Empreses

Timo Buetefisch

fundador i Director general de Cooltra motos

“Ser emprenedor té un cost d'oportunitat molt elevat”

Em dic Timo i us vull vendre una moto”. Així es va presentar al fòrum d'inversors de l'IESE i va aconseguir fer riure tots els presents. El Timonty (Timo per tothom) és un alemany que va venir a fer el seu MBA a IESE i que després d'una reeixida carrera com a directiu en una multinacional va decidir quedar-se i emprendre un negoci de lloguer d'escúters. Un bon exemple de la capacitat d'atracció de talent que té Barcelona.

Com descriuries la teva empresa?

Cooltra és el referent a Espanya en serveis de lloguer d'escúters, les visites guiades i altres esdeveniments en escúter. Importem models de 50cc i 125cc en exclusiva sota la nostra marca i el nostre lema és move like a local (mou-te com la gent d'aquí). Tenim una flota de més de mil escúters i oficines a Barcelona, València, Mallorca, Eivissa, Formentera, Madrid i Sevilla.

Com va sorgir la idea?

Un dia se'm va espatllar la moto i em van dir que hauria d'esperar tres setmanes. Vaig tractar de llogar-ne una però em va resultar molt difícil trobar alguna cosa professional i barata. A més, com que sóc guiri, conec bé els desitjos dels turistes que visiten Barcelona i no tots volen passar el dia en un bus turístic rodejats de centenars d'altres turistes. Volen explorar la ciutat per ells mateixos com ho faria algú d'aquí. Nosaltres els oferim aquesta possibilitat, i a més els donem consells com ara on menjar la millor paella, on veure el millor espectacle de flamenc...

D'una necessitat vas crear una empresa! Així poden sorgir bons negocis! Però
vas abandonar la seguretat d'una gran multinacional per començar una start up de garatge. Què et va motivar?

Segurament no he creat el meu propi negoci per arribar a ser ric o per canviar el món. Sempre he tingut ganes d'assumir responsabilitat i empènyer un projecte endavant. M'encanta la magnitud i la varietat de les persones que conec cada dia i m'agraden els problemes i els reptes de canvi constant. Vull que la meva vida sigui un camí amb moltes experiències i ser emprenedor em permet viure'n moltes i molt intenses. En els seus cinc anys de vida Cooltra ha estat dues vegades a punt de fer fallida amb situacions d'extrem estrès. Però hem capgirat la situació i estic orgullós de com ho ha fet el meu equip. Confrontar i superar els obstacles ens fa més forts i ens prepara millor pel futur.

Està clar, el que no mata engreixa, diem aquí, i també sembla que t'agraden els esports d'aventura i amb l'empresa n'estàs vivint unes quantes, d'aventures. Quines han estat les teves desventures o errors inconfessables que ara em confessaràs?

Tres. Diluir la meva participació personal més del que hauria desitjat a moltes rondes de finançament, crear plans de negoci que eren més desitjos que realitat, i associar-me amb gent sense virtuts (clients, companys…) per culpa de la desesperació per vendre.

Bé, no crec que hagis dit res que no sigui habitual, però admiro la teva humilitat de reconèixer-ho!

Gràcies!

Per què Barcelona?

Perquè és una ciutat de motos (la penetració d'aquests vehicles és més alta que a Roma!). Però també pel vòlei -platja cada dia, l'ambient internacional, l'esperit emprenedor…

Si ja ho diem, som uns privilegiats per viure aquí! Però ara esteu sortint fora. Quins són els vostres plans de creixement?

Esperem tenir més de 30 sucursals a tot Europa l'any que ve. Estem invertint molt en la mobilitat elèctrica i hem incorporat les primeres 50 motos elèctriques.

Canviant de tema. Quina és la teva visió de l'emprenedoria?

Ens falten emprenedors! De la meva promoció a l'IESE només en som 5 d'un total de 210! Molts porten l'esperit dins i en serien molt capaços, però el cost d'oportunitat és molt elevat, perquè significa tornar als estàndards d'un estudiant. Per això aprecio molt els inversors que estan disposats a posar els seus diners en plans de negoci poc creïbles seguint el somni d'uns joves. Poden arribar a posar milions d'euros sense cap garantia tenint l'alternativa d'obrir un compte d'estalvis i viure molt tranquils.

Potser perquè ells també en el seu dia van ser emprenedors! Tant de bo que algun dia ho puguem fer nosaltres! És recomanable tenir MBA abans de ser emprenedor?

El meu somni era estudiar a Harvard, on em van acceptar, però vaig renunciar-hi per amor. Ara estic molt content amb la meva aposta per l'IESE, era la millor opció. Durant els dos anys de formació vaig canviar la meva manera de pensar, he entès que el més important a la vida professional és aprendre i preparar-se per als reptes. I ser emprenedor és el que més et permet aprendre i superar reptes.

Queda clar que el millor màster són els cops que et fots a l'hora d'emprendre! Quins són els teus plans de futur?

En algun moment m'agradaria traspassar la gestió i dedicar-me a fundar un altre negoci. Sóc més d'estar-hi els primers tres anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Altres articles de l'autor

Publicat a