Economia

La CE confirma que l'Estat recau en recessió amb una contracció d'almenys l'1%

Admet que la frenada serà pitjor, com auguren l'FMI, el Banc d'Espanya i Funcas, pels ajustos de Rajoy

Alemanya i França se salven, però Itàlia també ensopega

L'economia espanyola no esquivarà la recaiguda en recessió i es contraurà almenys l'1% del PIB aquest 2012. No és que la Comissió Europea sigui més optimista que l'FMI o el mateix Banc d'Espanya –que han augurat un esfondrament de l'1,7% i l'1,5%, respectivament–, sinó que no ha tingut en compte que Rajoy haurà de fer més retallades per refredar el dèficit i això agreujarà inevitablement la frenada.

Les locomotores alemanya i francesa, en canvi, sí que s'escaparan dels números negatius i creixeran encara el 0,6% i el 0,4%, respectivament, però Itàlia ensopegarà amb una caiguda de l'1,3%, com les rescatades Portugal i Grècia, que retrocediran el 3,3% i el 4,4%.

Brussel·les mateix admet en les previsions publicades ahir que el retrocés de l'1% de l'economia espanyola és enganyós i farà molt curt (no ha fet un càlcul més acurat perquè l'executiu del PP no ha presentat encara els números). “Si es tenen en compte les mesures fiscals addicionals del pròxim pressupost, el panorama podria canviar significativament”, indica l'informe.

La Fundació de Caixes d'Estalvis (Funcas) va pronosticar precisament ahir una recessió de l'1,7%, en la mateixa línia de l'FMI, i un atur que superarà el 24% fins al 2014. Fins i tot el mateix president espanyol va reconèixer ahir que les seves pròpies previsions, que presentarà d'aquí a dues o tres setmanes amb el sostre de despesa, seran pitjors que les de Brussel·les. Rajoy va avançar que “hi haurà més retallades de la despesa pública”. “Tret de les pensions –va aclarir–, hem reduït totes les partides o les podríem reduir, serà un any difícil i val més que en siguem conscients.”

Olli Rehn, eurocomissari d'Afers Econòmics, ha hagut de corregir en gairebé dos punts el creixement del 0,7% per a l'Estat que havia previst fa només tres mesos, el novembre passat. De fet, en aquest primer trimestre l'activitat econòmica ja està caient en set dècimes, una contracció que es moderarà, fins a tres dècimes en el segon trimestre i fins a una en el tercer. Espanya tancarà l'any estancada en el 0% (en espera de la nova estisorada). I la xacra de l'atur continuarà donant titulars tan impactants com aquest: l'Estat espanyol, Grècia i Portugal concentren el 95% dels nous aturats des de finals del 2010, és a dir que gairebé la totalitat dels llocs de treball que es destrueixen actualment a la UE són en aquests tres països, que són molt lluny del creixement del 2% que es necessita per crear ocupació.

La zona euro no se salva d'aquests mals resultats i caurà, en conjunt, el 0,3% (en comptes del creixement del 0,5% que Rehn havia previst). La rescatada Irlanda és un cas d'èxit i accelerarà mig punt, mentre que la Gran Bretanya imitarà el 0,6% d'Alemanya. Fora de l'euro, només Hongria es contraurà, el 0,1%. “L'atur, el deute de les famílies i la restricció del crèdit debilitaran el consum” a l'Estat, tant el privat com el públic, ja que la despesa de l'administració “també es contraurà a mesura que Espanya continuï amb el programa de consolidació fiscal i apliqui les mesures addicionals”, sentencia Brussel·les.

L'IPC caurà a l'1,3%

L'esfondrament reduirà la inflació de manera més que significativa a l'Estat, des del 3% de l'any passat fins a només l'1,3%. Això, i sobretot el diferencial amb el 2,1% d'IPC a la resta de la zona euro i el 2,3% del conjunt de la UE, “permetrà una millora de la competitivitat d'Espanya en matèria de preus”, confia Rehn. De fet, els preus només creixeran menys a Grècia (amb deflació del 0,5%!) i a Suècia, del 0,6%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.