Medi ambient

medi ambient

Construeix una casa a Olot per experimentar amb energies

Un empresari olotí vol fer un museu en viu de tot allò que fomenta l'estalvi energètic

Es tracta de la Casa Verda, un projecte en què fa anys que treballa

La Casa Verda és un somni de l'empresari olotí Jordi López fet realitat després de molts anys de donar-hi voltes i de lluitar-hi. N'havia fet moltes maquetes i fins i tot algun exemple reduït. Ara, però, aquest centre d'investigació i exposició dels avenços principals en el camp de les energies renovables ja es comença a fer realitat, en uns terrenys a tocar de la carretera de Batet. Qui no en sap res, només veu que s'hi està construint una mena d'habitatge de formes estranyes i un pèl futuristes. Qui coneix Jordi López i els seus projectes d'il·luminació natural d'interiors a través del Solatube –ha fet una terminal de Barajas, per exemple–, sap que tot plegat és una mena de laboratori gegant dedicat a les noves energies i a l'estalvi energètic. “La casa serà un catàleg en viu. Hi ha molta desorientació amb les novetats i vull aprofitar la Casa Verda per fer un filtratge i aconseguir productes més eficients i ecològics, i sobretot que la gent no dubti a aplicar-los”, diu López.

La casa serà semisubterrània i, a l'exterior, quasi tot serà herba. Les parts de paret estaran recoberts amb la pedra treta de l'excavació per als fonaments, i a la coberta hi haurà els tubs de Solatube per captar la llum natural i les plaques solars. Els sistema d'il·luminació funcionarà amb unes cèl·lules que quan detectin una baixada de la intensitat de la llum solar encendran un sistema de LED de baix consum sempre d'acord amb la lluminositat determinada.

A més, hi incorporarà un sistema de detecció de l'energia estàtica dels visitants i un descarregador a través de l'aire pur i amb un grau d'humitat ideal, el 60% que hi haurà. També aprofitarà l'energia geotèrmica per facilitar l'escalfament de l'aigua sanitària o bé aprofitar la frescor d'una planta subterrània per facilitar la refrigeració. En general, els materials utilitzats seran naturals, hi haurà vegetació a l'interior i a l'exterior... i hi haurà un sistema de recollida de l'aigua de la pluja, tractada amb infrarojos, que servirà per regar i per al vàter i la dutxa –la potable serà de supermercat–. La Casa Verda té tots els segells de qualificació ambiental i d'eficiència energètica. Jordi López diu que el suport de la família ha estat fonamental per aconseguir fer-la realitat.

LES FRASES

Vull demostrar que no cal ser tant dependents, que hi ha molt per fer i que les coses es poden fer millor
La riquesa d'aquest país es basa a fer els edificis més sostenibles. Estic en contra dels edificis malalts
La Casa Verda és una inversió, no té manteniment i pot ser un edifici artístic, ha d'estar integrat en el seu entorn i ha de ser sa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.