Economia

Rajoy descarta tocar l'IVA i els fons de l'atur en l'ajust

Presentarà divendres el sostre de despesa per no retallar 44.000 milions en un any

Hisenda avisa que no apujarà cap més impost

La prestació d'atur continuarà igual tot i costar 30.000 milions l'any

L'única persona que ha dit en públic a La Moncloa que reduir 44.000 milions en un sol any (16.000 milions d'ajust ja estan en marxa i en quedarien 28.000 més) és impossible ha estat un visitant: Artur Mas. “A mi Rajoy no m'ha dit que és impossible reduir el dèficit al 4,4% perquè ja ho sé, no es pot fer sense enganyar”, avisava Mas l'1 de febrer. L'endemà de superar la pitjor de les previsions en desvelar un dèficit del 8,51%, La Moncloa confia en l'oxigen de Brussel·les però en públic manté que farà l'ajust sense apujar impostos i sense tocar els 30.000 milions que gasta en prestacions d'atur.

Tancar el 2011 amb 91.344 milions de dèficit (el 8,51% i no el teòric 6% previst pel govern del PSOE) força el govern de Rajoy a aplicar un ajust tan colossal que li resulta més senzill dir què no farà que destapar el seu pla. El secretari d'estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, va avançar que divendres el Consell de Ministres aprovarà el sostre de despesa del pressupost incloent-hi un nou objectiu de dèficit pel 2012 més realista que el del 4,4%, aprovat quan la previsió era un PIB positiu i no la recessió. “Se suposa que Brussel·les, un cop conegudes les dades de l'avançament de liquidació, farà la corresponent indicació aquests dies, que quedarà recollida al sostre de despesa d'aquest divendres”, va dir Beteta. “L'objectiu essencial del dèficit no és quedar bé a la classe ni ser els millors, pitjors o regulars alumnes d'Europa”, va afegir en un intent desesperat de comprar laxitud. Beteta, mà dreta del ministre Cristóbal Montoro, va ser rotund en el compromís de no apujar cap impost i encara menys l'IVA, ara del 18% i el més baix de la UE, amb el qual l'estat recapta 40.000 milions anuals. “Apujar l'IRPF ja va ser una decisió dura i apujar l'IVA seria un clar llast al desenvolupament econòmic”, va indicar. “L'IVA no està sobre la taula”, va sentenciar amb més èmfasi la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, que va anticipar un pressupost “auster, ajustat i realista”.

Al seu torn, la secretària d'estat d'Ocupació, Engracia Hidalgo, va prometre no tocar les prestacions de desocupació encara que la UE no relaxi la fita del dèficit per sobre del 4,4%. “En cap moment”, va recalcar. “Estan garantides en la quantia i durada actuals”, va reblar.

LA XIFRA

91.344
milions
va registrar l'Estat espanyol com a dèficit en el tancament del 2011, 25.000 milions sobre el 6% permès.

LA FRASE

Conegut l'avenç de liquidació, suposo que la UE farà la indicació corresponent i anirà al sostre de despesa
Antonio Beteta
secretari d'estat d'administracions públiques
Les claus

El 8,51% encén el pati autonòmic i alimenta l'enigma andalús

D.p

L'estratègia de no culpar ningú de la desviació del dèficit al 8,51% quan al gener es preveia tancar el 2011 en el 8% o el 8,2% alleuja les consciències autonòmiques (totes del PP tret de Catalunya, el País Basc i Andalusia) però agita una batalla per les dècimes. Al punt de mira hi ha María Dolores de Cospedal, mà dreta de Rajoy i número dos del PP, que en un any com a presidenta manxega ha fet disparar el dèficit heretat del 6,07% al 7,3%.

Cospedal es justifica

La presidenta manxega es va vantar d'“haver contingut” el dèficit. Segons Cospedal, sense el seu ajust, amb les xifres que van trobar haurien “arribat al 13%”.

El miracle madrileny

En la comptabilitat sobresurt el miracle madrileny. La regió d'Esperanza Aguirre és l'única que no supera el límit de l'1,3% i es queda en l'1,13%. Al seu torn, l'extremeny José Antonio Monago imputa al PSOE haver passat del 2,51% al 4,59% i Rajoy ahir li prometia que Hisenda pagarà el seu deute històric. L'única que no ha tingut canvi de govern és Andalusia (té eleccions el 25 de març) i el ministre Montoro admet en públic que tem una desagradable sorpresa si el PP derrota el PSOE i obre el calaix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.