Empreses

Ecotaula aspira a gestionar 25 menjadors

L'empresa d'alimentació escolar no vol superar aquesta xifra

La firma preveu impulsar una central de compres perquè els pares comprin

Cada dia l'empresa d'alimentació escolar ecològica Ecotaula serveix 4.000 menús a 15 escoles diferents catalanes (el 95% a l'escola pública). La seva part del pastís del negoci dels menjadors escolars és petita si es compara amb la quantitat total de nens escolaritzats a Catalunya, però Ecotaula no té vel·leïtats de convertir-se en una gran empresa, ans al contrari. “El nostre objectiu és mantenir-nos com una firma independent i amb unes dimensions més aviat reduïdes, per poder fer més seguiment de tot el procés”, explica Oriol Notario, el director general de la companyia.

La seva previsió és obtenir fins a 10 menjadors escolars més dels que serveix ara, i poder arribar a gestionar-ne 25 durant els propers anys.

La companyia s'ocupa de tot el que envolta un menjador escolar, des de temes més de gestió com el cobrament de rebuts als pares i la tramitació de subvencions fins a l'aprovisionament de producte, la manipulació i el cuinat i, per últim, el monitoratge durant les hores en què els alumnes estan en el menjador i el temps d'esbarjo.

L'Ecotaula la va crear Oriol Notario l'any 1991. Vint anys després d'haver-la posat en marxa va fer un canvi substancial al negoci, en fer una aposta per l'alimentació ecològica i es va especialitzar. “Vaig veure que hi havia una demanda creixent del sector escolar per una alimentació ecològica i de proximitat i vam optar per aquesta línia”, explica el director general.

Ara com ara la càrrega mitjana de producte ecològic és d'un 85% en les verdures i les fruites. D'un 100%, en les pastes, llegums i arrossos, un 30% pel que fa a les carns blanques, i un 20% en les vermelles. Dos cops al mes compren el peix fresc a la llotja de Vilanova i la Geltrú, i des de fa més de 10 anys, només serveixen peixos autòctons de proximitat.

A més a més, tots els menús es basen en la dieta mediterrània i estan fets amb productes de temporada i de proximitat. “No fem servir res que vingui envasat”, diu Notario.

La companyia adquireix els seus productes ecològics a 10 productors catalans repartits per diferents parts del país inscrits en el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE). Són ells mateixos els qui porten el producte a diferents plataformes logístiques que, després, es reparteixen als 15 col·legis que Ecotaula serveix. La filosofia d'aquesta empresa és la cuina in situ, amb un equip de cuineres pròpies. “Aquest tipus de producte dóna més feina als cuiners, perquè arriba sense cap mena de preparació, però en dos mesos agafen el ritme de la nova manera de treballar i hi donen més valor afegit”, explica el director general.

Ara com ara Ecotaula està en procés de crear una plataforma logística de distribució pròpia amb diverses empreses de la mateixa filosofia per tal d'evitar intermediaris i que el marge per al productor sigui més alt. Així mateix, ja treballen per crear una associació de productors ecològics i de proximitat amb empreses compromeses amb l'ecologia.

A més, a Ecotaula s'han marcat l'objectiu de fer créixer la consciència de les famílies en l'augment del consum de producte ecològic. Per això, moltes activitats de lleures estan orientades a temes sobre ecologia, i organitza visites per a nens i famílies a diferents productors ecològics catalans, com la firma de iogurts Selvatana i la cooperativa amb compromís social la Fageda.

Entre les properes iniciatives que té sobre la taula, hi ha la d'impulsar una central de compres perquè els pares puguin adquirir el mateix producte que mengen els seus fills a l'escola a través de l'AMPA. D'aquesta manera, podran obtenir-lo per més bon preu.

Dels 200 empleats que té l'empresa, la gran majoria són monitors que tenen contractes de dues hores i mitja. Es tracta de dos perfils definits: o bé estudiants, o bé dones que superen els 35 anys que volen un complement de sou.
Facturació
3,7 M€
Treballadors
250
Any de fundació
1991
sector més professional

El creixement de tot allò ecològic

El sector de la producció ecològica ha tingut una evolució exponencial en els darrers deu anys a Catalunya. Oriol Notario assegura que ell ha viscut molt de prop la creixent reconversió de productors cap al sistema ecològic. “Hem fet una evolució plegats i cada cop més el sector és més professional. Ha vingut per quedar-se”, assegura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Ecotaula aspira a gestionar 25 menjadors

Publicat a