Opinió

Quatre milions

Molts estudis d'opinió ens recorden que els quatre milions d'aturats és el problema que més preocupa la població. És un dels grans reptes que tenim en aquests moments. El percentatge d'atur que hi ha a l'Estat espanyol i també a Catalunya duplica el de la majoria de països del nostre. De fet, aconseguir ocupació suficient per a la població és un dels grans objectius de la política econòmica.

Segons dades de FUNCAS, en aquests moments a l'Estat espanyol hi ha més de quatre milions de persones que treballen de manera il·legal. Per tant, sense pagar els impostos i Seguretat Social corresponents i percebent en molts casos el subsidi d'atur. Davant d'això ens podem preguntar: la inspecció de la Seguretat Social no hi pot fer més? Els que coneixen aquest tipus de frau no ho podrien denunciar?

En aquest sentit podem recordar que l'any 2006, quan l'economia anava com una moto, el nivell d'atur superava el 8%, que es la taxa d'atur que tenen molts països ara enmig de la crisi. I en aquell any 2006 moltes empreses no trobaven treballadors suficients per als llocs de treball que creaven. Per això, es diu sovint que al nostre país l'atur tècnic està entre el 6% i el 8%, cosa que no té precedents a nivell mundial.

Per altra banda, com molts estudis posen de manifest, el nostre sistema de polítiques relacionades amb l'atur en lloc d'incentivar l'ocupació el que fan es incentivar l'atur. En aquest sentit podem recordar que en molts països els aturats que cobren subsidi estan obligats a dedicar l'equivalent a la seva jornada laboral a formar-se. D'aquesta manera milloren les seves possibilitats de trobar feina. D'altra banda, també hi ha molts països en què els aturats amb subsidi no poden rebutjar més de dues o tres feines que els proposi el servei d'ocupació. Altres estudis indiquen que hi ha moltes feines que no volen fer els aturats que cobren subsidi i les acaben fent immigrants que segueixen arribant amb l'esperança d'un futur millor. Cal voluntat política per disposar de mesures que ajudin més els aturats a trobar feina. I calen polítiques que realment incentivin l'ocupació.

Segur que la població és sincera quan manifesta la seva gran preocupació pel tema de l'atur. I segur també que governants i forces socials també somnien aconseguir que la xifra d'aturats baixi. Ara bé, entre tots hauríem de fer alguna cosa més en relació amb els llocs de treball il·legals. I a les universitats i centres de formació professional hauríem de fer-ho molt millor per aconseguir més esperit d'emprenedoria i per millorar les competències dels graduats. Fa pocs dies s'ha publicat la dada que som el país d'Europa amb pitjor nivell d'anglès. I governants, partits a l'oposició, patronals i sindicats haurien d'aprofundir en les polítiques que poden incentivar l'ocupació. Sens dubte cal coratge, però segur que podem fer-hi més per reduir l'atur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.