Gran angular

Més i millors llocs de feina?

Quan analitzem què ha passat entre el 2008 i el 2011, veiem que s'han destruït llocs de treball en tots els grups però amb molta més intensitat en el grup de llocs de treball de qualitat mitjana: més d'un milió de llocs de treball. En canvi, els llocs de treball de qualitat mitjana-alta i alta s'han reduït amb molta menys intensitat. Així doncs, sembla que una bona notícia dins l'actual context de pessimisme és que estem aconseguint mantenir els “bons llocs de treball” i que, per tant, cal posar les bases perquè aquelles empreses amb més perspectives de futur puguin trobar la mà d'obra qualificada que necessiten per a la seva activitat

Entre el 2000 i el 2008 es van crear a Espanya 5 milions de llocs de treball, però ja n'hem perdut més de dos. Aquests canvis tenen molt a veure amb l'evolució del sector de la construcció però sobretot amb l'increment del pes del sector serveis. Però, podem afirmar que els llocs de treball creats durant la darrera etapa expansiva han estat llocs de treball de qualitat? Com està afectant, la crisi, la qualitat dels llocs de treball?

Per respondre a aquestes preguntes, i dins l'anàlisi dels progressos en el marc de la ja desapareguda Estratègia de Lisboa, es va desenvolupar una metodologia senzilla que consisteix, en primer lloc, a identificar quines són les ocupacions més habituals en cadascun dels sectors productius per, a continuació, calcular quin és el salari per hora medià (és a dir, que separa el 50% dels treballadors que més cobren en aquella ocupació i sector de l'altre 50%) i ordenar aquestes ocupacions en funció d'aquest salari. Les combinacions d'ocupació i sector amb salaris més alts es correspondrien amb els llocs de treball de més qualitat, mentre que aquelles amb salaris més baixos indicarien menys qualitat. Per descomptat, suposar que l'únic factor determinant de la qualitat d'un lloc de treball és el salari és molt suposar (hi ha molts altres factors que afecten el benestar del treballador) però la seva simplicitat permet realitzar comparacions senzilles tant entre països com al llarg del temps.

Així doncs, aplicant aquesta metodologia a partir de la combinació de les microdades disponibles gratuïtament a la web de l'Instituto Nacional de Estadística per a l'enquesta de població activa pel 2000, el 2008 i el 2011 i per a l'enquesta d'estructura salarial pel 2006, he pogut identificar unes vuitanta combinacions diferents d'ocupació i sector que, a continuació, he classificat en cinc categories en funció del salari per hora rebut.

En concret, el grup 1 engloba aquelles combinacions d'ocupació i sector en què el salari per hora medià l'any 2006 era superior al que rebien el 20% dels treballadors amb salaris més alts (cinquè quintil), mentre que el grup 5 engloba aquelles ocupacions i sectors en què el salari medià no superava el que rebien el 20% dels treballadors amb salaris més baixos (primer quintil) i, per tant, un valor més baix indica una qualitat laboral més alta.

La variació de cadascun dels grups al llarg del temps permet veure la qualitat de l'ocupació creada durant la darrera fase expansiva i els efectes de la crisi. Tal com es pot observar als gràfics corresponents, la major part dels llocs de treball entre el 2000 i el 2008 (més de tres milions) eren de qualitat baixa o mitjana-baixa, al voltant d'un milió i mig eren de qualitat mitjana-alta i, en canvi, la creació de llocs de treball de qualitat alta va ser molt reduït.

MENYS LLOCS DE TREBALL.

Quan analitzem què ha passat entre el 2008 i el 2011, veiem que s'han destruït llocs de treball en tots els grups però amb molta més intensitat al grup de llocs de treball de qualitat mitjana: més d'un milió de llocs de treball. En canvi, els llocs de treball de qualitat mitjana-alta i alta s'han reduït amb molta menys intensitat. Així doncs, sembla que una bona notícia dins l'actual context de pessimisme és que estem aconseguint mantenir els “bons llocs de treball” i que, per tant, cal posar les bases perquè aquelles empreses amb més perspectives de futur puguin trobar la mà d'obra qualificada que necessiten per a la seva activitat. Com ja va sent habitual, la recomanació d'aquest mes és que cal continuar invertint (més i millor) en formació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.