 euros. Quant a l'activitat, el 50% de la feina es destina a realitzar vidriera nova i la resta correspon a la restauració.

Els vidres provenen de tot el món. D'Alemanya, que “són els millors”, segons Jordi Bonet; dels EUA, etc. Al taller hi ha un important magatzem/arxiu per tenir a l'abast la matèria primera. En l'equip hi ha dos creatius: un llicenciat en belles arts i un altre diplomat en arts aplicades al mur. També hi ha un llicenciat en químiques especialitzat en conservació i restauració de vidrieres, a part de muntadors, gravadors i instal·ladors.

Les campanyes fetes a la resta de l'Estat per ampliar el negoci no han anat gaire bé. “Segurament el fet català hi ha tingut a veure”, diu Jordi Bonet, que reitera, però, que al final el que compta “és la qualitat i com es treballa”. A València i Castelló s'han tancat alguns projectes.

La crisi va fer mal a JB Bonet. El petit client privat va deixar de treballar i les grans empreses van rebaixar el preu. Tot plegat resulta una barreja explosiva que dissipaven els beneficis de l'aviat empresa centenària. Tot plegat s'entén perquè aquesta activitat està estretament vinculada al sector de la construcció.

A part de les tasques de la Sagrada Família, es podria destacar la restauració del rosetó gòtic de la catedral de la Seu d'Urgell (s. XIII); la restauració del vitrall de Carlemany de la catedral de Girona (s. XIX) o la reintegració dels vidres gravats del vestíbul del Palau de Justícia de Barcelona, entre d'altres.

Darrerament la firma catalana ha treballat també en els vitralls del monestir de Santes Creus, conjuntament amb el Centre de Restauració de Béns Mobles de Sant Cugat.

Osaka, el projecte més gran a l'exterior

Les caixes ja estan a punt de ser enviades cap a Osaka (Japó). Es tracta d'unes vidrieres noves per a una mena de temple encarregades des del país asiàtic. L'artista és Luard Bonet, germà d'en Jordi, els actuals responsables de JM Bonet. Ha costat tres anys de negociació i treball, que s'ha fet a través d'Acció, de la Generalitat. Un cop signat l'acord, en un any s'ha acabat la feina i d'aquí a pocs dies seran a l'altra punta del món. És el projecte més gran fora de Catalunya. “I n'hi haurà més”, explica la direcció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Donar color a la pedra

Publicat a