Empreses

Adéu al llapis en les ITV de pisos

Tres emprenedors creen un programari per passar les inspeccions tècniques d'edificis

Des del 2010, els edificis de Catalunya de 45 anys o més han de passar una inspecció tècnica. La majoria de professionals que duen a terme aquestes inspeccions van amb el llapis i càmera de fotos a la mà i apunten totes les variables i patologies que observen a l'immoble en una llibreta. Un cop ho tenen fet, a partir de les seves notes i fotografies, elaboren un informe que envien a la Generalitat. Per trencar aquesta dinàmica lenta i feixuga, S4 arquitectes, despatx especialitzat en consultoria de càlcul d'estructures, i Earcon, empresa de programari lliure, han creat un programari per tal d'optimitzar la inspecció tècnica d'edificis (ITE).

L'eina permet que, amb un ordinador portàtil o una tauleta amb connexió a internet, en el mateix moment que fa la inspecció, el tècnic hi pugui introduir les característiques de l'edifici en un formulari establert, de manera que el professional no s'oblida de cap punt per revisar i ja té introduïdes les dades per redactar-ne després l'informe final. Un cop finalitzada la inspecció, el programari ITEfacil (www.ITE-facil.com) genera la documentació necessària per tramitar la inspecció i ho adapta als models normalitzats per l'Agència Catalana d'Habitatge. La idea dels tres emprenedors és comercialitzar la solució ITEfacil a qualsevol professional que faci inspeccions d'edificis (arquitectes, aparelladors i arquitectes tècnics) a Catalunya i, més endavant, adaptar el programari per passar inspeccions tècniques a altres comunitats autònomes. “L'eina és un valor afegit per als tècnics que redueix el marge d'error i hi aporta fiabilitat, rapidesa i la possibilitat de compartir informació amb el client”, explica el fundador d'Earcon, Joan Ferrer. “El temps de la inspecció és el mateix”, hi afegeix un dels socis fundadors de S4 arquitectes, Marc Bàrbara. “Perquè el fet d'anar entrant les dades al software no et comporta més temps que si ho apuntessis a una llibreta i, en canvi, l'eina et permet redactar de manera més ràpida l'informe tècnic final”, continua. Amb el mateix programa es pot enviar i rebre, per correu electrònic, la documentació generada durant la ITE, i l'eina també permet que un arquitecte pugui visualitzar la inspecció del tècnic des del seu despatx.

L'eina ja està a punt per passar una inspecció tècnica d'edificis, però els arquitectes i aparelladors que actualment l'utilitzen ajuden els seus creadors a introduir-hi millores. S4 arquitectes i Earcon calculen que enguany 49.000 edificis hauran de passar la ITE i, d'aquestes, volen que un 10% es faci a través del seu programa. I segons dicta la normativa de la Generalitat, fins al 2015 hauran de passar la ITE 157.000 immobles. “El sector dels arquitectes està acostumat a usar programes informàtics molt avançats en càlcul i dibuix, però a l'hora de fer feines rutinàries, com una ITE, no estan tan habituats a usar eines tecnològiques”, diu Tarrason.

ITEfacil, que es va crear fa un mes, s'està promocionant a través de les xarxes socials com Linkedin, Twitter i Facebook, i l'objectiu és reunir-se amb la Generalitat i també amb els col·legis d'arquitectes i aparelladors de Catalunya per presentar-los l'eina i els avantatges que proporciona respecte als mètodes tradicionals. Amb vista al futur, els creadors dels programaris expliquen que estan pensant a oferir solucions semblants no només per passar les ITE a diverses comunitats autònomes, sinó que també “s'obren noves possibilitats en temes d'eficiència energètica d'edificis i inspeccions d'obres”, explica Ferrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.