Economia

Economia

Barcelona reuneix sis Nobels d'Economia

S'han trobat en el desè aniversari de la Graduate School of Economics

El centre de la UPF i la UAB, fundat per Andreu Mas-Colell, ha format 2.000 alumnes d'un centenar de països i se situa com un dels millors instituts de recerca econòmica del món

El desè aniversari de la Barcelona Graduate School of Economics (BGSE) ha permès reunir aquest divendres sis premis Nobel d'Economia a la capital catalana. Una jornada sobre la història d'aquest institut de recerca econòmica i sobre l'aplicació de la recerca econòmica ha reunit centenars de persones a la UPF, entre els quals han destacat els premis Nobel d'Economia del 2016, Oliver Hart i Bengt Holmström, i quatre predecessors seus: Alvin Roth, Chris Sims, James Mirrlees i Edward C. Prescott.

Teresa Garcia-Milà, directora de la BGSE, ha explicat que la missió principal del centre és “exportar coneixement”. Ramon Marimon, el seu president, ha dit que l'escola s'ha convertit en “referència” per a d'altres centres i que poden ajudar altres instituts econòmics a créixer.

Per la seva banda, el seu president honorífic, Joaquín Almunia, ha explicat que l'èxit del centre s'explica per tres aspectes: excel·lència dels seus professors, cooperació entre centres i obertura internacional, al sector privat i a les universitats.

El finlandès Bengt Holmström, premi Nobel i del MIT, ha dit que fa un temps faltava competitivitat entre els instituts de recerca europeus i diversitat, i calia més mobilitat, cosa que la BGSE ha superat amb “lideratge, obertura, meritocràcia i excel·lència”. Així, ha dit que el centre barceloní està inspirat en el model nord-americà però amb un to propi. Preguntat per la situació econòmica espanyola i catalana, Holmström ha dit que no vol donar consells, però ha elogiat l'important creixement i dinamisme de l'economia catalana, cosa que evidencia que “ha tret avantatge de la crisi”, amb un pes important de la indústria i les noves tecnologies i una bona interacció entre el sector privat i el públic.

Oliver Hart, premi Nobel i de la universitat de Harvard, ha dit que els estats europeus que tenen l'euro no poden aplicar política monetària i per tant només poden variar la política fiscal. Sobre l'economia espanyola, Hart ha dit que un dels aspectes més preocupants és l'elevat atur juvenil.

La BGSE va ser fundada, com a institució privada sense afany de lucre, el 2006 per l'exconseller Andreu Mas-Colell unificant quatre unitats de recerca econòmica de Barcelona per aglutinar la recerca econòmica de frontera establerta a Barcelona i amb la voluntat de competir amb els grans centres de recerca econòmica del món. Els centres fundadors van ser el departament d'economia de la UPF, el departament de fonaments de l'anàlisi econòmica de la UAB, l'Institut d'Anàlisi Econòmica (IAE) del CSIC a Bellaterra i el Centre de Recerca en Economia Internacional (CREI) de la UPF, i les seves seus són al campus Ciutadella de la UPF i al campus de la UAB a Bellaterra. Com ell mateix ha explicat, en el moment de la fundació van tenir “sort”, perquè era just abans de l'inici de la crisi econòmica, i també es van beneficiar del fet que el govern espanyol “negués” la crisi durant dos o tres anys, cosa que va permetre enfortir el centre. El primer que va fer Mas-Colell va ser convèncer prestigiosos economistes perquè formessin part del consell científic “a cegues”, sense saber què era la BGSE, i va proposar a Joaquín Almunia, excandidat del PSOE a la presidència del govern espanyol i aleshores comissari europeu d'afers econòmics, perquè fos el president d'honor de la BGSE. El mateix Almunia ha admès que no coneixia el centre quan Mas-Colell li va proposar el càrrec.

Des d'aleshores, l'escola ha tingut prop de 2.000 alumnes de 90 països diferents, el 85% dels quals estrangers, uns 200 alumnes cada any de 55 països, la meitat dels quals europeus. El 48% dels professors i el 85% dels alumnes són estrangers. Imparteix, sempre en anglès, tres màsters amb set programes especialitzats i dos programes de doctorat, i cada estiu organitza el Summer Forum on participen més de 700 investigadors, que s'ha convertit en un esdeveniment de referència europeu en recerca econòmica.

Un total de 16 dels investigadors del centre han aconseguit fons de recerca europeus, cosa que l'ha convertit en l'institut de recerca econòmica amb més fons atorgats de l'Europa continental. S'ha convertit en la primera institució de recerca econòmica de l'estat, la cinquena d'Europa i la quinzena del món, i ha rebut dues vegades consecutives la distinció de Centre d'Excel·lència en recerca atorgada pel Ministeri d'Economia, sent l'únic centre de ciències socials dels vuit guardonats en la primera edició.

El seu Consell Científic està format per 32 acadèmics de prestigi internacional, 12 dels quals són premis Nobel d'Economia.

Durant el matí s'ha fet una taula rodona sobre la influència pràctica de la recerca econòmica, amb la participació de dos premis Nobel, Chris Sims i Alvin Roth, una conversa entre els dos premis Nobel d'Economia del 2016 i membres del Consell Científic de la BGSE, Bengt Holmström i Oliver Hart, i un repàs als deu anys de l'escola amb Mas-Colell, el seu president actual, Ramon Marimon, Almunia, i el president honorari del Consell Científic, Hugo Sonnenschein.

A l'acte hi han assistit personalitats com l'exconseller Antoni Castells, l'exvicepresident espanyol i expresident de Catalunya Caixa Narcís Serra, el president del Banc Sabadell, Josep Oliu, l'advocat i expolític Miquel Roca i Junyent, el secretari d'Universitats, Arcadi Navarro, i el seu predecessor, Antoni Castellà, entre d'altres.

Aquest divendres a la tarda se celebren tallers sobre economia aplicada, macroeconomia i microeconomia, mentre que aquest dissabte se celebrarà un debat del Consell Científic de la GSE a la UAB i es faran diverses activitats entre els exalumnes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.