Empreses

Barnaclínic es prepara per fer el salt internacional

El centre hospitalari privat barceloní ha dissenyat un pla d'impuls per atreure pacients d'arreu del món mitjançant acords amb governs i empreses

Incorporarà pantalles a cada habitació amb l'historial del pacient

La internacionalització no és una estratègia de creixement exclusiva de les empreses productives. També el sector de serveis està fent passos agegantats per tenir presència més enllà de les nostres fronteres.

Barnaclínic, una societat mercantil participada per l'hospital Clínic, la fundació Clínic i la Transplant Services Foundation (on ha estat operat el jugador del Barça Eric Abidal o el mateix rei Joan Carles), ha engegat un pla per augmentar l'atenció a pacients internacionals a les seves instal·lacions de la capital catalana.

L'estratègia es basa en tres eixos: acords amb governs estrangers, amb empreses i la captació de pacients particulars d'arreu del món.

La directora general de Barnaclínic, Catiana Cabrer, explica que ja estan preparant un programa pilot amb una universitat de l'Equador. L'acord, una vegada es tanqui, permetrà visitar des de Barcelona pacients del país andí fent servir la telemedicina. “Es tracta d'un programa que garanteix fer el seguiment preoperatori i postoperatori des de la distància –diu Cabrer–, així com també fer valoracions de proves encara que hi hagi milers de quilòmetres entre el pacient i el facultatiu”.

A la pràctica Barnaclínic establirà acords de col·laboració amb centres mèdics de l'Equador des d'on el pacient podrà accedir al programa abans o després de la intervenció quirúrgica que es faci a les instal·lacions de Barcelona.

Pel que fa als plans d'atreure pacients particulars internacionals, Cabrer avança que col·laboren amb una firma multinacional, amb seu a Barcelona, que es dedica a identificar els millors especialistes per a cada malaltia i prepara paquets de turisme de salut en els quals combina assistència mèdica, jurídica i també d'oci.

A més a més, Barnaclínic ha dissenyat una potent pàgina web on es pot visualitzar la trajectòria dels metges que treballen amb Barnaclínic, i des d'on de manera individual qualsevol persona pot sol·licitar cita i assistència.

EMPRESES.

El tercer eix de la internacionalització, que consisteix a establir ponts amb grans empreses, està en un estadi més embrionari. “Cada cop més companyies nord-americanes ofereixen assegurances mèdiques amb tractaments a l'estranger acompanyats de programes d'oci, i nosaltres no volem deixar passar aquesta oportunitat”, hi afegeix Cabrer.

Els darrers tres anys el 10% dels pacients de Barnaclínic han estat estrangers i un 20% de la resta de l'Estat. “El nostre objectiu en cinc anys és multiplicar el pes dels pacients internacionals i els d'Espanya”, diu la directora general.

De totes les activitats, la reproducció in vitro i l'odontologia són les que tenen més perspectives de créixer entre pacients internacionals.

A més de situar-se al món, l'altra gran aposta de Barnaclínic és la innovació i la incorporació de les noves tecnologies en el dia a dia del centre. Cabrer avança que cada cop s'estant establint més equips multidisciplinaris entre metges i enginyers per desenvolupar tècniques de cirurgia poc invasiva.

Així mateix, Barnaclínic es convertirà en un centre hospitalari pioner en la incorporació de les TIC, no només per a la gestió sinó també per a l'ús dels pacients. La firma incorpora pantalles multimèdia a cada habitació des d'on el metge pot accedir a l'historial del pacient, i alhora aquest les podrà fer servir per a oci. “Es tracta d'un sistema molt innovador que servirà de prova pilot per identificar la viabilitat econòmica i l'eficiència en la digitalització de totes les dades del pacient”, diu.

Barnaclínic és un cas paradigmàtic de cooperació publicoprivada. Situat al costat de l'hospital Clínic, Barnaclínic fa servir sales d'operacions i aparells del centre públic quan aquest està tancat (tardes, festius i dissabtes) a canvi del pagament de cànons i lloguer. “Mai no es deixa de fer una intervenció pública per fer-ne una de privada”, insisteix Cabrer.

De fet, Barnaclínic porta a terme tota l'activitat privada que no és finançada pel sistema públic de salut, que segons Cabrer contribueix a la sostenibilitat econòmica de l'hospital públic. Cabrer diu: “Al cap i a la fi aquesta empresa ajuda a treure eficiència a les instal·lacions de l'hospital Clínic perquè l'ocupa i paga pel seu ús quan està sense activitat”.

Aquesta cooperació afavoreix, a més, la fidelització dels facultatius del Clínic, que al matí són plantilla del sistema públic i a la tarda del privat, tot sense quasi haver-se de moure del mateix recinte hospitalari.

Facturació

11 M€

Treballadors

65

Any de fundació

2000

L'hospitalització representa ara la major part dels ingressos de Barnaclínic. L'exercici 2009 va representar el 38% del total del volum de negoci. El segueix la fecundació in vitro, que va aportar el 25% del seu negoci, i el 12% les consultes externes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.