Economia

Les professions més preuades són comercials i tecnològiques

Per als joves, la competència més demanada és el compromís i, per als grans, la visió estratègica

El 75% dels nens ocuparan llocs de treball que avui no existeixen

L'informe EPyCE del 2016 sobre els perfils i les competències més demanades en l'empresa, presentat recentment, assenyala que la feina més sol·licitada en aquest moment és la d'especialista en punt de venda, seguida de càrrecs relacionats amb tecnologia, enginyeria i màrqueting. L'estudi constata que les feines que ocupen els primers llocs en la llista de les més sol·licitades tenen cada cop més a veure amb l'àrea digital, ja que les previsions indiquen que els especialistes en la gestió de dades massives –el que s'anomena big data–, els enginyers informàtics i els responsables d'estratègia digital seran els càrrecs més sol·licitats en els pròxims anys.

Aquest és el tercer estudi consecutiu sobre els perfils professionals i les competències més demanades per les empreses al conjunt de l'Estat espanyol que elaboren investigadors d'EAE Business School, juntament amb la CEOE, l'Associació Espanyola de Directors de Recursos Humans i la Fundació Human Age Institute. L'estudi destaca que la demanda de professionals de big data ha passat del lloc 15è en l'estudi anterior a ocupar un dels primers llocs actualment. Pel que fa a l'evolució sobre la dificultat per cobrir determinades places, s'observa que el 2015 els llocs més complicats eren els comercials i els relacionats amb l'esmentat processament de dades massives, mentre que ara per ara els que tenen relació amb la innovació també ocupen llocs destacats.

Pel que fa a les competències més demanades, varien segons si es tracta de perfils júnior o perfils sènior. Les empreses busquen sobretot “compromís” en els perfils més joves, seguit de capacitat per treballar en equip, una virtut a la qual ja solen estar acostumats, atesa la utilització que fan els joves de les xarxes socials. També els reclamen domini o coneixement de llengües i flexibilitat i capacitat d'adaptació. Als perfils sènior, en canvi, se'ls demana principalment “visió estratègica”, capacitat per gestionar projectes, orientació als clients i també idiomes, la qual cosa indica que no s'està encara en el nivell desitjable. Amb vista als pròxims anys, es preveu que als més grans se'ls demanarà cada cop més que tinguin “lideratge inspirador”.

Cal observar que en l'informe d'aquest any passat l'anomenada resiliència o intel·ligència emocional ha quedat relegada a la cinquena posició o més enrere entre els resultats, mentre que en l'informe anterior ocupava un destacadíssim segon lloc.

Els responsables de l'estudi destaquen que el 75% dels nens i nenes que actualment estan en edat escolar ocuparan càrrecs professionals que encara no existeixen, i van esmentar exemples de feines ara impensables com ara “xef amb impressora 3D” i “gestor d'equips en control remot”.

LES XIFRES

75
per cent
dels empresaris confien a augmentar el volum de vendes de la seva companyia durant aquest 2017.
59
per cent
dels empresaris es plantegen augmentar les inversions durant aquest any.
46
per cent
calculen que aquest any contractaran més professionals per a la seva empresa.

La meitat de les empreses es plantegen fer contractacions

Tres de cada quatre empresaris i directius esperen augmentar el volum de vendes durant aquest any, mentre que un 59% es plantegen augmentar les seves inversions i un 46% preveuen contractar més professionals, segons es desprèn de l'informe Perspectives Espanya 2017, elaborat per KPMG amb la col·laboració de la CEOE, que destaca que aquest serà un bon any per a les empreses espanyoles. L'anàlisi posa de manifest que el teixit empresarial mostra un moderat però creixent optimisme després d'un any marcat per un “sòlid” creixement econòmic, del 3,2%, segons l'INE. Així, més d'un terç dels 2.906 empresaris i directius enquestats han qualificat de “bona” la conjuntura actual, si bé encara són majoria (59%) els que opinen que la situació és simplement passable. En resposta a quina serà l'evolució amb una previsió de dotze mesos, el 92% creuen que millorarà o que es mantindrà igual, i només un 8% opinen que empitjorarà. D'aquesta manera, es confirma el canvi de tendència. Si el 2012 un 95% qualificaven la situació econòmica de “dolenta” o “molt dolenta”, avui només un 7% és d'aquest parer.

Pel president de la CEOE, Joan Rosell, aquest any es mantindran alguns dels factors d'impuls que han permès que es registrin creixements “molt notables” el 2015 i el 2016, però es mantenen elements que redueixen el potencial de l'economia espanyola com ara l'elevada taxa d'atur i l'alt nivell d'endeutament públic i privat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.